En iyi meditasyon süresi nedir? Yapılan araştırmalar seans başına 13 dakikalık meditasyonun fayda sağlamak için yeterli olduğunu ifade ediyor. Yine de, süre kadar düzenlilik de aynı derecede önem taşır. Yabii ki yalnızca birkaç ayda bir 13 dakika pratik yapmak, her gün 5 dakika pratik yapmak kadar fayda sağlamıyor.
Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir.
- Meditasyon süresini belirlemek: Genelde meditasyon için günde 2 kere 20 dakikalık bir süre önerilir ancak bu kişinin isteğine ve ihtiyacına göre değişebilir. Yeni başlayanlar için 20 dakika meditasyon yapmak zorlayıcı olacağı için 5 dakika ile başlayıp zamanla artırılabilir.
Ne kadar süre meditasyon yapmak istediğine karar ver.
Meditasyon yapan birçok deneyimli insan, günde iki kere 20'şer dakika meditasyon yapmayı öneriyor ama meditasyona yeni başlayanlar günde bir kere 5 dakika kadar kısa bir süre ile başlamayı deneyebilirler.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Çünkü uykuda geçirdiğimiz vakit; günlük koşuşturmacalardan, çevresel faktörlerden yorulan bedenimizi dinlendirdiğimiz ve zihnimizi yoran düşüncelerden uzaklaştığımız önemli bir zaman dilimi. Bu zaman dilimine geçişin kısa sürmesini ve uykumuzun kaliteli, kesintisiz olmasını uyku meditasyonu ile sağlayabiliriz.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Gündüz Meditasyonu
Günün başlangıcında, henüz kahvaltı yapmadan önce yapılan meditasyon sabah meditasyonu olarak adlandırılmaktadır. Bu hem yeni güne daha dinç bir şekilde başlamak hem de gün içerisinde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı pozitif tutum sergileyebilmek adına önem arz eden bir zaman dilimidir.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyonun faydaları
Düzenli olarak yapılan meditasyon; Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayarak kişinin endişe ve stres seviyesini azaltıcı etki gösterir. Strese bağımlı olarak gelişen yaşlanma etkilerinde azalma gözlenir. Mutluluk seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Meditasyon yapan kişilerde beyinde duyusal ve bilişsel alanlar diğer insanlara göre daha fazla gelişmiştir. Kişi meditasyon ile iç huzur, dinginlik ve neşeye ulaşır. Meditasyon stres ile başa çıkmak için birebirdir. Kişinin sosyal yaşamını canlandırır.
Prof. Verimli ise, 'Meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir bilimsel veri olmadığını' belirtti. Meditasyonun stresi hafiflettiği için beyne iyi geldiğine inanılır. Ancak bazı durumlarda meditasyonun kişilerin ruh hallerini daha da kötüleştirebileceği ileri sürüldü.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Meditasyon sırasında dikkati odaklar ve zihni dolduran ve gerilip strese neden olunan düşünce akışı ortadan kaldırılır. Bu süreç sonunda fiziksel ve duygusal olarak refah artışı yaşanır. Seçilen meditasyon çeşidine bağlı olarak rahatlamak, kaygı ve stresi azaltmak için meditasyon yapılabilir.
Uygulama bağdaş kurup oturularak yapılacaksa sırt, 90 derece olmalıdır. Kesinlikle kambur durmamalı, dik oturulmalıdır. Minder üzerine oturulmalıdır. El: Meditasyon yaparken eller rahat olabilir.
Meditasyon, derin düşünme anlamına da gelen, bireyin iç huzurunu ve farklı bilinç durumlarını yaşayabileceği ayrıca öz farkındalığına ve varlığına ulaşabileceği zihni denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak da tanımlanmaktadır. Farklı kültürlerde inanç türü ve şifa yöntemi olarak da bilinir.
Diyaframı şişirecek şekilde burundan derin ve yavaş bir şekilde nefes alınır ve nefes bir süre kadar tutulduktan sonra yavaşça geri verilir. Bu nefes döngüsü meditasyon süresi boyunca devam eder. Zihnin nefese odaklanması ve alınan nefesin derinliği tüm kaslara oksijen gidebilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri