Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Eti buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketin
Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilir.
Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Taze et hala yaşıyor sayılır, içyapısındaki laktik asidler hala onu diri tutmaya çalışır. Kesimden sonraki sertlik 1 gün sürer ve buna rigor mortis denir. Sonraki süreç laktik asidindir, bu da 21 gündür. Eğer eti bozmadan 21 gün dinlendirebilirseniz, 21inci gün sonunda etiniz pamuk gibi olacaktır.
Buzluktan başka bir ortamda beklettiğiniz etler çabucak bozulma problemi yaşayacaktır. - Kuşbaşı ve biftek buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklanabilir. Kıyma ve sakatat buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Pişmiş et veya et yemekleri buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
İşte bozuk eti anlamanın püf noktaları… Vücudumuzda kan yapmaya yarayan ve bağışıklık sistemimizi düzene sokan protein deposu etin tazeliği çok önemlidir. Ayrıca yapısı bakımından da bozulmaya oldukça meyilli olan et, bozuk tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir.
Hava alan etin bozulmayacağını dile getiren Bedir, “Etler normal derecede artı 4 dereceye kadar muhafaza edilebilir ama dediğim gibi gün içinde kullanılacaksa ve dolaba konacaksa sararak değil de hava alacak şekilde koymaları gerekiyor. Et hava aldığı sürece 24 saat içinde bozulmaz.
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir.
Etler bozulmaya çok müsait olan gıda ürünlerinden biridir. Etler eğer 2 günden daha uzun bir süre içerisinde kullanılmayacaksa, mutlaka buzlukta saklanmalıdır. Bir eti 2-3 günden daha uzun süre normal buzdolabı sıcaklığında saklarsanız bozulmaya başlaması muhtemeldir.
Bu sürelerden daha uzun süre buzlukta değil de buzdolabında saklanan ürün tüketilmemelidir. 3 - Kokusu : Etten pis ve ekşi kokular gelmemelidir. Bozulmuş bir et son derece keskin bir kokuya sahip olacaktır. Eğer etten keskin, pis kokular geliyorsa tüketilmemelidir.
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. En ideal şekilde eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.
ET KAÇ DERECEDE MUHAFAZA EDİLİR? Hiçbir işlem görmeyen kurban eti, normal mevsim koşullarında 4 derecede 3-4 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir. Kıyma haline getirilip -18 derecede 1-3 ay saklanabilir.
Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat süre ile dinlendirilmeli ve 1 günün sonunda tüketilmelidir. Zaman kısıtı olduğunda ise, en az 12 saat buzdolabında bekletmek hijyenik açıdan büyük önem taşımaktadır.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Kanın temizlenmesini istiyorsanız eti süzgeç içinde koyup etin tüm kanını süzdürün. Tüm kanını süzdürdükten sonra bir kap içerisine koyup üzerine soğuk su ekleyip yaklaşık 10 dakika kapalı bir şekilde bekletin. Sıcak suyla yıkamayın. Çünkü sıcak su etin hem tadını bozar hem de yapısını bozar.
Peki, nedir bu dinlendirme çeşitlerinin özelliği? Wet aging, etin vakumlayarak dolapta bekletilmesi anlamına gelir. Etin vakumlanarak bekletilmesi, daha hızlı yumuşamasına ve dinlenmesine neden olur. Dry aging ise 0 derece ve %70 nem kontrollü, hava sirkülasyonu olan dolaplarda bekletilir.
Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz. Kanlı bir etse soğuk suda bekletebilirsiniz.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan. Çiğ kıymayı dondurucuda 4 aya kadar sakla.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri