Böylece yurtdışından ürün getirme limiti de böylece tarih oldu. Diğer taraftan Resmi Gazete'de yayınlanan ve 14 Temmuz'da yürürlüğe giren karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti de 5 olarak belirlendi. Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor.
Daha sonra alınan ek bir kararla, bir birey bir ayda yurt dışından en fazla 5 ürün, şirketler ise 5 adet numune sipariş edebiliyor. Özellikle dış ticaret yapan firmalar karşılıklı numuneler göndererek çalışmaktadırlar, gümrüklerden numunelerin çekimi gümrük vergileri yanında zamanda almaktadır.
Resmi Gazete'de yayınlanan (126'ncı madde) ve 14 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan karar kapsamında, aylık ürün sipariş etme limiti 5 olarak belirlendi. Daha önce de bedeli 22 euroyu (150 TL) aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırılmıştı. Vatandaşlar yurt dışından getirilen her ürün için vergi ödüyor.
Yurt dışından getirilen eşyaların brüt olarak 30 kilogramı geçmemesi gerekecek. Diplomatik eşya ve 58. madde kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmayacak.
Aliexpress Paramı İade Etmedi
Yeni gümrük mevzuatına göre bir kişi 1 ayda en fazla 5 ürünü normal vergisini ödeyerek ithal edebiliyor. Sınır aşılırsa ek vergi ve bir sürü masraf çıkıyor ve bunların toplamı ürün bedelinin 8-10 katına ulaşıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Yurt dışından ayda 5 adet ürün sipariş edilebilecek
14 Temmuz tarihinde yürülüğe girecek yeni bir karar ise Aliexpress, Gearbest, Amazon gibi sitelerden alışveriş yapanları daha da üzecek. Bir kişi, yurt dışından ayda en fazla 5 adet ürün siparişi verebilecek.
Hızlı kargo ithalat kanalı üzerinden son 30 gün içerisinde en fazla 5 adet gönderi (gönderi içerisinde birden fazla ürün bulunabilir) ithalatı yapabilirsiniz. 5 adetlik gönderi limitini aştığınızda, gönderiniz kargo firmaları tarafından gümrükte bekletilecektir.
2019 Yılında Yurt Dışından Posta Yoluyla Alışverişteki Gümrük Muafiyeti Sıfırlandı. 2011 yılı öncesinde 150 avro olan bu sınır 2011 sonrası 75 avroya düşürülmüş, 2017 yılında 30 avro ve 2018 yılında son olarak 22 avroya kadar indirilerek uygulanmıştı.
Yurtdışına çıkışlarda ise; Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgelerde 25.000 Türk Lirası, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarın yolcular tarafından Nakit Beyan Formu ile gümrük idaresine beyan edilmesi zorunludur.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Cihaz kayıt hakkımı ücretsiz veya ücretli olarak bir başkasına verebilir miyim? Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesine göre; yolcu sıfatına sahip kişi kişi kendi kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılmak şartıyla, yurt dışından 3 (üç) takvim yılında 1 (bir) adet cihaz getirebilmektedir.
Yani 2020 itibariyle yurtdışından getirilen telefonların pasaport kaydı için 1838 TL* telefon harcı ödemeniz gerekiyor. Ülkeye girişi 120 günü geçmiş kişilerin pasaportlarına ne yazık ki telefon kayıt ettiremezsiniz. Ve bir pasaporta 3 senede sadece 1 adet telefon kayıt ettirebilirsiniz.
Yolcular, 2 takvim yılında 1 adet ile sınırlı olmak üzere vergiden muaf cep telefonu getirebilir. Cihazların, yolcunun Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde kayıt altına alınması gerekmektedir.
Yani yurt dışından bir ay içerisinde en fazla beş ürün satın almanıza izin veriliyor.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
Alışverişimi neden tamamlayamıyorum? Gümrük yönetmelikleri nedeniyle, değeri 150 Euro'yu aşan siparişlerin teslimatını garanti edemiyoruz. Bu nedenle, vergi ve gümrük vergisi dahil 150 Euro üzerindeki alışverişlerini tamamlaman mümkün olmayacak.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
3.Gümrük Vergisini Ödeme
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
Yurt dışından kıyafet alabilirsiniz. Gümrük limitlerine uymak koşuluyla dilediğiniz ürünü yurt dışından satın alabilirsiniz. Ancak yetkililerce yapılacak incelemede, sipariş verdiğiniz ürünlerdeki adet miktarı ticari maksatla aldığınıza, kişisel kullanım için fazla olduğuna dair bir kanaat oluşturmamalıdır.
AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır. Eşya 4760 sayılı ÖTV Kanunu içerisinde belirtiliyorsa ek olarak %20 ÖTV alınır.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri