Kedinizi yıkamak için veterinerden bir kedi şampuanı alabilir veya sadece su kullanabilirsiniz. Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Kedinize özel şampuan ile kedinizi yıkamalısınız. Normal şampuanlar kedinize zarar verir ve onların ciltleri için hiç uygun değildirler. İki adet banyo kabınız olmalıdır. Bir kabın içerisinde temiz su ve diğer kabın içinde ise sadece kedinizi bulundurmalısınız.
Eğer çok küçük bir noktanın temizlenmesi de gerekiyorsa ıslak bez kullanımı ile temizleme yapabilirsiniz. Ancak bu özel bezleri de alanında uzman veterineriniz sizlere önerecektir. Kendi kullandığınız bez veya ıslak mendilleri kedinize sürmeniz oldukça zararlıdır. Hem kedinize hem de tüy yapılarına zarar verebilir.
Kedi Islak Bezle Silinir mi? Kedilerin temizlenmesi gerektiği zaman mümkünse yıkamak yerine ıslak bez yardımı ile silinmesi çok daha iyidir. Kediyi silmek için tek kullanımlık ıslak havlu kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kedili ev temizliği için çok amaçlı yüzey temizleyiciler, çamaşır suyu, enzim temizleyiciler, bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Bununla beraber hidrojen peroksit, karbonat, beyaz sirke gibi doğal alternatifler de kedili ev temizliği için oldukça etkilidir.
Evcil bir kedinin 1 veya 2 kere yıkanması idealdir. Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek olmadığı için bu süre yeterlidir. Öte yandan uzun tüylü kediler daha sık yıkanabilir. Bunun dışında kedilerin vücutlarına pis bir şeyler bulaştığında yıkama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Şampuan, kedinin tüy aralarına iyice masaj yapılarak yedirilmesi gerekir. Şampuan işlemi sonrasında ise, dostunuzun tüyleri bol su ile yıkanmalıdır. Durulama esnasında, kulaklarının ve gözlerinin suya girmemesine özen gösterilmelidir. Kedinin tüyleri durulandıktan sonra, havlu ile iyice kurulanır.
Eğer kediniz kirlenmişse, temiz bir bez parçasını ılık suyla ıslatın, iyice sıkın ve kedinizi silin. Fakat sabun kullanmayın – cildini tahriş eder.
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Az miktarda kedi şampuanı ile kedinize masaj yaparak yavaşça şampuanı yayın ve ardından şampuanın iyice durulanmasını sağlayın. Şampuanın kedinizin gözlerine, burnuna, kulaklarına ve ağzına kaçmasını hatta temas etmesini önleyin. Daha sonra banyonun kapısını açmadan kedinizi tekneden çıkarın ve onu bir havluya sarın.
Kedilerin temizliği konusunda kedi sahipleri kedilerin banyo yaptırılıp yaptırılamayacağını merak eder. Kedilerin normal şartlar altında yıkanmaları önerilmez. Düzenli olarak tüylerinin taranması ve kulak içi, göz çevresi gibi temizlikleri yapılır. Banyo mecbur kalınmadıkça kediler için önerilmez.
Maddi durumunuz varsa kedi şampuanı alın. Yoksa dalin ile yıkayabilirsiniz. Sadece su ile yıkamayın. Ayrıca buradaki önemli husus yıkama değil sonrasında durulamadır.
Sadece evcil hayvanlar için lanse edilen deterjanlar olsa da, boya veya koku içermeyen yumuşak bir deterjan kullandığınız sürece, evcil hayvanınızın yatak takımlarını ve peluş oyuncaklarını çamaşır makinasında güvenle yıkayabilirsiniz.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
Sabun ya da normal şampuan kullanılması asla tavsiye edilmez.
Pire temizliğinde en etkili olan doğal yöntem sirkedir. Bunun için öncelikle sprey şişesi bulundurmanız gerekir. Sprey şişesini sirke ile doldurarak minik dostunuzun bütün vücuduna dikkatlice ve onu tedirgin etmeden sıkabilirsiniz.
fön makinesi yerine havluyla hızlı hızlı suyunu almak ve sıcak bir ortama oturtmak tercih edilmelidir. kediniz kendisini yalamak suretiyle kurutmaya başlayınca fiti fiti diye yavaşça tarayabilirsiniz.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Kedi dostumuzun kafasını kesinlikle suyla temas ettirmemelisiniz. Duş başlığını gövdesinde ve patilerinde gezdirerek yıkamalısınız. Banyo sonrası havluyla iyice kurutmalı sıcak ve sakin bir yerde tutmalısınız.
En fazla haftada bir kere tercih edilebilir. Acil durumlarda kedi yıkama zorunda kalmanız halinde yapmanız gerekenlere bakalım. *Banyo ortamı yeterince sıcak olmalıdır.
Bu dönemler için sıcaklığı biraz daha düşürülmüş sular ya da su kaplarına atılmış 1 küçük buz kalıbı rahatlamalarını ve su isteklerini arttırabilir. Kediler için serin su ılık suya nazaran daha caziptir. Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir.
Evet, kediler banyo sonrasında üşüyebilirler. Kedilerin vücut ısılarını korumak için tüyleri vardır ve ıslak tüylerin vücut ısısını korumada etkili olmaması nedeniyle banyo sonrasında üşüme olasılıkları artar.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir.
Veteriner hekiminizin önerdiği pire şampuanı ile kedinizi yıkadıktan sonra hemen taramalısınız. Böylece pirelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Ancak kedileri yıkamak onlar için stresli olabileceğinden bu tür şampuanları uygulamak yerine düzenli olarak pire damlasının uygulanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri