Dünya çapında 226 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırmada, günde 4 bin adımın erken ölüm riskini azaltmaya başlamak için yeterli olduğu tespit edildi. Sadece 2 bin 300 adım kalp ve damar sağlığını olumlu katkı için yeterli.
Geçtiğimiz eylülde yapılan bir başka araştırmada da günde en az 7 bin adım yürümenin orta yaşlı insanlarda erken ölüm riskini yüzde 72 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu son araştırmada da benzer bir sonuca ulaşılmıştır. Kısacası hedef en az 5-10 bin aralığında olmalıdır.
Uzun zamandır sağlıklı ve formda kalmak için günde 10 bin adım atmanın önemli olduğu söylense de, yeni bir çalışma 4 bin civarında atılacak adımın da yeterli olabileceğini gösterdi.
Az hareketli bireyler günlük olarak ortalama 5.000 ile 7.500 arası adım atarlar. Ülkemizdeki birçok kişinin bu gruba dahil olduğunu düşünüyorum. Tabi ki az hareketli olmak sizi hastalıklara karşı korumaz. Nispeten hareketli bireylerin ise günlük ortalama adım sayısı 7.500 ile 10.000 arası değişiyor.
Günde 10 Bin Adım Zayıflatır mı? Zayıflamak öncelikle beslenmenin konusudur, dolayısıyla sadece günde 10 bin adım atarak zayıflamak mümkün değil ama fiziksel aktivite, kilo verme süreçlerini ciddi anlamda destekler.
İlgili 31 soru bulundu
"EN İDEALİ 10 BİN ADIM"
Ama 7 bin 500'den sonrası faydasız ya da zararlı denilmiyor. Günde 4 bin 400 adım yeterli demek insanların daha hareketsiz kalmalarına neden olur. 10 bin aslında normal bir adım sayısı. Yarım saat tempolu yürüyüş yapıldığında buna ulaşılıyor. Sağlıklı bir yaşam için de gerekli olan bu.
düzenli yapılan spor kalp kasını güçlendirir, damarlarınızı güçlendirir, akciğer kapasitenizi artırır, kas ve kemik kütlenizi korumanızı sağlar, yağ yakımınızı artırır, beyin fonksiyonlarınızı artırır, cinsel fonksiyonlarınızı korur, uyku kalitenizi artırır, mutluluk hissetmenizi sağlar.
Gördüğünüz gibi 1 gram yağ ile, 9 kalori alıyorsunuz. Ancak bunun yakılması için 180 adım atmanız gerekiyor. Çünkü 20 adım atmak sadece 1 kalori yakmanızı sağlayabiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Eğer hızlı bir şekilde yürürseniz 10 bin adımı atmak bir saatte bitebiliyor. Ağır yürüyen bir kişi için ise bu süre 2 saate çıkabiliyor.
Ortalama olarak 1000 adım yaklaşık 800 metrelik bir yürüyüş mesafesine eşittir. Bu mesafe yürüyüşün temposuna göre değişiklik gösterir. Dakikada 100 adım orta tempolu yürüyüş olarak tanımlanır. 1 saat yani 60 dakikalık bir yürüyüş ile ortalama 6000 adım atılır.
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
1 km yürümek isteyenler toplam olarak, 1312 adım atması gerekiyor. 1 km yol tamamlamak için 1312 adım atılması gerekir.
Uzmanların yürüyüş yapanlar için önerdikleri süre minimum 30 dakikadır. Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Yürüyüş yapmak kan basıncını düşürür; bu da kalp hastalıkları, felç geçirme gibi riskleri belirgin şekilde azaltmak demektir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir davranıştır. Bu nedenle hastalıklardan daha iyi korunmak için siz de her gün düzenli yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
30 bin adım yaklaşık olarak 22,86 kilometreye denk gelmektedir. Bu uzunluk adımların büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Ayrıca 30 bin adım kilonuza bağlı olarak 1100 ile 1400 arasında kalori yakmanıza sebep olur.
Örneğin; 70 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin, ortalama tempoda bir saatlik yürüyüşle yaklaşık 314-422 kalori yakabilirken, 90 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin yaklaşık olarak 400-533 kalori yakabilir. Yürüme; kalp sağlığını geliştirir, kasları güçlendirir, stresi azaltır ve enerji seviyelerini yükseltir.
Araştırmacılara göre günde 10 bin atma tavsiyesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor çünkü insanlar hala 'ne kadar çok adım atarsam o kadar çok sağlıklı olurum' zihniyetine sahip. 10 bin adım atmanın elbette bir zararı yok ancak daha az adım atarak da sağlıklı bir vücuda sahip olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri