Şimdi geçelim alanında uzman isimlere göre yumurtanın nasıl ve ne kadar yenmesi gerektiğine. Beslenme uzmanı ve yoga eğitmeni olan dünyaca ünlü isim Keri Gans durumu kısaca şöyle özetliyor: “Ortalama bir insan için günde 2 yumurta gayet normal."
Kısaca, yumurta günde 3 tane yeseniz bile oldukça sağlıklı ve güvenli. Bir sürü insan günde 3-6 yumurta yiyor ve tamamen sağlıklılar.
Bright Side, tavuk yumurtalarının insan vücudundaki faydaları üzerine yapılan son çalışmaların sonuçlarını topladı. 2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Günde 4 yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kadınlarda meme kanseri riskini arttıran etkenler arasında sağlıksız beslenme de yer alıyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre haftada 6 adet yumurta tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski diğerlerine göre yüzde 40 daha az.
İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer YouTube'da katıldığı bir programda söyledikleriyle dikkatleri üzerine çekti. Karatay, bu kez 'süper besin' dediği yumurta ile ilgili öneriler sundu, günde 10 tane yumurta yenmesi gerektiğini belirtti.
Antrenman Sonrası Beslenmede Yumurtanın Faydaları
18 gram protein, 17 gram sağlıklı yağ içeriğiyle kas gelişimi için ihtiyacınız olan her şeye sahip olan 3 adet tam yumurta; kas yapım aşaması için müthiş bir besin kaynağı.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez 'günde 2 yumurta' açıklamasını değiştirdi ve çıtayı çok yükseltti: 10 yumurta 2 turp yiyin. "Şeker en tatlı zehirdir.
Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur. Yumurta içeriğindeki D vitamini sayesinde vücuda balık yağı kadar fayda sağlıyor. Yapılan araştırmalarda düzenli yumurta tüketenlerin kemiklerinin daha sağlıklı olduğu kaydedilmiştir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Çiğ yumurta tüketilmesi kemik ve kas gelişimine destek olduğundan spor yapan bireylerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kadınlarda fazla rastlanan erken menopoz dönemi kemik erimelerine de çiğ yumurta içilmesi etkili olmaktadır.
Protein ağırlıklı beslenen sporcular, enerji kaybı yaşamaması için gün içinde 4-5 yumurta yediği de gözlemlenir. Bu durumda sporcular için yumurta aslında kilo aldıran değil enerji veren ve kas kütlesine destek olan bir besin olarak hatırlanır.
Günde haşlanmış ve tavada 3 yumurta yemek kilo almanıza neden olabilir. Her besinde olduğu gibi yumurta da çok tüketildiği zaman kilo almaya neden olabilir. Aynı zamanda çok fazla yumurta tüketmek kolesterol seviyesini de önemli ölçüde arttırır ve çeşitli sağlık sorunlarına yok açar.
Çok yumurta tüketilirse yağ alımı artar. Yağın artması da kalp hastalığı risklerini artırır. Eğer yüksek kolesterole sahip birisi yerse kolesterol daha da artar. Bu da kalp hastalıkları riskini çoğaltır.
Bu kahvaltıdan gerekli olan protein, karbonhidrat ve mineral değerleri karşılanır. Bir diğer basit sporcu kahvaltısı alternatifi ise iki adet haşlanmış yumurta ile yapılandır. Bunun yanına bir dilim tahıllı ekmek, karışık salata ve 3 – 4 parça ceviz alarak kahvaltı için gerekli olan besin değerleri karşılanır.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Kas kütlesini ne arttırır? Her besin grubunu barındıran dengeli bir beslenme modeli kas artışının temelini oluşturur. Kurubaklagiller, balık, tavuk göğüs, hindi, az yağlı et, yumurta, avokado, yağlı tohumlar, tam tahıllar, sebzeler, meyveler, su kas kütlesini artırmak için tercih edilen besinler arasındadır.
“Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Natoli, akşam yemeğinde ya da uyumadan yaklaşık 2 saat önce yiyeceğiniz yumurtanın doğal bir sedatif etkisi oluşturarak vücutta melatonin hormonunun salgılanmasını sağlayacağını söylüyor.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri