Eşek muzu, ülkemizde gün geçtikçe daha az üretimi yapılan ve hatta kendiliğinde de yetişen muz olarak anılsa da aslında muz olmayan bir meyvedir. Muz ile çok yakın akraba olan eşek muzu, görüntü olarak da neredeyse muzun aynısıdır. Plantain ya da plantin olarak da bilinir.
Kolombiya ve Venezuela'da yemek pişirmede oldukça yaygın bir içeriktir. En yaygın şekli, ortada biraz rendelenmiş sert peynir ile bitkisel yağda kızarmış dilimler halindedir. Bu sağlıklı atıştırmalıkların tadını kızartarak, üstüne bir şey ekleyerek veya doldurma yaparak çıkarabilirsiniz.
Enerji Verir, Hızlı Toparlanma Sağlar
Muz zengin potasyum içeriğiyle elektrolit dengesinin korunmasını sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri sayesinde kas kramplarının ve ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içeriği olmayan muzun enerji değeri yüksektir.
Besinlerin en sağlıklı ve faydalısı olan muz, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından bağışıklığın güçlenmesi kadar birçok yararı bulunur. Muzun en faydalı hali ise şeker oranın en az olduğu olgunlaşmamış halidir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Maymunların bir muzu 'en işlevsel' şekilde soydukları ve bunu bizim genelde yaptığımız gibi sap kısmından başlayarak değil de diğer ucundan tutarak yaptıkları söylenir. Bunun sebebi ise muza en az zararı vermek, mümkünse ezilmesini önlemektir.
Muz nasıl haşlanır? Bir adet muzu kabukları ile haşlayacağınız için çok iyi yıkamanız gerekiyor. Arzu ederseniz haşlayacağınız muzu birkaç saat beyaz sirkeli suda bekletin. Ardından muzun başlarını kesip tencereye alın ve üzerine 2 bardak kadar su ekleyin.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Kral meyvesi olarak da bilinen liçi, sıcak iklimleri seviyor ve ülkemizde de Mersin'de yetiştiriliyor. Dışı sert ve kabuklu olan liçinin içi yumuşak ve beyaz, tadı ise oldukça tatlı bir üzümü andırıyor.
Nar; meyvesi, çiçeği, çekirdekleri, zarı, yağı, suyu ve kabuklarına kadar kullanılarak halk hekimliği, kök boya, gıda, hediyelik eşya yapımı, vb. gibi pek çok alanda yaklaşık 5 bin yıldır yaşamımızda olan, en eski meyve olarak kabul edilir.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Çok fazla muz yemek son derece tehlikeli olabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini öneriyor.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir.
Muz içerdiği vitaminler bakımından oldukça zengindir. Büyüme çağındaki çocukların mutlaka tüketmesi gereken meyveler arasındadır. İçeriğinde A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve D vitamini vardır.
Bu meyvenin adı Enset ya da bilinen adıyla "Yalancı muz" . Etiyopya'da çok yaygın kullanılan ve özellikle ekmek yapmak için kullanılan Enset Etiyopya dışında neredeyse bilinmiyor. Araştırmalar, mahsulün Afrika'da çok daha geniş bir coğrafyada yetiştirilebileceğini gösteriyor.
Her ne kadar muzun kendisi kadar lezzetli olmasa da muz kabuğu yenilebilir özelliğe sahiptir.
Sağlıklı muz nasıl olmalı? Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Güçlü bir iskelet sistemine sahip olmak tek başına kalsiyum ve D vitaminine bağlı değildir. ...
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Muzun içerisinde bulunan yüksek potasyum sebebiyle kan şekeriniz aniden yükselebilir. Bu sebeple aç karnına muz tüketilmesi önerilmiyor. Baharatlar, özellikle acı olanlar aç karnına tüketilmemelidir.
Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir. Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ile karşılaşamamak için fazla muz tüketiminden uzak durulmalıdır.
Muz aşırı tüketildiği zaman kişilerde kabızlık sorunu çok görülmektedir. Kilo vermek için diyet yapan kişilere uzmanlar muz yemeyi uygun görmemektedir. Muz kilo verme sürecinde kişileri olumsuz etkilemektedir. Tropikal meyvelere karşı alerjisi olan kişiler de muz olumsuz komplikasyonlara nende olabilir.
Olgunlaşmamış yeşil ve sarı muzlar yeterli oranda lif ile potasyum kaynağı yaratmaz. Aynı zamanda su kaybı gibi problemler meydana getirme durumun ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı olgunlaşmamış olan yeşil ve sarı muzlar kabızlık problemini meydana getirebilir.
Sabah kahvaltıda muz yemek metabolizmayı hızlandıracaktır. Akşam yemeğini 7den önce yemeyi alışkanlık haline getirmek sonraki dönemlerde kilo almanızı engelleyen bir faktör olacaktır. Lif içeriği yüksek olduğu için sindirimi kolaylaştıracaktır.
Mavi Java muzu nedir? Görüntüleri ve tatları ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan %26,6'lık üretim payı ile ilk sırada yer alırken, %10'luk üretim payı ile Çin ikinci sırada, %6,3'lük üretim payı ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır. Üretimde ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Filipinler, Ekvator, Brezilya ve Ruanda'dır(1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri