Paketlenmiş ketçap ürünlerinin çoğu aynı zamanda tuz bakımından da yüksektir. Tuza duyarlıysanız çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Asitli bir besindir. Mide yanması veya reflü sorunu yaşıyorsanız çok fazla ketçap yemek bu durumu kötüleştirebilir.
* 100 gr ketçap, 3 mg likopen içerir. Likopen, kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid ve fito-besleyiciler içerir. Hücrelerdeki DNA hasarını önler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı korur, moleküler dejenerasyonu önler. * Göğüs kanserini önler.
Ketçap kalp sağlığına iyi geliyor.
Dolayısıyla kalp hastalıkları riskini de azaltmış oluyor. Domatesin kırmızı rengini veren pigment (likopen) aynı zamanda hücrelerin zarar görmesini önleyen güçlü bir anti-oksidan. Ketçapta ise likopen seviyesi daha yüksek oluyor. Meme kanserini önleyici etkiye sahiptir.
Kısaca, Salça, şeker (glikoz şurubu), sirke, tuz, nişasta ve koruyucuların pastörize edilmesiyle elde edilen bir üründür. Günümüzde ketçap tamamen domatesten yapılmış bir sos olarak tanınır.
1830'lı yıllarda ketçap, "domates hapı" olarak eczanelerde satılmaya başladı. 1830'larda ishal, hazımsızlık ve sarılık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünüldüğü için ilaç olarak satıldı. Fikir ilk olarak 1834'te Amerkalı doktor John Cook Bennett tarafından önerildi ve tarifi "domates hapı" şeklinde geliştirildi.
İlgili 26 soru bulundu
Ketçap aşağı yukarı 1835 yıllarında ilaç olarak kullanıldı ve domates hapı adıyla satıldı. Doktor John Cook Bennett, domatesin ishal, sarılık ve hazımsızlık gibi hastalıkları tedavi edebileceğini düşünüyordu.
Domates pulpu
Ketçabın bileşimine giren en önemli madde domatestir. Domatesin bileşimi ve rengi, ketçabın kalitesini etkiler. Ketçap üretiminde ya domates pulpu ya da domates pulpu konsantresi olan salça kullanılır.
Paketlenmiş ketçap ürünlerinin çoğu aynı zamanda tuz bakımından da yüksektir. Tuza duyarlıysanız çok fazla tuz tüketmek yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Asitli bir besindir. Mide yanması veya reflü sorunu yaşıyorsanız çok fazla ketçap yemek bu durumu kötüleştirebilir.
Sağlıklı bir ketçap tarifinin en önemli noktası organik domateslerdir. Yetiştirilirken hiçbir kimyasal madde kullanılmayan, hızlı büyümesi için herhangi bir ilaçlamaya tabi tutulmamış domatesler tercih etmelisiniz.
Heinz, tüketicilerin sağlığını önemseyerek, ürünlerini düşük yağ ve düşük kalori içerecek şekilde üretir. Bu sayede, Heinz Ketçap, sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.
Ketçap, içeriğindeki domates nedeniyle likopen bakımından zengin bir sostur. Likopenin başta kanseri ve kalp hastalığını önlemek olmak üzere pek çok faydası vardır. Likopenin göğüs kanseri ve prostat kanseri gibi pek çok kanser türüne karşı önleyici etkisi olduğu bilimsek çalışmalar ile ispatlanmıştır.
Ketçapın 100 gramı 24 gram karbonhidrat, 1.2 gram protein, 0.9 gram lif içermektedir. Domates, C ve A vitamini, potasyum, mangan minerallerinin iyi bir kaynağıdır.
İçindekiler; Domates (100g ketçapta 132g), Sirke, Şeker, Tuz, Baharat ve Bitki Özütleri (kereviz içerir), Baharat.
Su, domates salçası (%19), şeker, modifiye nişasta, sirke, tuz, elma suyu konsantresi, koruyucu (sodyum benzoat), doğal aroma verici (baharat). İz miktarda kereviz, yumurta, süt ve süt ürünleri, hardal,gluten ve balık ürünü içerebilir.
Bir havanda karabiber, kişniş, biberiye ve karanfili dövün. Toz haline gelen baharatları, muskat, kimyon, şeker, tuz, sirke ve sıvı yağı da püre halindeki karışımın içerisine ilave edip karıştırın. Kısık ateşte sos katılaşıncaya kadar pişirin.
TAMEK, Türkiye'nin ilk ketçap ve domates suyunu üretti. TAMEK, Türkiye'de ilk hazır yemek ve dolma üretimini gerçekleştirdi. TAMEK, ilk fabrikası olan Bursa-Demirtaş'ta ilk meyve suyu üretimini gerçekleştirdi.
Taze domateslerden yapılmış gerçek ketçap lezzetinde ve organik sertifikalı bir üründür. Güvenle tüketebilirsiniz.
Domates suyu, çorbası, salçası, ketçap ve sos gibi işlenmiş domates ürünleri iyi birer likopen kaynağıdır. Soğan ve sarımsakta bulunan allilik sülfitler immun sistemi güçlendirerek, karsinojenlerin atımını artırır. Tümör hücre çoğalmasını engelleyerek kansere karşı koruyucu etki göstermektedirler.
Sonuç olarak, ketçap ve mayonez gibi soslar, lezzet katmak için yaygın bir şekilde kullanılan ürünlerdir. Ancak aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilirler. Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı sürdürmek için bu sosları ılımlı miktarda tüketmek ve daha sağlıklı alternatifleri tercih etmek önemlidir.
Genel olarak aşırı miktarda tüketim gerçekleşirse ketçap ve mayonezin kilo aldırabileceğini söylemek mümkün. Ancak azar azar tüketim söz konusu olduğunda pek bir zararı olmadığını ifade etmek gerekir. Özellikle kilo alma konusunda potansiyeli yüksek yapıları içerir.
Ketçap domates suyundan elde edilen, yemeklerin yanında sos olarak eklenen bir üründür. İçinde domates, şeker, sirke, tuz, nişasta ve tatlandırıcılar bulunur. Baharatlar ise oldukça azdır.
Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz ve 8 hafta içerisinde tüketiniz. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız. Ürünlerimizde domuz yağı ve katkıları yoktur.
1869 yılında Henry John Heinz tarafından kuruldu. 1876 yılında ilk ketçap üretimini gerçekleştirdi. 57 Çeşit ürün sloganı ile 57 farklı ürün çeşidi geliştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri