Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz.
1 paket kabartma tozu yerine maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Karbonat yerine kabartma tozu kullanacağınız durumlarda içerisindeki asidik maddenin miktarını azaltın.
Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır? Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır.
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine yarım bardak ekşi süt ekleyebilirsiniz.
Görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır.
Yumurta ve toz şekeri mikserle çırpalım. Üzerine sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edelim. Yoğurdu bir çukur tabağa alıp üzerine karbonat ekleyip, limon suyunu damlatarak karıştıralım. baloncuklar oluşunca kek harcımıza ekleyip tekrar çırpalım. Üzerine un ve vanilya ekleyip çırpalım.
2+1/2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 10 gram (1 paket). 2 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 8 gram. 1+3/4 tatlı (çay) kaşığı kabartma tozu = 7 gram.
Dr.Oetker Hamur Kabartma Tozu, hamur işlerinde ideal ve homojen kabarmayı sağlar. 1 poşet ürün 500 g un içindir. Bu ürün 10 g'lık poşetler halinde 5'li olarak paketlenmiştir. Ürün glutensiz olarak üretilmektedir. Her poşette farklı tarifler bulunmaktadır.
Örneğin karbonatın içinde sodyum bikarbonat olarak tanımlanan kimyasal bir madde var. Bu yüzden hamur işlerinde doğrudan kullanılmaması gerekiyor.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Karbonat kullanılan hamurların içinde asitli sıvı bir madde bulunması gerekir. Böylece karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı oluşur. Bu gaz hava kabarcıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır.
- Karbonat doğru şekilde kullanıldığında bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. - Karbonat kemik ve kas sisteminde oluşan ödemi önlemeye yardımcı olur. - Karbonatlı su hücrelerin deforme olmasını önleyerek kanser oluşumunu azaltmaktadır. - Karbonat ile diş fırçalandığında diş yüzeyindeki tartarlar da yok olur.
Karbonat, mutfakta daha çok unlu mamüller için kullanılmasına rağmen çeşitli sebeplerle faydalanıldığı başka yemekler de vardır. Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir.
İçme suyunuzu alkali hale getirmek için 1 litre suya, 1 çay kaşığı silme karbonat ekleyip iyice karıştırın. Karbonat eridikten sonra tüketebilirsiniz. Bir bardak suyun içine karbonat karıştırmak isterseniz, çay kaşığının ucuyla karbonat atmanız yeterli olacaktır.
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre. Keklerini kabartmakta zorluk çekenlerin de bu tarifimizi deneyip, çok seveceklerine eminiz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Mutfakta her zaman bir paket karbonat bulundurmak yemek yapmayı sevenler için iyi bir tercihtir. İşin esasında karbonat adı verilen toz beyaz gıda ve temizlik maddesi, karbonik asidin bir tuzudur. Oksokarbon anyonu olarak bilinen kimya ürünü karbonat, hayatımızın pek çok alanında bize yardım eder.
Tüm kurabiye tariflerinde kabartma tozu kullanıyorsunuz
Tüm kurabiyelerde kabartma tozu olmak zorunda diye bir kural yok. Eğer hafif pufidik kurabiyeler istiyorsanız koyun tabii ama kabartma tozu olmadan da nefis kurabiyeler hazırlayabilirsiniz.
Karbonat bayatladığında etkisi azalır. Raf ömrü yaklaşık 3 aydır. 3 ayda bir karbonatınızı yenileyin. İyi Fikir: Bir süredir dolapta bekleyen karbonatın yeterince taze olup olmadığını anlamak için evde ufak bir test yapabilirsiniz.
Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir. Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini arttırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri