Aynı zamanda araştırmacılar günde 3'ten fazla öğün ve atıştırma sayısı ile BKİ arasında pozitif ilişki bulmuştur. Yapılan bu çalışmada herhangi bir kalori kısıtlaması uygulanmadığı için, artan öğün sayısının alınan kalori miktarından bağımsız olarak doğrudan obeziteye neden olduğu söylenememektedir.
Günde 3 ana ve 3-4 ara öğün olmak üzere sık sık beslenin. Öğünlerinizde miktarı küçük ama kalorisi yüksek besinler bulundurun. Acıkmasanız dahi canınız hiçbir şey yemek istemese dahi ana ve ara öğünlerinizi atlamayın.
Manoogan, kan şekeri düzeylerini düşük tutmak için günde bir defadan daha fazla yemek yemek gerektiğini, yemek yediğinizde daha fazla glikoz salmasını önlediğini vurguladı. Bunun yerine, günde iki ila üç öğünün en iyisi olduğunu söyledi.
Zayıflamak için günde kaç öğün yemek yemeliyiz ? Zayıflamak için günde 3 öğün yemeniz yeterlidir. Ancak asıl olan 3 öğün ne yediğinizdir. Şekersiz karbonhidratsız beslenme.
Yani bilim sağlık için en iyisinin güne yayılmış iki veya üç öğün olduğunu, çok geç veya çok erken yememek gerektiğini, akşamdan sonraki sabaha kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklı olduğunu ve yüksek kalorili yiyecekleri gün içinde tüketmek gerektiğini söylüyor.
İlgili 33 soru bulundu
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Bu yöntemlerle mutsuz olanlara iyi bir haberim var; az ve sık yemek yiyerek, doyarak ve metabolizmanızı hızlandırarak sağlıklı bir şekilde kilo verebilir, üstelik geri almaz, böylece formunuzu koruyabilirsiniz. Hem bedeniniz mutlu olur hem de ruhunuz, yani afiyetle diyet yapmış olursunuz.
Az yemenin, yani yediklerinizi azaltıp düşük kalorili besinlere yönelmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığı, kilo vermeye yardım ettiği kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta az yemekle öğün atlamalar ve ara öğünleri ciddiye almama yanlışlarının yapılmasıdır.
Muhsin Öztürk, aynı zamanda ara öğünlerin de olmamasını tavsiye etti. Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlere verilen tavsiyelerin başında “sık ve az beslenmek" geliyor. 3 ana öğünün yanı sıra ara öğünler de işin içine girince gün içerisinde öğün sayısı altıya kadar çıkıyor.
İbn-i Sina diyor ki, '2 öğün sağlık 3. öğün hastalıktır. ' Hz. Muhammed de 2 öğün yerdi.
Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
KİLO VERME SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Sık sık az az beslenin. Öğün aralığınız en az iki en fazla 4 saat olmalıdır. Yapacağınız bu ara öğünler metabolizma hızınızı hızlandıracak, kan şekerinizi dengeleyecek ve daha kolay kilo vermenizi sağlarken öğünlerde fazla yemek yemenizi engelleyecektir.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı oluyor. İnsülin, kandaki glikoz seviyeleri arttığında salınıyor.
Günde 2 öğün beslenmek aç kalmak anlamına geldiğinden metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
İlk akla gelen kanser hastalığı ve hipertiroidi olmakla birlikte, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar da kilo kaybının önemli nedenleri arasındadır.
Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur. Çok Su içmek her açıdan faydalıdır. Özellikle vücuttaki ödemin atılması ve yağların parçalanması için en önemli içecek sudur.
Peki, düşünmekle kilo verilir mi? Albany Üniversitesi Psikoloji ve Davranışsal Nörobilim Yardımcı Doçent Ewan McNay'e göre cevap koca bir “Evet”. McNay, beynin, sadece şeker glikozu ile çalıştığını, yoğun tempolarda daha fazla glikoza ihtiyaç duyduğunu ve çok fazla enerji harcayarak kalori yaktığını söylüyor.
İştahı kapatmada en iddialı olan yiyeceklerden biri de yine diyetlerin başrolünde bulunanlarından salata. Özellikle yeşilliklerle dolu salatalar, içindeki bu yeşilliklerde bulunan besin lifleri sayesinde midenizi uzun süre aç kalmaktan koruyor, tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri