Eğer yeni başlanıyorsa haftada 3 gün 10-15 dk'lık yürüyüş veya benzer hafif egzersizler yeterlidir. Sonra süre yavaş yavaş artırılır. Eğer aktif iseniz ve kondisyonunuz yeterli ise o zaman hedef kalp hızında 30-60 dk egzersiz yapılmalıdır.
Sağlık için Günde Kaç Saat Spor Yapılmalıdır? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkin bir insanın haftada ortalama 150-300 dakika orta yoğunlukta spor yapmasını önerir.
Spora Kaç Gün Ara Verilmelidir? Haftada 150 dakikalık orta düzeyde egzersiz, 5 günde 30 dakika şeklinde yapılabilir. Daha kısa sürede yapmak istiyorsanız yoğunluğu artırabilirsiniz. Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz.
İdeal spor süresinin günlük en az 30 dakika en fazla ise 90 dakika aralığında olması gerektiği biliniyor. Düzeli yapılan egzersizler, kasları aktif olarak çalıştırır. Bu nedenle kasların dinlenmesi ve yenilenip toparlaması için, belli aralıklarla spora ara verilmelidir.
İdeal spor süresi ise günde minimum 30 dakika, maksimum 90 dakika aralığında olmalıdır. Sporun kasları aktif olarak çalıştırdığını ve belirli zamanlarda, kasların yenilenip toparlanması adına dinlenme süreleri belirlemek gerektiğini de hatırlatalım.
İlgili 20 soru bulundu
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Spor aktivitesi sonrası yaklaşık 15-20 dakika ya da 30 dakika sonrasına kadar vücut yağ yakmaya devam eder. Metabolizma hemen durmaz. Bu süreçte bir saatlik aktivite son derece etkili ve yeterli. Yeni kriterlere göre spor saatinin uzunluğu değil yoğunluğu önemli.
Eğer yeni başlanıyorsa haftada 3 gün 10-15 dk'lık yürüyüş veya benzer hafif egzersizler yeterlidir. Sonra süre yavaş yavaş artırılır. Eğer aktif iseniz ve kondisyonunuz yeterli ise o zaman hedef kalp hızında 30-60 dk egzersiz yapılmalıdır.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Bir öğretmen haftada en fazla 6 saat yapabilir. Buna göre egzersiz yapmak isteyen öğretmenlere bu 18,8 saat(19 saat) eşit dağıtabilir. 6'şar saatten 3 kişi. 5+5+5+4 saatten 4 kişi.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, kilo vermek için haftada beş kez, yarım saat süreyle tempolu yürümenin, koşma ve yüzme dahil diğer egzersizlerden daha iyi olduğuna işaret ediyor.
Kardiyo Egzersiz Sıklığı
Sağlıklı olmak ve kilo vermek konusunda endişeli değilseniz eğer, her gün 20-30 dakikalık makul aktivitede bulunmak yeterli olabilir. Ancak hedefiniz kilo vermek ise işi biraz daha sıkı tutmanız gerekebilir.
1 kilonun ortalama 7400 kaloriye eşdeğer olduğu teorisine dayanarak, haftada 1 kilo kaybetmek için yedi gün boyunca kalori alımınızı 1000 azaltmanız gerekir. Günde 30 dakika ila bir saat yürümek, kilo vermek için uygun kalori açığını elde etmenize yardımcı olmanın harika bir yoludur.
Spor Yaparak 3 Ayda En Fazla Kaç Kilo Verilir? Spor, diyet ve yürüyüş yardımı ile verilebilecek kilolar arttırılabilir. 1 haftada hem diyet hem spor yaparak 60 kilo bir kişinin 2- 2.5 kilo verdiği görülmüştür. Bu rakamı 3 aya uyarlarsak 60 kilo olan bir kişi spor ve diyetle 3 ayda 24- 30 kilo verebilir.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri