Güllede büyük erkekler 7.26 kg, büyük ve genç kadınlar 4 kg'lık ağırlıklarla yarışırken, U20 erkekler 6 kg, U18 erkekler 5 kg, U18 kızlar ise 3 kg gülle kullanır. Çekiçte de gülle ile aynı ağırlık ölçüleri geçerlidir.
Gülle atma, gülleyi sadece bir elini kullanarak omuz üzerinden çeneye yakın noktada kulak ve boynun birleştiği bölgeye yaslayarak 2,135 metre çapındaki beton daire üzerinden yapılan atışın en uzak noktaya düşmesinin ölçümü şeklinde yapılır. Gülle, 34,92 derecelik açı içine düşmelidir.
Yarışmacılar üç atış hakkına sahiptirler. İlk 3 atıştan sonra en iyi sekiz yarışmacı daha sonra üçer atış daha yaparlar. Atış sırasında yarışmacı çemberden dışarı çıkar, dengesini kaybedip ayak veya elinin biri ile dahi çemberin dışına dokunursa, gülle takozunun üstüne değerse o atış geçerli sayılmaz.
Diskin ağırlığı erkeklerde 2 kg. bayanlara ise 1 kg'dır. Erkeklerde disk çapı 219–221 mm., bayanlarda 180–182 mm. arasındadır. Atma Dairesi: Disk atılan dairenin çapı 2.5 metredir.
Bu branşlarda malzeme ağırlıkları erkek ve kadınlarda yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Güllede büyük erkekler 7.26 kg, büyük ve genç kadınlar 4 kg'lık ağırlıklarla yarışırken, U20 erkekler 6 kg, U18 erkekler 5 kg, U18 kızlar ise 3 kg gülle kullanır. Çekiçte de gülle ile aynı ağırlık ölçüleri geçerlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Gülle, Modern Olimpiyat oyunlarında ilk defa 1896'da yer aldı. Günümüzde gülle atma teknikleri olarak iki teknikten bahsedebiliriz. Bunlardan biri dönerek yapılan atıştır. Erkeklerde 7,257 kg ağırlığında, 110-130 mm çapında • Kadınlarda ise 4 kg ağırlığında ve 95-110 mm çapındadır.
Gülle atmada milli atlet Alperen Karahan, 20,81 metrelik derecesiyle Türkiye rekoru kırdı.
Disk atıcı, atış çemberinin en arka ucunda ve sırtı atış yönüne dönük olarak durur. Ayaklar arsındaki mesafe, ortalama omuz genişliğinde yakın olup, vücut ağırlığı her iki bacağa eşit olarak dağıtılmalıdır.
En uzun süredir kırılamayan Türkiye rekoru Alper Kasapoğlu'nun 1996'da elde ettiği dekatlon derecesidir. Kasapoğlu, Amerika'daki Üniversitelerarası Atletizm Yarışları'nda on müsabakayı 7757 puanlık performansla tamamlamış ve 1989'da Nurullah Candan'dan devraldığı rekoru bir kez daha geliştirmişti.
Mersin'de emekli Ali Polat, "Başparmakla şınav çekme" yarışmasında 1 dakikada 76 şınav çekerek adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdırdı.
Mısırlı asker Ahmed Gabr, 2005'te Meksikalı Nuno Gomes'e ait 318 metrelik dünyanın en derine dalan insan rekorunu 350 metreye çıkardı
Eski taş fırlatma sporundan geliştirilmiştir. TARİHÇESİ: Gülle, eski taş fırlatma sporundan geliştirilmiştir. Taş yerine gülle (top güllesi) ilk kez İngiliz ordusundaki spor gruplarınca kullanıldı.
Cirit, at üzerinde oynanan spor dallarından biridir. At üzerindeki sporcunun ciridini rakibe karşı isabetli bir şekilde atmasını, muharebe anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini sağlayarak rakibine üstün gelmesini amaç edinen, kuralları olan bir spordur.
Atletizmin bir dalı olan koşular, önceden belirlenmiş çeşitli mesafelerde koşularak rakiplere ve zamana karşı yapılan mücadeleyi ifade eder. Tüm zamanların en eski ve en çok ilgi gören spor dallarından biridir. Pist yarışları ve yol yarışları olarak iki ana dala ayrılır.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u almak için döktürdüğü büyük top "şahi" adını taşır. Bu topun namlusu 91.8 cm'dir. 800 kilogram ağırlığındaki güllesinin menzili 1200 metredir.
1896 yılında olimpiyatlara giren, 1948'den beri kadınların da yarıştığı bu sporda kullanılan gülleler kadınlar için 4 kg, erkekler için ise 7.2 kg'dir. Yarışmacı atış dairesi içinden yalnız bir elle taşıdığı gülleyi omuz hizasından çember dışına çıkmadan atmak zorundadır.
Öte yandan robot, insanlara kıyasla halen epey yavaş. İnsanlarda 100 metre rekoru, Jamaikalı sporcu Usain Bolt'a ait. 2009'da Berlin'de yapılan 12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Bolt, 100 metreyi sadece 9,58 saniyede tamamlamıştı. Kadınlarda ise dünya rekoru Britanyalı atlet Dina Asher-Smith'in.
Cirit atma sporunda atış alanı pist şeklinde olup genişliği 4 metre • Uzunluğu ise minimum 30 metre, maksimum 36,50 metre olmalıdır.
Cirit atma, atletizm dallarından olan bir spordur. Atletizmdeki atma sporlarından olan cirit atma, cirit diye anılan aleti belli kurallar çerçevesinde en uzağa atma amaçlı spordur. Cirit; metal, fiberglas veya bazı durumlarda karbon fiber'den yapılır.
Çekiç Üç bölümden oluşur; • Çekiç sapı, çekiç teli ve çekiç güllesi. • 1987'den beri erkeklerde çekicin ağırlığı 7.260 kg boyu ise 1.175-1.215m arasında olur. • Bayanlarda Çekicin ağırlığı 4kg'dır, boyu ise erkelerin çekiciyle aynıdır.
Atma sporları, fiziksel gücü, teknik beceriyi ve koordinasyonu gerektiren bir dizi spor dalını kapsar. Bu sporlar genellikle, bir nesneyi mümkün olduğunca uzak veya yüksek bir mesafeye atmaya dayanır. Atma sporları, atletlerin farklı disiplinlerdeki yeteneklerini test etmelerine ve geliştirmelerine olanak tanır.
İlk gün 100 metre, uzun atlama, gülle atma, yüksek atlama ve 400 metre; ikinci gün 110 metre engelli, disk atma, sırıkla atlama, cirit atma ve 1.500 metre yarışları yapılır.
Çekiç atma, atletizmdeki atma branşlarından biridir. Diğer atmalı sporlar gibi amaç kurallar içinde çekiç olarak anılan malzemeyi olabildiği kadar uzağa atmaktır. Çekiç atmada kullanılan malzeme, bir tele bağlı çelikten ufak bir toptur. Telin uzunluğu en fazla 1.22 m'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri