Yaz aylarında güneş çarpması, böcek ısırıkları, suda boğulma ve burun kanamaları en sık görülen sorunlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Yoğun Güneşe Maruz Kalmak: Çok sıcak ve güneşli havalarda uzun süre açık alanda bulunan kişilerin burun tabakası kuruyarak tahriş olabilir. Bu nedenle yoğun güneşe maruz kalan kişilerde burun kanaması meydana gelebilir.
Sıcak ve kuru hava burun kanamasını tetikler
Bu tabaka burnun nemli kalmasını sağlayarak, alınan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve temizlenmesi işlevine katkıda bulunur. Çok sıcak ve kuru havalarda bu mukus bariyerinin kurumasına bağlı olarak kılcal damarlarda zedelenme ve kanama olabilir.
Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk vs…), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır.
Burun kanamasına yol açan en sık etken direk buruna travmadır. Travma sonucunda burun veya nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmaksızın kanama meydana gelebilir. Diğer önemli nedenler yüz travması, burunda yabancı cisim, burun veya sinüs enfeksiyonları ve kuru havanın uzun süre solunması şeklinde sıralanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Burun Kanaması Stresten Olur mu? Stres, burun kanamasında temel olarak tanımlanabilen nedenler arasında değildir. Fakat burun kanamasının tetiklenmesinde önemli bir rolü olabilir.
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Güneş çarpması mide bulantısı, kusma, yüksek ateş ve baş ağrısı gibi ilk evrede yaygın olarak görülen belirtilerle kendini göstermektedir. Müdahale edilmediği durumlarda ise farklı ve daha şiddetli güneş çarpması belirtisi de ortaya çıkmaktadır.
Ön tarafta meydana gelen kanamalar genellikle kısa sürer ve enfeksiyon, nezle ya da tahriş olma gibi durumlara bağlı olarak gelişir. Fakat arka taraf kaynaklı kanamalar ise tansiyon veya tümör gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Burun kanamalarının genellikle hafif atlatıldığını ancak şiddetli ve sık tekrarlayan kanamalarda mutlaka doktora gitmek gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç.
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, akut veya kronik sinüzit ve septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi görece tedavisi kolay hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilen burun kanaması, çok daha ciddi hastalıklar ile ilişkili de olabilir.
Özellikle yazın sıcak – kuru havalarında ve kışın soğuk sert havalarında buradaki deri kuruyan toprak gibi gerilir ve içindeki kılcal damarlar çatlayıp kanar. Bazı çocukların burun girişindeki kılcalları daha hassas olur ve ergenliğe kadar sık sık kanamaları olabilir.
Çocuklarda burun kanamasının başlıca sebepleri; Burun karıştırma, buruna parmak ya da yabancı cisim sokma. Üst solunum yolu enfeksiyonları, gripal enfeksiyonlar, sinüzit. Alerjik burun iltihabı
Lösemide burun kanaması, genellikle kanamayı durdurmaya yardımcı olan trombosit adlı hücrelerin belirgin ölçüde azalması (trombositopeni) sonucu oluşur. Bu nedenle, lösemi olan kişiler genellikle kolayca morarma ya da kanama yaşarlar ve burun kanaması da bunlardan biridir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Vücut sağlığını doğrudan etkileyen beslenme ile burun kanaması arasında bir bağ olabileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Ancak K vitamini eksikliğinin basur, diş etleri kanaması gibi başka sorunların dışında, burun kanamasına da neden olduğu bilinmektedir. K vitamini kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Geceleri burundan kan gelmesi genellikle, odanın havasının çok kuru olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında bazı pıhtılaşma sorunları, kan hastalıkları veya uykuda burna alınan bir darbe gibi nedenlerde olabilir. Burada önemli olan sık sık devam eden kanamalarda mutlaka bir doktora başvurmanızdır.
Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır. Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri