Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Zengin A vitamini sayesinde, göz sağlığı için de oldukça yararlı bir gıdadır. Ciltte meydana gelen kaşıntılı döküntülerin tedavisinde de gün kurusu oldukça etkilidir. Doğurganlık üzerinde de olumlu etkileri olan gün kurusunu, hamilelik döneminde de rahatlıkla tüketilebilen bir gıdadır.
MALATYA (AA) - YETER ERDİNE - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, deney hayvanları üzerinde yaptığı araştırmayla, kükürtdioksit yakılarak elde edilen kuru kayısının sağlığa zararlı olmadığını belirledi.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Ocakta yanan ateşin etkisiyle kükürt tamamen eriyip kaynamaya ve buharlaşmaya başlayınca bir kibritle tutuşturulur ve odanın kapısı kapatılır. - Kükürt miktarı 2 kg/ton, - Kükürtleme süresi 8-12 saattir. - Kükürtleme işlemine kükürt çekirdeğe işleyene ve meyve açıldığında beyaz damar kalmayana kadar devam edilir. - ...
İlgili 16 soru bulundu
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Kokusuz ve tatsız bir katı madde olan kükürt, güneş ışığında görülebilen ve keskin ve boğucu bir kükürt dioksit (SO2) gazı oluşturan mavi bir alevle yanar. Biraz daha açık mavi bir alevi vardır ve SO2 gazı zehirlidir. H2S gazı da zehirlidir ve herhangi bir zehirlenme meydana gelir ise aniden bayılırsınız.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
İçeriğinde A, C vitamini ile demir, fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri barındıran gün kurusu bağışıklık sitemini de destekler. Kansızlığa karşı da faydalı olan gün kurusu yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir.
Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Kükürt, doğada bol bulunan bir elementtir; taş kürenin %0,06'sını oluşturur. Özellikle en önemli kükürt yataklarının yer aldığı Sicilya, Luisiana ve Japonya'da eski volkanların yakınlarında, alçı taşı, kireç taşı katmanları arasında doğal halde bulunur.
Çamaşır yıkama makinesi dışında, kurutma makinesi hava çıkışındaki mikrolif salınımının, yıkama çıkışında ölçülen seviyenin yüzde 81'i civarında olduğu saptanmış. Bu da oldukça yüksek bir oran. Bu sonuç, kurutucuların da mikrolif salınımı açısından oldukça zararlı olduğunu gösteriyor.
Saç kurutma makineleri radyasyon mu yayıyor? Evet, saç kurutma makineleri elektrikle çalışan her cihaz gibi radyasyon yayar, ancak bu sandığınız zararlı radyasyon değildir. Elektrik enerjisini ısı enerjisine çeviren ısıtıcılar, infrared yani kızılötesi dalga boyunda enerji yayar.
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
kabızlığa birebirdir. google'dan "malatya kayısısı" yazarak malatya'daki yerel satıcılardan güzellerini yiyiniz, yediriniz.
Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek
Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
1 adet kuru gün kurusunda, 5.05 gram karbonhidrat, 1.12 gram lif, 0.06 gram yağ, 10 mg kalsiyum, 165.4 mg potasyum, 1.2 mg sodyum, 4.25 mg C vitamini,158.9 mg A vitamini ve 0.38 mg demir içerir. Kuru kayısı kolesterol içermez.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir. Raşitizm gibi gelişme bozukluğu rahatsızlıklarını engeller, gelişme çağında ki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Kompostosu idrarı söktürür ve kabızlığı giderir. Cildi nemlendirir ve besler.
Kükürt; bağ dokuları, deri ve tırnak gelişimi, kan şekeri kontrolü, vücuttaki toksiklerin temizlenmesi, safra üretimi, saçların gelişimi için gerekli bir maddedir. Vücuttaki kükürt, oksijen dengesini sağlar ve beyin fonksiyonlarının sağlıklı işlemesine katkı sunar. Karaciğerde safra salgılanmasına da yardımcı olur.
Kükürt, cilt sağlığı için çeşitli potansiyel kullanımlara sahiptir. Dermatologlar bazen akne, seboreik dermatit, rosacea, egzama ve kepek tedavisi için topikal kükürt merhemlerini önerirler. Ayrıca, siğiller, ciltte renk değişikliği, saç folikülünün enfeksiyonları ve zona tedavisinde yardımcı olabilir.
Kükürt eksikliğinin Alzheimer'dan kansere ve kalp hastalığına kadar değişen hastalıklarda rol oynadığına dair güçlü kanıtlar var. Kükürt eksikliği ile kas kaybı arasındaki ilişki, son dönem kanser, AIDS, Crohn hastalığı ve kronik yorgunluk sendromunun bir imzası özellikle ilgi çekici.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri