Gün kurusu olarak adlandırılan koyu renkteki kuru kayısılar ise, doğal yollarla güneşe maruz bırakılarak kurutulan kuru kayısı çeşididir.
Gün kurusu içerisinde doymuş yağ ve kolesterol bulunmamaktadır. Gün kurusu içerisinde 10 mg sodyum, 1.162 gram potasyum, 2,7 mg demir, 32 mg magnezyum ve 7 gram diyet lifi vardır. Ayrıca gün kurusu kayısının içerisindeki 3,604 mg A vitamini ve 0,1 mg B6 vitamini ile zengin bir içeriğe sahiptir.
Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Zengin A vitamini sayesinde, göz sağlığı için de oldukça yararlı bir gıdadır. Ciltte meydana gelen kaşıntılı döküntülerin tedavisinde de gün kurusu oldukça etkilidir. Doğurganlık üzerinde de olumlu etkileri olan gün kurusunu, hamilelik döneminde de rahatlıkla tüketilebilen bir gıdadır.
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Halen dünyada en yaygın olarak Anadolu'da (özellikle Malatya ve çevresinde) bulunur. Yağmurlama sistemiyle 10-12 gün aralıklarla sulanan kayısının % 85 gibi büyük kısmı kuru kayısı olarak dünya piyasasına verilir.
Kayısı potasyum bakımından zengin, sodyum bakımından fakir ve A vitaminin öz maddesi olarak kabul edilen karoten bakımından zengindir. Bu durum gün kurusu ya da kayısının insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktadır.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Demire ek olarak bakır da içerdiğinden, ruh halinin dengede kalmasına da yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır. Diyet lifi oranı çok yüksektir. Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı engeller. Ancak çok fazla tüketilmesi, ishale neden olur.
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Raşitizm gibi gelişme bozukluğu rahatsızlıklarını engeller, gelişme çağında ki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Kompostosu idrarı söktürür ve kabızlığı giderir. Cildi nemlendirir ve besler.
Herhangi bir işlem uygulanmayan, kimyasal madde karıştırılmayan ve tamamen güneş ışığından kurutulan kayısıya gün kurusu denir. Atıştırmalık olarak tüketilebilen bu meyve başta görme olmak üzere üreme ve sindirim sistemi üzerinde etkilidir.
Ardından çekirdeklerini de çıkardıktan sonra gün ışığında rengi dilediğiniz duruma gelene kadar bekletin. Bu gün ışığının şiddetine bağlı olarak 5-10 gün arasında değişim gösterebilir.
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin.
Kuru Kayısı Besin Değeri
İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir.
İçeriğinde A, C vitamini ile demir, fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri barındıran gün kurusu bağışıklık sitemini de destekler. Kansızlığa karşı da faydalı olan gün kurusu yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar.
KAYISI. A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminizin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kasların ve beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar; cinsel gücü artırır.
Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir. Her besinin aşırı tüketilmesi elbette kilo alımına yol açabilir.
İçinde kuru kayısının da yer aldığı kurutulmuş meyveler, lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve lif açısından da oldukça zenginlerdir. Kuru kayısı kalorisi düşük, lif oranı yüksek, tok tutan, kilo aldırmayan hatta zayıflamaya yardımcı olan harika besinlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri