Ayrı yazılanlar: İyi akşamlar, iyi geceler. Bitişik yazılanlar: Günaydın, tünaydın.
"Gün aydı mı" ayrı yazılır çünkü aymak bir eylemdir, mi de soru edatıdır. - Gün aydı mı gerçekten? Günaydın kelimesi ise birleşik yazılır çünkü kalıplaşmıştır.
Günaydın kelimesinin kökeni Türkçe dilidir. İttihatçıların iktidarında öğretmen sonra da müderris (profesör) yapılan. Profesör yapıldığında 24 yaşında olan Hamdullah Suphi BeyTürkçe'deki ''Günaydın'' ve ''Tünaydın'' kelimelerini bulmuştur. 1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Türkçede günaydın kelimesi günün aydınlandığını, sabah olduğunu belirtmek için kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.
Günaydın sadece sabahları kullanılır. Merhaba ise her zaman kullanılır.
GM Kelimesinin Açılımı
GM kısaltması Good Morning olarak yazılan ve günaydın demek olan İngilizce kelimenin kısaltmasıdır. Günaydın demek için genellikle GM kısaltması kullanılmaktadır.
Merak edilen soruları örnek cümlelerle birlikte derledik. Günaydın kelimesi daha çok sabahın ilk ışıklarından öğle saatlerine kadar kullanılan bir selamlama sözüdür. Buna karşın tünaydın hem öğleden sonrası hem de akşam için yaygın bir şekilde kullanılabilir.
26 Kasım 1968 yılında kardeşi Erol Simavi'nin sahibi olduğu Hürriyet gazetesindeki ortaklığından ayrılan Haldun Simavi tarafından kurulmuştur.
Merhaba kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir kelime türüdür. Anlamı ise selam ya da selamlaşma olarak ifade ediliyor.
Selam kelimesi, Arapça “sağlam, eksiksiz, temiz” anlamlarına gelen “se- leme” kökünden türetilmiştir. İbrani ve Arami dilinde de yer alan bu kelime, “barış, esenlik, temizlik ve rahatlık” anlamına da gelir.
Hayırlı TDK sözlük anlamı nedir? Hayırlı kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Hayırlı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Günaydın TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ünlem İyi sabahlar anlamında sabahları söylenen bir selamlama sözü
⇝ Cümleye başlarken günaydın ve merhaba kelimesi büyük harfle başlar, lakin cümlenin ortasında ise günaydin ve merhaba kelimeleri küçük harfle başlar. Normalde de hangi Kelime olursa olsun cümleye her zaman büyük harfle başlanır. Eğer ki özel kelime ise cümlenin ortasında da büyük harfle başlanır.
Merhaba! "Sana da günaydın." şeklinde yazılır. Çünkü, "da" burada bağlaç olarak kullanılmıştır ve bağlaç olan "de, da" her zaman ayrı yazılır. Cümledeki "de,da" nın bağlaç olup olmadığını ise şu şekilde anlarız: Cümleden “de” yi çıkardığımızda cümle anlamsız oluyorsa ek; anlamlı oluyorsa bağlaçtır.
“Senden haber almak daima günümü aydınlatıyor.” “Selam şeker şey! Umarım günün tıpkı senin kadar harika olur.” “Kahvaltı yapmak üzereyim.
Daha fazla konuşmak, sohbeti devam ettirmek istiyorsanız cümlelerinizin diyaloğa açık bitmesine dikkat edin. Tekrar mesaj atması için ona bahane yaratın. "Ben evdeyim, ya sen?" "Sana da günaydın, erkencisin" gibi. Mesajlaşmanızı günaydın, iyi akşamlar gibi saçma bir rutine sokmayın.
Günaydınlar Hayatım. Bir gün daha başlıyor hayatımda, kısa bir gecenin ardından merhaba diyorum hayata ve hayatıma, seviyorum seni günaydın hayatımın tek gerçeği. Rüyalarımın sahibi sensin, uykumdan uyanınca adın yankılanır odamda, sabah güneşi usulca doğarken, bu mesajı yolluyorum sana günaydın hayatımın anlamı.
Ona günaydın yazarken sondaki n harfini çok uzatma. 2 tane, hadi diyelim çok aşıksın 3 tane n koy. Seni avucunda bilmesin.
Günaydın, günlük hayatta en sık kullandığımız sözcüklerden birisidir. Sabah saatlerinde yolda, okulda, işte veya evde diyalog başlatmak için kurduğumuz en güzel sözlerden biridir. Günaydın, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “iyi sabahlar” anlamına gelen selamlama sözcüğü olarak geçiyor.
Merhaba kelimesi Türkçe'de "'ferahlıkla' (karşılama sözü)" anlamına gelir. Arapça marḥabā مرحبا z "'ferahlıkla' (karşılama sözü)" fiilinden alıntıdır. Arapça fiil Arapça rḥb kökünden gelen raḥab رحب z "ferah ve geniş olma" sözcüğünün zarfıdır.
"Lütfen, merhaba" gibi ifadeler; 》Kibarlık/nezaket ifadeleridir. ¿Kibarlık/nezaket ifadeleri birisi bize bir şey söylediği zaman nazik olmak için kullanabiliriz. Toplumda nazik biri olarak yer edinmek için naziklik ifadeleri kullanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri