Aşağıda bulunan hazır ölçülerle ne kadar Gülleci Bulamacına ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz. Kış mevsiminde (%2 uygulayacaksanız): 1 litre suya 2 yemek kaşığı (20ml) 10 litre suya 1 su bardağı (200ml)
Aynı şekilde 100 gr göztaşı başka bir plastik kovaya konur ve üzerine iki litre su ilave edilerek tahta sopa ile karıştırılır. 10 Lt lik Pompaya bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır.
Aralık ayında, soğuk bölgelerde, kullandığınız karışım için 100 lt suya 3 lt Gülleci Bulamacı kullanımı tavsiye edilir. Uygulama makinesi olarak arazinin büyüklüğüne bağlı olarak sırt pompası veya traktör pompası ile ilaçlama yapabilirsiniz.
Gülle Bulamacının Hazırlanması; 15 lt tenekeye 10 lt su konulur. Üzerine 1,5 kg kireç ilave edilir ve kirecin yanması için 15 dakika beklenir. Daha sonra 3 kg kükürt ilave edilir ve 1,5 saat karıştırılarak kaynatılır.
Gülleci Bulamacı Ne Zaman Kullanılır dozajı nedir ? Gülleci bulamacı uygulama zamanı, Aralık ayında yaprağını döken meyve ağaçlarında uygulanmayla başlanabilir. Başlangıç zamanını bu ayda yaparsanız, ağaçlarınızda hastalıklarla, zararlılarla ve bir nebze de olsa don zararına karşı mücadele de etkili olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Meyve ağaçlarında gülleci bulamacı kullanımı
%1 oranında gülleciyi su ile karıştırıyorsunuz. Kış dönemlerinde bu oranı %2-2,5 civarlarına yükseltebilirsiniz ama çiçek döneminden sonra %1 civarlarında yapmanız gerekir. Meyve ağaçları yaprak dökümü yaptıktan sonra gülleci bulamacı kullanımı çok faydalıdır.
Gülleci bulamacını sebzelerimizde Bitkilerin gelişme durumuna göre 100 Lt suya 700 cc-1000 cc olarak uygulanır. Meyve ağaçlarında sonbaharda ve ilkbaharda ağaçlar yapraksız iken 100 Lt suya 2 Lt yaprak açmaya başladıktan sonra 100 Lt suya 1 Lt olarak uygulama yapılır. Raf ömrü ilaç saklama koşullarında 2 yıl sürer.
%2'lik Bordo Bulamacı Hazırlamak için 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş veya 1 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 lt'lik 1 adet 50 plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa(karıştırıcı)gibi malzemelere ihtiyaç vardır.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı yapılır. Değerli Üreticilerimiz; İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!
Dikkat dozaj ayarlaması çok önemli! - YouTube. Gülleci bulamacı kimyasal ismi kalsiyum polisülfit çok eski zamanlardan beri kullanılan ve bitkiler için insektisit, akarisit, fungusit, (böcek, akar, mantar ilacı) olarak etki gösteren doğal bir ilaçdır.
Toz kükürt sulandırılarak sıvı hale getirilebilir. Bu amaç ile kaynatma işlemi yapılması gerekir.
suya 3 (%3) litre olarak, koruma amaçlı olursa 100 lt ye 2 (%2) litre olarak uygulayabiliriz. Karışıma başka haricinde hiç bir ilaç vs. ilave etmeyiniz. ve 20 gün bordo bulamacı vs. uygulamayınız. Baharda yapraklanma başladığı zaman, çiçek açma ve tozlanma dönemi haricinde % 0.75 ile %1 oranında uygulama yapılabilir.
Meyve ve sebzelere böcek gelmemesi için de gülleci bulamacı kullanılmaktadır. Gülleci Bulamacı Nasıl Yapılır? Gülleci bulamacının yapılması için bir tenekeye kireç ve kükürt dökülür üzerine ise su ilave edilir. İyice karıştırdıktan sonra kireç söner ve sonrasında ateşe konularak karıştırılır.
Bordo bulamacı, meyve ağaçlarına sonbaharda yaprakların dörtte üçü veya tamamı döküldüğünde %2'lik doz ile uygulanıyor. İlkbaharda uygulanacağında ise gözler uyanmadan 1 hafta kadar önce %1-1.5'luk doz yeterli görülüyor. Uyanmaya başlayan bağlarda, sürgün boyları bir karışa ulaştığında bordo bulamacı atılabiliyor.
Sert veya yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, antepfıstığı, kayısı, şeftali , armut, ayva, zeytin, vişne ve sebzelerde; karpuz, kavun, salatalık, domates, patates gibi kabakgillere sıvı bordo bulamacı kullanılır.
Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.
Özellikle sonbahar (yaprakların 3/4'ü yada tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.
aralık ayında, soğuk bölgelerde, kullandığınız karışım için 100 lt suya 3 lt gülleci bulamacı kullanımı tavsiye edilir. Gülleci bulamacı uygulama makinesi olarak da ister sırt motoru, ister traktör arkası ilaç makinenizle uygulama yapabilirsiniz.
Gülleci Bulamacı, Kireç ve kükürt solüsyonudur. Kireç ve kükürt kaynatılarak kalsiyum polisülfit adında bir madde elde edilir.
Gülleci bulamacı direk deriye temas ederse yakar. Korunmanız şart. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, bahçede yaparken veya kullanırken maske giymeniz de şart. En azından akşam saatlerinde, arılar kovanlarına çekilmişken, akıntı yapmayacak şekilde püskürtülmeli.
Gülleci Bulamacı, meşhur adıyla Lime Sülfür bir çeşit kimyasal tepkime sonucu elde edilen kimyasal bir bileşendir.
Bordo bulamaç, bu hastalıkların yayılmasını engellemeye veya sınırlamaya yardımcı olabilir. Bu nedenle bordo bulamacı, özellikle sonbaharda yaprakların büyük çoğunluğu ya da tamamı döküldüğünde ve ilkbahar aylarında çiçek gözleri uyanmadan domates fidesine atılır.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri