Herkes meditasyon yapabilir. Oldukça basit bir uygulamadır ve herhangi bir özel ekipman gerektirmez. Hem de nerede olursanız olun meditasyon yapabilirsiniz - yürüyüşe çıkmış olsanız, otobüse binmiş olsanız, doktorun ofisinde beklerken veya hatta zorlu bir iş toplantısının ortasında olsanız da.
Hem zihinsel hem de fiziksel sağlığın iyileştirilmesi için herkes tarafından meditasyon yapılabilir. Özel bir ekipman gerektirmeden her yerde yapılabilen bu teknik, yaşam kalitesinin artırılmasının ideal bir yoludur.
Bir sādhaka(veya uygulayıcı), manevi bir hedef yolunda aklı ve zekayı becerikli bir şekilde uygulamaya koyan kişidir.
O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak açısından tercihen her sabah aynı saatte meditasyon yapılması önerilir.
İlgili 21 soru bulundu
Meditasyon yapmak için kişinin bir başka kişiye ihtiyacı yoktur. Siz de dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde meditasyon yapabilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bunun için meditasyon tekniklerini bilmeniz ve bu tekniklere uygun meditasyon yapmanız gerekir.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Özellikle Hinduizm, Budizm ve Taoizm'de meditasyon, dua etmekle aynı anlamı taşır. Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Meditasyonda tutarlı uygulamanın önemi
Stres seviyelerini azaltmaya, sağlıklı uyumaya destek olabileceği gibi, içsel bir denge ve uyum duygusu da sağlayabilir. Meditasyonun etkilerinin kümülatif olabileceğini unutmamalısınız. Ne kadar çok pratik yaparsanız, o kadar çok fayda elde edersiniz.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Eğitim; 8 hafta boyunca haftalık 2 saatlik online buluşmalar şeklindedir. Eğitim tarihleri içinde belirlenecek bir hafta sonu gününde 5 saatlik bir sessizlik inzivası vardır.
Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türemiştir ve derin düşünme anlamına gelir. Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Tek bir tekniğe sahip olmayan meditasyon, genellikle sessiz ve sakin ortamlarda yapılır. Meditasyon yapan kişilerin bilinci tamamen açıktır. Meditasyon yapmanın amacı zihne odaklanıp onu anlaması, kişinin anda kalarak kendi varlığını hissetmesi ve bunları yaparak huzur ve dinginliği elde etmesidir.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Cinsel meditasyon, cinsel ilişki sırasında alınan zevki artırmak için vücudun farkındalığını yükseltmenin bir yoludur. Düzenli cinsel meditasyon, seks yapmayı siz ve eşiniz için daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda aranızdaki bağı derinleştirmek için de bir yoldur.
Meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği ve derin bir şifa uygulamasıdır.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Uygulamanın ortalama 20 dakika sürmesi önemlidir ancak zamanınıza ve seviyenize göre süreyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Hayata bu kadar fayda sağlayan, olumlu düşünmeyi bu kadar yükselten meditasyon dünyasına siz de adım atabilir; kendinize iyi geleni yapmaya hemen başlayabilirsiniz.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri