Çünkü sabah aydınlığında yapılan iş daha bereketlidir. Bu yüzden söylenmiş olan sabah ola hayrola atasözünde, büyüklerimizi tecrübelerinden yola çıkarak bizlerde bir işe başlamak için sabahı beklemeliyiz. Çünkü sabahta hayır vardır. Bitmeyen işlerimizi de akşam dar vakte sıkıştırmak yerine sabahı beklemeliyiz.
[1] "Sabahlar güçlü başlangıçlardır. Verimlilik için günün bu saatlerini değerlendirmek gereklidir" anlamında bir söz.
yarın olsun bakarız" anlamı veren bir yaklaşım, biraz kadercilik, biraz da günü kurtarmak vardır içinde.
İnsanlar gündüz saatlerini çalışmak gece saatlerini ise dinlenmek için kullanır. Çünkü sabah aydınlığında yapılan iş daha bereketlidir. Bu yüzden söylenmiş olan sabah ola hayrola atasözünde, büyüklerimizi tecrübelerinden yola çıkarak bizlerde bir işe başlamak için sabahı beklemeliyiz. Çünkü sabahta hayır vardır.
Hayrola TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem Ne var, ne oluyor anlamında kullanılan bir söz.
İlgili 36 soru bulundu
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
Sabreyle İşine, Hayır Gelsin Başına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işi yaparken acele etmez, sabrederseniz hayırlı sonuçlara varırsınız.
[1] "Karşılaştığı bütün zorluklardan hemen yılıp kaçmayan, sabretmesini bilen kimselerin işleri sonunda başarıya ulaşırlar" anlamında bir söz.
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Atasözü [1] Olup biten bir işi -başka biçime sokmak elimizde olmadığına göre- hayra yormak gerekir.
[1] Kişi, kendisinin yapamayacağı işleri için başkasının yardımına gerekseme duyar.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
İyi dediğimiz şeyin yanında kötü gibi görünen şeyde mutlaka vardır ama o an göremeyiz çünkü bizim sistem sıralı görecek şekilde ayarlanmış. Kısaca dikkat ettiyseniz sistemimiz bizden sürekli bize iyi gelecek olanı aratıyor. Bu ne demek, algını sürekli iyi olanda tut, onu ara ve bul diyor.
Bakara sûresinin 215. âyetinde iki defa tekrarlanan hayır kelimelerinden ilki “mal varlığı”, ikincisi “mutlak olarak Allah rızâsı için yapılan iyilik” anlamını taşır. Bu anlamıyla hayır, büyük ölçüde yine bir Kur'an terimi olan “sâlih amel” ile aynı şeyi ifade eder.
hayır - İyilik, karşılık beklenmeden yapılan yardım. hayır - İslam'da iyilik, içinde kötülük barındırmayan şey, şerrin karşıtı.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
İki Cambaz Bir İpte Oynamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kurnazlıkta eşit olan iki kimse birbirlerini aldatamaz.
Kısaca atasözü açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Ayağını yorganına göre uzat atasözü TDK'ya göre 'Yapacak olan harcamalar hiçbir zaman geliri aşmamalıdır' şeklinde ifade edilmektedir.
Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Balık baştan kokar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; Yapılan bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir sözdür. Yani aksaklığın asıl nedeni baştadır anlamında kullanılır.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri