Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir. O, bu çalışmayı yaparken İran'ın eski sözlü destanlarını kalemini ustalıkla konuşturarak yazıya dökmüştür.
Keyûmers'ten başlayarak, kronolojik olarak hanedanları ve hanedanların savaşlarını anlatır. Önemli kahramanlardan her birinin ölümünde Firdevsî araya girer. Tanrı'ya dua, tazim ve hamd ihtiva eden mısralar söyler. Dünyanın geçiciliğini ve kötülüğünü anlatır.
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir.
Şehname ("Hükümdarlar Kitabı", 977-1010 arasında kaleme alınmıştır), Antik Pers'in mitlerini, efsanelerini, tarihini, dilini ve kültürünü korumak için şair Ebu'l-Kasım Firdevsi (940-1020) tarafından yazılmış bir ortaçağ destanıdır. 50.000 kafiyeli beyti, 62 hikaye ve 990 bölüm uzunluğuyla dünya edebiyatında tek yazarlı ...
Şehnamede zikredilen Türk boylarından bazıları şunlardır : Karluk (V. III 1288, v. 317; 1522 v. 450), Çiğil (V. III 1521, v. 426; 1578 v. 1413), Kıpçak, Kaçgar, Guz (V. III 1193, v. 1034), Türkmen (V.
İlgili 34 soru bulundu
Şu destanı, MÖ 330-MÖ 327 yıllarındaki olaylarla bağlantılı olan eski bir Türk destanıdır. Bu tarihlerde Makedonyalı İskender, İran'ı ve Türkistan'ı istilâ etmişti. Bu dönemde Saka hükümdarının adı Şu idi. Bu Destanda Türklerin İskender'le mücadeleleri ve geriye çekilmeleri anlatılmaktadır.
İran'ın tüm tarihî ve destanî geleneklerini tek bir çatı altında toplamak isteyen Firdevsî, ilk olarak kendisinden önce şair Dakîkî'nin yazdığı 1000 beyitlik Şâhnâme'yi, halk arasında anlatılan hikâyeleri ve efsaneleri derlemiş; tüm bu derlemelerin sonunda karşımıza 60 bin beyitlik milli bir destan çıkmıştır.
Şii olmasına rağmen, Şehnâme'de ilk üç halifeyi över ve Turanlılar ile İranlılar'ın eski İran hükümdarlarından Tur ve İr'in soyundan geldiklerini söyleyerek bu iki halkı kardeş sayar.
MS VI. yüzyılın ikinci yarısı ve VII. yüzyıl başı arasındaki dönemde yazılmış Çin vakayinamelerinde, bir savaş sonucunda kavminin hayatta kalan tek üyesi olan çocuğun bir kurt tarafından büyütülerek ölümden kurtulması ve soyunu devam ettirmesi anlatılır.
Pehlevice ve İslam kaynaklarına göre, Efrasiyab Tūr (Avestaca: Turiya)'un torunlarından olup efsanevî Zerdüşt kralı Feridun (Fereydun)'un üç oğlundan (diğer iki oğlu ise Salm ve Iraj) biridir. Zerdüşt kitaplarından Bundahişn'de Tūr'un yedinci kuşaktan torunu olduğu aktarılmaktadır.
İlk insanın (Keyûmers) yaratılışından başlayan Şâhnâme, İran'da Araplar'ın egemen olduğu döneme kadar geçen zaman sürecindeki İran'ın destansı tarihiyle gerçek bilgileri harmanlayarak verir. Eserin kaynaklarını IX. yüzyılın sözlü gelenekleriyle mensur ve manzum şâhnâmeler oluşturur.
Osmanlı Devleti'nde resmî tarihçiler için kullanılan unvan. Osmanlı hânedanı hakkında Farsça olarak kaleme aldığı Şehnâme-i Âl-i ʿOs̱mân adlı eseriyle tanınan müellif. Seyyid Lokmân'ın (ö. 1010/1601'den sonra) şehnâme tarzında yazdığı tezhip ve minyatürleriyle ünlü eseri. Osmanlı tarihçi ve şehnâmecisi.
Şâhnâme'nin tamamı Memlük Sultanı Kansu Gavri'nin isteği üzerine Şerîfî-i Âmidî tarafından manzum olarak Türkçe'ye çevrilip Zilhicce 916'da (Mart 1511) hükümdara sunulmuştur.
iranlıların müslüman olmadan önceki bin yıllık tarihini anlatan manzum iran destanı. ünlü şair firdevsi tarafından yazıya geçirilmiş olup büyük bir ihtimalle 999 yılında tamamlanmıştır. mesnevi nazım biçiminde ve aruzun faulün faulün faulün faul vezniyle yazılmış olan şehname 60.000 beyit tutarındadır.
Ergenekon Destanı'nın ana çatısını oluşturan mitolojik efsanenin prototipine ilk defa Çin'deki Cov (Chou) sülalesinin (M.S.557-581) yıllıklarında Göktürkler (T'u-chüeh) adına kayıtlı olarak rastlanılmıştır. İkinci versiyon, Sui Sülalesi (581-618) tarihinde yer almaktadır.
Moğol iline, Oğuz Han soyundan İl Han padişah olur.
Hafız Tanış Buhari'nin Şerefname-i Şahi eserinde Ergenekon destanının kahramanı İl Han'ın Oğuz Han'la olan irtibatı Deniz Han aracılığıyla sağlanmaktadır.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir. O, bu çalışmayı yaparken İran'ın eski sözlü destanlarını kalemini ustalıkla konuşturarak yazıya dökmüştür.
Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır. Aynı zamanda cennet ırmaklarının fışkırdığı bir bölge olan firdevs cennetleri dört tanedir; ikisinde kullanılan eşya ve süslemeler altından, diğerlerinde ise gümüştendir.
İran'ın millî destanı Şâhnâme'nin müellifi olarak Firdevsî, birçok divanda “adını eseriyle ölümsüzleştiren insan” olarak zikredilir. Bu özelliğiyle Şâhnâ- me ve dolayısıyla Firdevsî, Alvarlı tarafından eserinde en çok zikredilen İranlı şairdir. Enverî, Fars edebiyatının büyük kaside ustalarındandır.
Firdevsî, Şehnâme'yi yazdıktan sonra eserini ithaf edeceği bir hükümdar arayışına girmiştir. Bir rivayete göre eseri Gazneli Sultan Mahmud'a, başka bir rivayete göre ise Bâvend hânedanından Emîr İspehbed Şehriyâr'a sunmuştur (Kanar 2010: XXXVIII/289).
Baysungur (öl.1434) tarafından yazıldığı veya yazdırıldığı sanılan Baysungur Önsözü, 1430 yılından sonra istinsah edilmiş Şehnâme nüsha- larında görülürken, kim tarafından ve ne zaman yazıldığı bilinemeyen Eski Önsöz metni ise ilk kez 13. yüzyıl başında istinsah edilen bir Şehnâme nüshasında görülür.
Ergenekon Destanı Türk tarihi için en önemli destanların başında gelmektedir. Göktürkler'in yeniden doğuşuna ait bilgiler verir. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.
Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebiyat eseri ve Piramit metinlerinden sonra en eski ikinci dini metin olarak kabul edilen destansı bir şiirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri