Dilin ağzı taşacak şekilde büyümesine makroglossi denilmekte ve çoğu zaman çocukluk çağında rastlanmaktadır. Hastalığa çene kemiği ile diş yapılarında bozukluklar ve çeşitli anomaliler de eşlik edebilir. Bu tablo kişide bazen ciddi ve istenmeyen kozmetik sorunlara da yol açabilmektedir.
Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar. Bazen enfeksiyon ve benzeri durumlarda uvula şişerek küçük dil şişmesi olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olur.
Dil şişmesi için kullanılan tıbbi terim glossittir. Bu, dilin kızardığı, iltihaplandığı ve dilin yüzeyinin pürüzsüz göründüğü bir rahatsızlıktır.
Küçük dil şişmesi (uvulit), enfeksiyon, tahriş ve alerjilere bağlı olarak damağın arkasında yer alan uvula dokusunun şişmesi sonucunda soluk almada ve yutkunmada güçlüğüne neden olan hastalıktır.
Küçük dil şişmesine genel olarak sıvı beslenmek ve yumuşak gıdalar tüketmek son derece iyi gelmektedir. Kişiler ağız ve diş bakımına özen göstererek, doğru beslenerek kolay bir şekilde bu süreci atlatabilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir. Bu bölgede tıkanıklık oluşturarak olumsuz durumlara neden olabilir.
Kendi, doğal biçimi uzun olabilecek olan küçük dil zamanla bazı faktörlerden etkilenerek de uzar. Bakteriler, sıcak, soğuk ya da kişinin tükettiği besinler küçük dilin nemli ve etli yapısını etkileyen unsurlardır. Küçük dil uzunluğu ve horlama ilişkisi, bu ıslak, kaslı yapının hassaslığı nedeniyle ortaya çıkar.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
DİL BÜYÜMESİ (MAKROGLOSSIA) NEDİR? Dil büyümesi, dilin ağızdaki diğer yapılara oranla anormal genişlemesidir. Makroglossia, çoğu zaman, bir tümör gibi büyümeden ziyade, dil üzerindeki doku miktarındaki bir artıştan kaynaklanır. Bu durum, bazı kalıtsal veya konjenital (doğumda mevcut) bozukluklarda görülebilir.
Ancak dilinizdeki şişliğin nedenini bilmiyorsanız bu durumda oluşan şişliği önleyebilmeniz zordur. Ancak endişe edecek bir durum yoktur. Çünkü dildeki şişlikler kısa sürede kendiliğinden iyileşirler. Dildeki şişlikler kendiliğinden iyileşmezse uzman diş hekimlerine başvurarak kolay bir şekilde tedavi ettirebilirsiniz.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Dil ve Dil Sağlığı
Dilde yer alan hücreler sıklıkla yenilenmektedir. Bu sebeple, hızla değişim sonucunda ortaya çıkan ölü hücrelerin temizlenmesi oldukça önemlidir. Besinleri çiğneme esnasında ise bu ölü hücrelerin temizlenmesi mümkün olmaktadır. Bazı besinler, hücrelerin temizlenmesinde özellikle faydalıdır.
Dile yanma bazı vitamin eksikliklerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca mide hastalıklarında ve reflü de de ortaya çıkabilir. Eksikliğinde dilde yanma, kırmızılık ve ağrı ve ağız çevresinde rahatsızlıklar, farenks (boğazda) yanma, normositik anemi, görme bozuklukları ve ciltte seboreik dermatit denen pullanmalar olabilir.
Küçük Dil Uzamasının Belirtileri
Küçük dilin uzaması özellikle horlama ve uyku apnesi ve bunlara bağlı yorgunluk, solunum ve yutkunmada zorluk, mide bulantısı, boğazda takılma hissi gibi belirtilere yol açar.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Küçük dil ve yumuşak damak bölgesinde tümörden şüphelenen hastanın bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına baş vurması gerekmektedir.
Özellikle sırt üstü yatış pozisyonunda, hava geçişinin gerçekleştiği alanda kasların iyice gevşemesiyle, yumuşak damak, küçük dil ve dil arkaya kaymakta, böylece horlama daha belirgin hale gelmektedir.
Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı. Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
Hamilelik sırasında sigara içmek, bazı ilaçlar ve diyabet, bir bebeğinin yarık damak ile doğma riskini artırabilir. Bifid uvula, bölünmüş veya çatallanmış bir uvuladır. Buna yarık uvulada denir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir. Tüm ağız boşluğu kanserlerinin yaklaşık yüzde 3'ünü dil kanserleri oluşturmaktadır.
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri