Bu, günde 2 ila 4 fincan kahveye eşdeğerdir. Bir fincan kahvenin 8 ila 10 kahve çekirdeğine eşdeğer miktarda kafein içerdiğini daha önce belirtmiştik. Kahve çekirdeğinin türüne bağlı olarak (Robusta vs. Arabica), sadece 20 ila 40 kahve çekirdeği yiyerek günlük alım miktarınızı aşabilirsiniz.
Kahve çekirdeklerinin bazı türleri zayıflamaya yardımcı olur. Kahve çekirdeğinin düzenli bir şekilde tüketilmesi bağ ağrılarının da kısa bir sürede dinmesini sağlayacaktır. Kahve çekirdeği Tip 2 Diyabet hastalığı riskini yüksek oranda azaltması ile bilinir.
Kahve çekirdeği içermiş olduğu besin değerleri sayesinde tam anlamı ile bir kalp dostudur. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile çiğ kahve çekirdeği ve tozu tüketebilirsiniz.
Kavurma sırasında çekirdek nemini kaybeder ve ağırlığı yaklaşık %18 - %22 arasında azalır. İşlem tamamlandığında başlangıçta 40 gr olan ağırlık 8 gr'a iner.
Kahve çekirdeklerini içmek yerine yemek, ağzınızda kafeinin daha hızlı emilmesine sebep olur. Çekirdek bir bütün olarak tüketildiğinde kahvenin hem olumlu hem de olumsuz etkileriyle karşılaşırsınız. Bu nedenle, kahve çekirdekleri aşırıya kaçmadan tüketmek oldukça önemlidir.
İlgili 20 soru bulundu
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Çünkü kahve çekirdeğinde bulunan karbonhidrat ve yağ oranları çok az miktarda olduğu için neredeyse hiç kalori alımına sebep olamamaktadır.
Yeşil Kahve çekirdeği içerisinde yer alan klorojenik asit sayesinde şeker emilimini düşürdüğü ve zayıflamaya yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aynı zamanda yağ yakıcı etkisinin olduğu ve vücudun metabolizma hızını arttırdığı ve kalori harcama oranını artırdığı bilinmektedir.
Sonuç: Kahve Çekirdeklerindeki Kafein
Tek bir Arabica kahve çekirdeği yaklaşık 6 miligram kafein içerirken, bir Robusta çekirdeği 10 miligram içerir. Sekiz onsluk bir fincan Arabica kahve demleyin ve yaklaşık 95 miligram kafeine sahip olacaksınız.
Eğer kahve telvesi yeme isteği duyarsanız bir doktora görünün. Toplumda yüzde 20-30 yaygınlıkla en sık görülen kansızlık tipi olan demir eksikliği anemisine dikkati çeken uzmanlar, yetersiz beslenmenin yanı sıra yanlış diyet uygulamalarının da hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu.
Kahve çekirdeklerinde bulunan antioksidanlar ve aminoasitler, saçın dokusunu önemli ölçüde güçlendirir. Kahve, vücuttaki kan akışını arttırır, kollajen üretimini tetikler, bu da hem saçlarınız hem de cildiniz için harikalar yaratabilir.
Kahvenin aromasını almak için en iyi yöntem çekirdektir. Bu yüzden kahve çekirdeği satın al tercihinde bulunabilirsiniz. Çünkü öğütülen kahvelerin aromaları artık çekirdeğin dışına çıkmış olur ve çekirdek kahvede baskın olan notalar öğütülmüş kahvede çok daha seyrek görülür.
Mide asidini arttırıcı özelliğe sahip olan telve özellikle reflü ve ülser hastalığı olanlar tarafından sınırlı olarak tüketilmelidir. İçeriğinde yer alan uyarıcı bileşikler nedeniyle beyin hücrelerini tetikler ve migrene neden olabilir. Aşırı kahve tüketimi demir emilimini engelleyerek kansızlığa neden olur.
Türk kahvesi ile filtre kahve arasındaki temel fark, kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur. Türk kahvesinde çok ince öğütülmüş çekirdekler kullanılırken, filtre kahvede daha iri öğütülmüş çekirdekler kullanılır. Bu nedenle Türk kahvesi kullanılarak filtre kahve hazırlığı yapmak zor olabilir.
1 bardak yeşil kahve çayı için 10 gram yeşil kahve çekirdeği tozu yeterlidir. Demliğin içerisine yeşil kahve çekirdeği tozu konur. Üzerine bir bardak kaynamış su ilave edilerek yaklaşık 10 dakika demlenmesi sağlanır. Demledikten sonra içine limon ya da şeker atılarak tüketilebilir.
Kahvenin kilo aldırdığı anlardan biri de Nescafe tüketildiği anlardır. Yağlı ve kremalı bir tür olan 3'ü bir arada Nescafe, kilo alımına neden olur. Ayrıca yoğun krema ve şeker olduğu için göbek bölgesinde hissedilir yağlanma görülür.
Yağ yakan Türk kahvesinin hazırlanışı;
Öncelikle bir çorba Türk kahvesini cezveye ekleyin ve ardından hemen kahveye bir çay kaşığı tarçın ilave edin. Kahve ile tarçını koyduktan sonra kaşık yardımı ile harmanlanmalarını sağlayın.
Kahve direkt olarak yağ yakımı sağlamıyor.
Bu etkilerden yararlanmak için kafein oranı yüksek ve kalorisiz kahveler tüketmek gerekiyor. Espresso, Americano, Filtre Kahve (Sade) veya Türk Kahvesi tüketebilirsiniz.
Kalorisi yüksek olduğu için günde en fazla bir avuç çekirdek yemek daha faydalı olacaktır. Bu sayede vücudunuz için gerekli olan vitaminleri de almış olacaksınız. Bir avuç tüketilen çekirdek vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri sağlıyor. İçerisinde E, B1, B5 ve folik asit bulunduruyor.
İhtiyaçtan fazla çekirdek tüketimi, vücutta aşırı sodyum birikimi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerjen besin grupları içerisinde yer alan çekirdek, hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık gibi alerjik problemlere neden olmaktadır.
Bu nedenle de özellikle de kilo vermek isteyen ve diyet yapan kişilerin özellikle de çekirdekten uzak durması ya da gün içinde az miktarda tüketmesi öneriliyor. Aynı zamanda ihtiyaçtan fazla miktarda çekirdek tüketimi, obezite ve vücutta aşırı sodyum birikimi gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? Starbucks® Signature Espresso Roast, 1984'ten beri Starbucks® içeceklerinin temelini oluşturuyor. Starbucks® harika bir bardak kahve için yalnızca %100 arabica kahve çekirdeklerini kullanır.
Hazır olarak satılan öğütülmüş kahveler ya da Türk kahvesi için satılan çekirdek kahveler genellikle Brezilya kökenlidir. Rio Manas olarak adlandırılan bu çekirdek türü, Türk kahvesinin %90'ını oluşturur. Eskiden beri esasen Yemen Mocha kahve çekirdekleri kullanılırdı.
Kenya'nın başkenti olan Nairobi, aynı zamanda kahvenin de başkenti sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri