Süt bir bardak içildiğinde ciddi kalorilere yol açmaz ancak gün içerisinde fazla tüketildiğinde elbette kilo aldıracaktır. Diyette süt içmek tok tutar ve ani gelen acıkmaların bastırır ancak çok süt içmek hem şişkinliğe yol açar hem de kilo artışına sebep olabilir.
Süt ise iyi bir protein ve besin kaynağıdır. Bu sebeple kilo almayı sağlayabilir. Eğer bir günde tükettiğiniz süt miktarı fazla ise almanız gereken miktardan daha fazla kalori almış olabilirsiniz. Bu da size kilo olarak geri dönüş yapacaktır.
Az yağlı süt ürünlerinin tüketimi, kilo verme etkisini artırıyor; çünkü kalsiyum oranı değişmiyor ama kalori alımı azalıyor. Yemeklerden önce içilen süt, iştahı azaltıyor ve öğünlerde daha az yemek tüketilmesine yol açıyor. Sütün ayrıca kan şekerinin düştüğü ikindide ve gece yatmadan 2 saat önce içilmesi öneriliyor.
Kilo kaybına destek sağlar
Özetle, sütün protein, konjuge linoleik asit ve kalsiyum içeriği sütü kilo kaybı için harika bir besin haline getirir. Kilo verme süresince günde 1-2 su bardağı süt beslenmeye eklenebilir.
Sütteki yüksek protein içeriği uzun süre tok kalmayı sağladığı gibi, içerisindeki linoleik asit sayesinde yağların parçalanmasını teşvik eder ve yağ üretimini engeller. Dolayısıyla süt için tek başına kilo aldırıcı bir besindir demek doğru olmayacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Bu sebeple kilo alımını engeller. Gece süt içmenin kilo aldırıp aldırmadığını da pek çok kişi merak etmektedir. Gece süt içmek, vücut için yararlıdır. Sebebi ise gece içilen süt sabah tok uyanmanızı sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Beslenmedeki dengesizlik farklı bir besin grubundan da kaynaklansa yine aynı şekilde yağ oranında artış görülebilir. Kısacası “süt ürünleri tüketmek yağlandırır” düşüncesi hiçbir anlam ifade etmez.
Kilo vermede bölgesel yağ yakımı önemli olan bir unsurdur. Bölgesel yağ yakımı içinse süt oldukça ideal bir besindir. Tarçınlı, Kakaolu, Zencefilli, Zerdeçallı ve Ballı Süt İçmek Zayıflatır mı? Sütün sade olarak içilmesinin yanında farklı ürünler karıştırılarak içilmesi de mümkündür.
Kilo vermek için içtiğiniz sütün sıcak mı yoksa soğuk mu olduğu çok önemli değildir. Mesele vücudunuza giren kalorinin miktarıdır. Soğuk süt de sıcak süt de aşağı yukarı aynı kalori değerlerine sahip olurlar ve sıcaklığın direkt olarak yarattığı bir fark olduğunu söylemek mümkün değildir.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
İçilen sütün içerisindeki yağ oranı çok önemlidir. Az yağlı sütler, kilo vermeye yardımcı olurken, yağ oranı yüksek olan sütler kilo aldırabilir.
Bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat tok tuttuğu bilimsel olarak da kanıtlandı. Sahurda 1 bardak süt içilmeli. Süt, hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek oluyor.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Mis gibi kokusu ve lezzetiyle de bildiğimiz zayıflama yöntemlerinden çok daha keyifli olan tarçınlı süt, içine şeker eklemediğiniz ve diğer öğünlerde de sağlıklı beslenmeyi sürdürdüğünüz takdirde ayda 4 kiloya kadar da zayıflamanızı da sağlıyor. Tarçınlı sütün tek faydası bununla sınırlı değil tabii ki.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Uyumadan önce içilen bir bardak süt kilo vermenize yardımcı olan bir diğer içecektir. İki şekilde etki eder. Süt yağı midede yavaş sindirilir, böylece sizi daha uzun süre tok tutar. Bu da sabahları beklediğinizden daha aç kalkmanızı engeller.
Ama burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeden günde litrelerce yağlı süt içerseniz yada süt ürünleri tüketirseniz bu doğrultuda alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecektir. Ve yağlanma sonucu olarak deri kalınlaşabilir.
Caseinin içeriğindeki amino asitler sayesinde, whey proteinin kaslarda depolanmasını sağlayarak gelişiminizi destekler. Böylece ortalama kilolarda birisi için günlük 1 litre süt içildiğinde, protein ihtiyacını %25 oranında karşılamış olur.
Diş çürüklerinin oluşmasını ve osteoporozu önler, tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Erken yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum alımıyla kemik mineral yoğunluğunu artırmak, ileri yaşlarda kemik erimesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olur.
Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm. Dr.
Konuyla ilgili Diş Hekimi Arzu Yalnız bilgi ve tavsiyelerini paylaştı. Çocuk, gece süt içtikten sonra mutlaka su tüketmeli ya da ağzını çalkalamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri