Tuncer Gülensoy'un Köken Bilgisi Sözlüğü'nde ay çiçe- ği=(günebakan) şeklinde ayrı yazılan kelime için “< ay+çiçek+i / gün (<kün)+e+bak-an, Kırg.
-an/−en, −r/−ar/−er ve −maz/−mez ekleriyle kurulmuş sıfat−fiil gruplarından kalıplaşmış birleşik kelimeler gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır. Bu nedenle yazım yanlışı yapmamak için de bu kelimeyi bitişik yazmak oldukça önemlidir.
Ayçiçeği anlamına gelir. Bu kelime genellikle gün aşık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı günaşık şeklinde olmalıdır.
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
İlgili 34 soru bulundu
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Tuncer Gülensoy'un Köken Bilgisi Sözlüğü'nde ay çiçe- ği=(günebakan) şeklinde ayrı yazılan kelime için “< ay+çiçek+i / gün (<kün)+e+bak-an, Kırg.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Ayçiçeklerinin çiçekleri gün içinde Güneş'i takip eder ve batıdan doğuya dönerler. Geceleri ise tam terse dönerek sabah olunca ilk hallerine dönerler. Bu özelliğiyle bağlantılı olarak diğer dillerdeki ismi “Güneş” ile bağdaştırılmıştır.
Çiçek kelimesi ise bir bitki olan güzel kokulu şeydir. Ama bu iki kelime birleştiği zaman kendi anlamları gibi bir anlam olmuyor. Tamamen farklı bir bitki olan ayçiçeğine dönüştürüyor bu iki kelime birleşince. İşte böyle kelimelerde kelimeler anlamını kaybedince bu iki kelime bir birine bitişik bir biçimde yazılır.
TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örneğin; Doğum günüm ocak ayında.
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Sözlükte ayçiçeği kelimesi “ayçiçeği, -ni b.i. Birleşikgillerden, çiçeği çok iri, tabak şeklinde ve sarı renkte olan, tohumundan yağ çıkarılan ve memleketimizde çok yetiştirilen bir bitki. Buna çiçekleri güneşe doğru döndüğü için “günebakan” da denir.” şeklinde açıklanır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Ayçiçeğinin Anlamı
Ayçiçeği dürüstlük, sadakat, mutluluk, iyimserlik gibi birçok anlama gelmektedir. Hatta ayçiçeği, Çin kültüründe kalıcı mutluluk ve iyi şans gibi anlamlara da gelmektedir. Bu doğrultuda mezuniyetlerde, törenlerde ya da yeni bir iş başlangıçlarında da çokça tercih edilen çiçek arasındadır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Bu kelime genellikle Gün yüzü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Günyüzü şeklinde olmalıdır.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Günebakan çiçeği, hızlı büyümek için güneş ışığını takip etmek gibi eşsiz bir beceriye sahip. Açılan çiçek başları genellikle doğuya bakarak gün doğumundan itibaren güneşten olabildiğince yararlanıyor; çiçeğin büyümekte olan körpe yapraklarıyla, henüz açılmamış olan tomurcukları da güneşi izliyor.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Ansızın ya da aniden anlamına bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı birleşik şekilde yazılışıdır. Yani doğru yazılışı "BİRDENBİRE" şeklinde olanıdır. Cümle içinde kullanırken birleşik şekilde kullanılması doğru kullanımına örnek olacaktır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri