Hicâbe görevinde bulunanlara hâcib veya sâdin denilir; ayrıca bunlar hacebî nisbesiyle de anılmışlardır (Sem'ânî, II, 277). Rivayetlere göre hicâbe görevi Hz. İsmâil'den bir nesil sonra Cürhümlüler'e, onlardan da Huzâalılar'a geçmişti ve reisleri Huleyl b. Hubşiyye tarafından yürütülüyordu.
Mekke fethedilmeden önce Kabe'nin anahtarını elinde bulunduran, temizlik ve bakımını yapan kişi Osman B. Talha adında bir gayrimüslimdi. Mekke fethedildikten sonra İslam Peygamberi, Kabe'nin anahtarını yine (gayrimüslim olduğuna aldırış etmeden) Osman B. Talha'ya verdi.
Kabe'nin Anahtarı Kimde ? Mekke'de hacla ilgili organize edilen hizmetlerden bir tanesi de “Sidâne ya da Hicâbe” vazifesidir. Hicâbe, görevi Kâbe'nin bakımı, anahtarlarının muhafazası ve belli zamanlarda kapının ziyaretçilere açılması işidir.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Danışmanı ve Mekke Valisi Prens Halid el-Faysal, Kabe'nin örtüsü 'Kisve-i Şerif'i' Kabe Sorumlusu Dr. Salih bin Zeyn Abidin Şaibi'ye Kral adına teslim etti.
Kâbe'nin bakımı, kapısının ve anahtarlarının muhafazası görevi.
İlgili 16 soru bulundu
Livâ, Mekke ve Kâbe ile ilgili hizmetleri elinde toplayan ve Mekke'nin dini ve siyasi yönetimi anlamına gelen riyâset görevini üstlenmiş olan Kusay'ın belirlediği ve Kusay'dan sonra da İslâm dönemine kadar devam eden hizmetlerden birisidir. Livâ görevini yürüten kimse, Kabileye ait sancağın muhafazasından sorumludur.
Yoksul hacılardan seçilen temizlik görevlileri, hacıların verdikleri sadakalar karşılığında Kabe'nin temizliğini üstleniyorlar.
Şeyh Sâlih bin Muhammed Âl-i Tâlib
2002 yılında Kabe-i Muazzama imamlığına tayin edilmiştir. Günümüzde hem Kâbe imamlığı ve hatipliği hem de Mekke mahkemesinde divan kâtipliği üyesi olarak vazife yapmaktadır.
Mahir bin Hamad el-Muaykli (ماهر بن حمد المعيقلي) Mescid-i Haram imamı. 7 Ocak 1969 (hicri 1388) tarihinde Medine'de doğdu.
Sözlükte “yön, yönelinen cihet veya şey” anlamına gelen kıble terim olarak müslümanların namazda yönelmeleri gereken istikameti, Kâbe'yi ifade eder.
Mescid-i Haram (Arapça: ُاَلْمَسْجِد اَلْحَرَام), Mekke'de Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.
Kâbe kapısı üzerinde: „Allah celle celaluhu, Muhammed“ ve; Hicr Suresi, ayet 46 „Onlara: "Selametle güven içinde oraya girin" denir.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de adı iki defa geçen Kâbe'ye (el-Mâide 5/95, 97) bir kısmı yine Kur'an'da yer alan Beyt (el-Bakara 2/125, 127, 158; Âl-i İmrân 3/96, 97; el-Enfâl 8/35; el-Hac 22/26; Kureyş 106/3), Beytullah, el-Beytü'l-atîk (el-Hac 22/29, 33), el-Beytü'l-harâm (el-Mâide 5/2, 97), el-Beytü'l-muharrem (İbrâhîm 14/37), el ...
Kâbe ile hatîm denilen yarım daire şeklindeki duvar arasında kalan ve altın oluğun altına rastlayan yer. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İslâm inanışına göre yeryüzünde yapılan ilk mâbed, müslümanların kıblesi. Kâbe damına konulan ve Arapça'da mîzâbü'r-rahme, Farsça'da mîzâb-ı rahmet denilen oluk.
İbrahim, Yüce Allah'ın emri üzere oğlu Hz. İsmail ile birlikte Kâbe'yi Hz. Şît tarafından yapılan binanın temelleri üzerine inşa eder.
Önceki imam maaşı Ocak 2023'te yapılan zam ile 16 bin 615 TL'ye (Derece 1/4) yükselmişti.
Kur'an-ı Kerim'de "Mukaddes makam", "Beyt-i Atik (en eski ev)", "Beytullah (Allah'ın evi)", "Saygıdeğer bir ev", "Müslümanların kıblesi" ve "Miraç mucizesinin başladığı makam" olarak anılan Kabe hakkında halk arasında daha çok "Kabe-i Muazzama" tabiri kullanılıyor.
İmam Cuhenî namaza başlamadan önce Allah. Rasûlü'nün sözleriyle cemaate saf düzenini hatırlattı. استووا ، اعتدلوا ، أقيموا صفوفكم ، حاذوا بين المناكب والأقدام ، سدوا الخلل ، لينوا بأيدي إخوانكم ولاتذروا فرجات
Kâbe örtüsü ya da diğer adıyla Kisve-i Şerif; Mekke, Suudi Arabistan'da yer alan Kâbe'yi örten kumaştır. Hicrî takvime göre her yılın zilhicce ayının 9. gününde, Hac sırasında değiştirilir. Üzerinde altın işlemeli hüsn-i hat yazıları bulunan örtü, ipekli bir kumaştan dokunmuş siyah renklidir.
Şit Peygamber tarafından yeniden inşa edildiği ve Nuh tufanı sırasında kumlara gömüldüğü ve sonrasında ise ayette belirtildiği üzere Hz İbrahim'in Allah'ın emri ile Kâbe'nin bulunduğu yere gittiği ve Kâbe'nin temellerini bularak o temeller üzerine bugünkü mevcut Kâbe'yi inşa ettiği kabul edilmiştir.
Mescid-i Harâm'da dört büyük Sünnî mezhebin mensuplarına ayrı cemaatler halinde namaz kıldıran imamlara ait yerleri ifade eden tâbir. Kâbe'yi kuşatan mescid. İslâm'ın beş şartından biri.
Kâbe'yi örtmek, örtüsünü bağışlamak bazı önde gelen asil ve zengin kabileler için imtiyaz sahibi olduklarının göstergesiydi. Herkes Kâbe'yi istediği kumaş ile örtebilir, kurbanlık hayvanlarını örterek tanrıya bağışlayabilirdi.
Hicr-i İsmail (İsmail Taşı) ya da Hatim, aslen Kabe'nin bir parçası olan yarım çember şeklinde alçak duvar.
Kabe Müslümanların kıblesi olarak bilinir. Dünyadaki tüm Müslümanlar namaz kılarken yönünü Kabe'ye göre ayarlar. Kabe'nin olduğu yere kıble denir ve namaz kılarken kıbleye yönelik namaz kılınır. Ayrıca Kabe yeryüzünde bilinen ilk mabet sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri