Banka kredisi çekmek isteyen bir kişiye kefil olacaksanız banka size tüm detayları verecektir. Çekilen kredinin tutarı, taksit sayısı ve faiz gibi birçok durum hakkında bilgilendirilmeniz önemlidir. Diğer yandan kefil olan kişi kredinin faizli miktarı için imza atmış olacaktır.
Kefil Olma Şartları Nelerdir? · KKB düzeni ve gelirinin olması, · Aynı ilde ikamet etmesi, · Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gibi şartları bulunmaktadır.
Kefil, alım satım işlemlerinde borçlu olan kişinin borcunu ödeyeceğine teminattır eğer borçlu kişi borcu ödeyemezse kefil olan kişi de bu borçtan sorumlu olur ve ödeme yapar. Kefil olma durumu kişinin kendi adına kredi çekmesi ya da borçlanmasıyla ile aynı duruma denk gelir.
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Ödemenin kefile kalması durumunda geç bilgi verildiği takdirde hem borç artar, hem de kredi notu düşer. Kefil olacak kişinin ilk düşünmesi gereken konu, toplam borç tutarını karşılayabilecek maddi imkâna sahip olup olmadığı ya da toplam borç tutarının hayatını ne derecede etkileyeceği olmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
- Sigortasız çalışan ve çalışmayan kişiler, bazı durumlarda memur veya esnaf tanıdıklarından birini kefil göstererek gelir belgesi olmadan kredi çekebilirler. - Taşınmaz mal varlıklarına sahip olan kişiler, kira sözleşmesini ibraz ederek kredi alabilirler.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Kefalet Kanununun 2 nci maddesi gereği 4 ayı geçmeyecek şekilde kefalet gerektirecek bir göreve geçici veya vekaleten bakacaklardan, (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar teminat alınır. Bu şekilde alınan teminat muhasebe biriminin emanet hesabında tutulur.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
Kişiler kefil olmayı kabul etmiş olsa bile herkes kefil olamamaktadır. Kefil olabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı kefalet şartları vardır. Belirtilen niteliklere sahip olmayan kişiler, banka tarafından kabul edilmez ve kredi başvurusu reddedilir.
Kefil eğer gelecekte doğacak bir borca kefil olduysa, henüz borç doğmadan önce, örneğin borçlunun hesabına henüz kredi tutarı yatmadan önce kefil olmaktan vazgeçebilir. Borç daha doğmadığı için bu durumda kefillikten vazgeçmek kolaydır. Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır.
Bankalar tarafından yapılan incelemelerde eğer bireylerin kefillik sürecinde bankaya problem yaratmadığı tespit edilirse kendileri için de kredi çekmelerine izin verilir.
Kefaletin miktarı ve ödemenin tek seferde mi yoksa birden çok taksit şeklinde mi olacağı, şüpheli veya sanığın parasal durumu gözetilerek belirlenir.
Türk Borçlar Kanunun 583. maddesi uyarınca geçerli bir kefalet akdinden söz edebilmek için öncelikle kefalet sözleşmesi yazılı olmalı, kefil kendi el yazısıyla, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini kefalet belgesine yazmış ve belge kefil tarafından imzalanmış olmalıdır.
* Gönderilen ödemeler ziraat bankasında 6 ay bekletilmekte olup, bu sürede alınmaması halinde bankaca Sandığımıza iade edilmektedir. Hak sahiplerinin ödemelerini 6 ay içinde almaları gerekmektedir.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Kefalet, ayrı bir sözleşme olarak Kanun'un genel hükümlerine göre de sona erebilir. Kefaletin kendisinden kaynaklanan sona erme sebepleri ise TBK m. 598 ilâ TBK m. 602 arasında düzenlemiştir.
Borçlu borcunu zamanında ve temerrüde düşmeksizin ifa etmesi durumunda, borçla birlikte kefalet de sona erer. Aynı şekilde takas durumunda, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi durumunda, yenileme durumunda da kefalet borcu sona erer.
Kredi alacak olan kişinin borç ödemelerini düzenli yapması, bankalar için önemli bir kriter olarak dikkat çekiyor. Kişi, borç ödemesini düzenli yapmazsa ya da borcunu ödeyemezse genellikle kredi çekilirken kefil olan kişi, borcu ödemek durumunda kalıyor. Ancak, her kredi başvurusunda kefil gerekliliği bulunmuyor.
Kredi kullanacak kişinin aylık kazancının yeterli olmaması da bankaların kefil istemesine neden oluyor. Aynı zamanda kredi geçmişi yoksa da kefil isteniyor. Çünkü banka borçlunun borcunu ödeyip ödemeyeceğini anlamlandıramıyor. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde her tutarda kefilsiz kredi çekmek mümkün olmayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri