Gümüş, elementlerin periyodik tablosunda simgesi Ag (Ag sembolü Latince argentum kelimesinden gelir) olan, beyaz, parlak, değerli bir metalik element. Atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C, kaynama noktası 1950 °C ve özgül ağırlığı da 10,5 g/cm³'tür.
Gümüş, periyodik tablonun 5. periyodunun 11. grubunda yer alan bir elementtir. Gümüşün atom numarası 47'dir. Gümüş, Ag sembolü ile gösterilir ve metaldir. Gümüşün simgesi (Ag) Latincede “beyaz, parlak” anlamına gelen argentum kelimesine dayanır.
Gümüşün yanı sıra civa, demir, alüminyum, bakır, çinko, magnezyum, nikel, volfram da metallere verilebilecek örneklerdendir.
birlikte bulunabilmektedir. Gümüş, elementlerin periyodik cetvelinde birinci grupta bulunan soy metallerden olup simgesi Ag olan, beyaz, parlak, değerli bir metalik element. Atom numarası 47, atom ağırlığı 107,87 gramdır.
Gümüş (Ag), değerli bir yarı soy metaldir. Cıva (Hg), yarı soy metaldir. Saydığımız üç yarı soy metal de HNO3 ve H2SO4 ile tepkimeye girerler.
İlgili 31 soru bulundu
Soy metaller nemli havada aşınma ve yükseltgenmeye karşı dirençli metallerdir. Yeryüzünde ender bulunmaları soy metalleri maddi olarak değerli kılmaktadır. Rutenyum, rodyum, paladyum,, osmiyum, iridyum, platin ve altının soy metal özelliği gösterdiği bilinmektedir.
Soy metaller olarak bilinen elementler, periyodik tablonun 1B, 2B ve 8B gruplarında bulunan Bakır (Cu), GümüĢ (Ag), Altın (Au), Platin (Pt) ve Cıva (Hg)'dır.
Parlak, beyaz renkte olan değerli bir maden olan gümüş; doğada ender olarak bulunur. Altına göre daha sert, bakıra göre ise daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Bütün metaller göz önüne alındığında gümüşün en beyaz metal olduğunu görürüz.
Gümüş Gr güncel satış fiyatı anlık olarak 22,59 TL, Gümüş Gr alış fiyatı ise 22,55 TL üzerinden işlem görmektedir. Gümüş Gr fiyat bilgileri en son 24 Kasım 2023 23:59'de güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1 Gümüş Gr fiyatı 22,59 TL'ye karşılık gelmektedir.
Var olan tüm metallerin en beyazı olma özelliğine de sahip olan gümüşün sembolü Ag'dir. Gümüş elementine, sahip olduğu bu beyaz ve parlak yapısından dolayı, Latincede parlak ve beyaz gibi anlamlara gelen “Argertum” adı verilmiştir.
Gümüşün 2024 yılında ons başına 34.7 dolardan 44 dolara kadar çıkabileceği konuşuluyor . Elektrikli araçlar, güneş enerjisi sistemleri ve elektronik bileşenler, gümüşün endüstriyel talebini artırıyor ve bu da fiyatını olumlu etkileyebilir.
Altın, periyodik tablonun 6. periyodunun 11. grubunda yer alan bir elementtir. Altının atom numarası 79'dur. Altın, Au sembolü ile gösterilir ve metaldir. Altının simgesi (Au) Latincede “altın” anlamına gelen aurum kelimesine dayanır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir.
Gümüş olmasaydı, kimse telefon edemez, televizyon seyredemez, evde elektrik ışığını açıp kapayamaz, veya bir elektrik buz dolabını çalıştıramazdı. Bununla beraber bu meydana çıkarmıştı. Böylece 12.500 tonluk gümüş gizlice Darphaneden alındı, eritildi ve atom çekirdeği tesislerinde kullanıldı.
Gümüş vücuttan, özellikle idrarla kolayca atılır.
Altın, dünyada daha nadir bulunması sebebiyle daha değerli olurken, gümüş endüstriyel malzeme olarak da kullanılıyor. Gümüş tüketiminin yarıdan fazlası endüstriyel amaçlarla kullanılırken; en çok tüketim yapan ülkeler ise ABD ve Çin olarak bulunuyor.
1000 Gr (1 kilo ) Saf Külçe Gümüş Nadir Metal Rafinerisi Ürünü
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Aynı şekilde gümüş de altın gibi düşük bir erime noktasına sahiptir. Böylece birçok farklı şekil alma imkanı ile beraber değişik biçimlerde kullanma olanağı tanır. Diğer yandan dünya çapında önemli bir para birimi olarak öne çıkar ve değerlendirilir.
Türkiye'de 874 milyon 782 bin 294 ton altın + gümüş, 368 milyon 688 bin 273 ton gümüş görünür rezervi bulunuyor. Kütahya ilimizin dışında Türkiye'de gümüş çıkarılan yerler; Mardin, Gaziantep, Trabzon, Ardahan, Gümüşhane, Antalya, Bursa, Niğde, İzmir, Elazığ, Amasya, Balıkesir illerimizdir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir. Yarı metaller, iyi metal özelliği göstermez. Bu elementler hem metal, hem de ametal özelliği gösterir. Silisyum, bor, antimon, arsenik gibi elementler yarı metaldir.
Bunlardan Ag ve Cu, HCl gibi temel yapısında oksijen bulundurmayan asitler ile tepkime vermezler. Bunun yanında H2SO4 ve HNO3 gibi oksijen içeriğine sahip asitler ile tepkime verir.
Metalik aktiflik
Metallerin elektron verme isteğidir. Periyodik cetvelde en aktif metaller 1A grubu elementleridir. Örneğin Lityum(Li), Sodyum(Na) ve Potasyum (K) çok aktif metallerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri