Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Hastalığın ilk döneminde; ateş, (37.8 derece ve üzeri), tansiyon düşmesi, nabzın ve solunumun hızlanması, susuzluk hissi, gözyaşı miktarında azalma, ağız ile dilde kuruluk, kas krampları ve kaslarda hassasiyet başlıyor.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Sıcak Çarpması İlk Yardım Teknikleri
Başa güneş geçmesi halinde, ilk olarak hastanın serin bir alana taşınması gerekmektedir. Hastayı yatırıp, ayakların biraz havaya kaldırılması sağlanır. Hastada kusma gibi belirtiler varsa, yan yatırılması da etkili olacaktır. Hastaya olabildiğince su içirilmesi gerekir.
Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk vs…), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Rektal ölçümlerde 40 derece ve üzeri vücut ısısının tespit edilmesi güneş çarpmasının ana belirtisini oluşturur. Kafa karışıklığı, huzursuzluk, konuşma bozukluğu, deliryum, nöbet ve koma şeklindeki nörolojik belirtiler de güneş çarpması sonucu oluşabilecek belirtiler arasındadır.
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Güneş Çarpmasının Belirtileri:
Baş dönmesi ve sersemlik: Güneş çarpması durumunda başınızın dönmesi, dengesizlik hissi veya sersemlik yaşayabilirsiniz. Yorgunluk ve halsizlik: Aşırı sıcaklık ve güneş altında uzun süre kalmak, vücudunuzun enerjisini tüketebilir ve ciddi yorgunluk hissiyle sonuçlanabilir.
Sıcak ve nemli hava, gün içinde nefes almayı zorlaştırmakla kalmayıp, pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Bu dönemde halsizlik, aşırı yorgunluk, güneş çarpması ve baş Ağrısından korunmak için bir dizi önlem alınması gerekiyor.
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Baş ve boyun bölgesini soğutmak: Baş ve boyun bölgesini soğutmak için ıslak bir şapka veya bez kullanabilirsiniz. Dinlenmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi dinlenmeli ve aşırı aktiviteden kaçınmalıdır.
Tansiyonunuz Sıcak Havayla Yükselmesin
Sağlıksız hayat tarzının düzeltilmesinin, kan basıncının düşmesine olumlu etki ettiği bilinen bir gerçektir... Yaz aylarıyla birlikte hava sıcaklıklarının yükselmesi de tansiyon hastalarını olumsuz yönde etkiler.
Sıcak havalarda kan basıncı, yükselme değil düşme eğilimi göstermektedir. Yapılan çalışmalar kan basıncının kış aylarında yaza göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yaz aylarında kan basıncındaki bu düşüşün en önemli nedenleri cilt damarlarında genişleme, terleme ve su ve tuz kaybıdır.
Yüksek tansiyon durumunda sol tarafa yatılması önerilir. Kanı kalbe döndüren kan damarları üzerindeki baskıyı hafiflettiği için yüksek tansiyon için en iyi uyku pozisyonu olarak kabul edilir. Bu damarlar vücudun sağ tarafında bulunur ve eğer sağ tarafa dönerseniz dolaşımı yavaşlatarak sıkışabilir.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
Hasta serin ve havadar bir yere alınır, Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Güneş altında çok vakit geçirmek güneş çarpmasına neden olduğu kadar beyin kanamalarına da yol açabiliyor. Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilen beyin kanaması zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olabiliyor.
Sıcak çarpmasında ateş düşürücüler faydalı olmadığı gibi karaciğer, böbrek hasarı ve mide kanamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ateş düşürücü verilmez.
Yaz aylarında güneş çarpması, böcek ısırıkları, suda boğulma ve burun kanamaları en sık görülen sorunlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcaklar beyinde damar genişlemesi yaptığı için; migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor.
Soğuk uygulama şart. Sıcak çarpması durumunda erken müdahale, geri dönüşü olmayan böbrek ve kalp yetmezliğine ilerleyişi engellemektedir. Bunun için sıcak çarpmasında hasta serin bir ortama alınmalı ve soyularak soğuk duş yaptırılmalıdır. Ayrıca ıslak havlu ile soğuk kompres uygulanmalıdır.
Baş ve omuzları hafifçe yükseltmek, rahatlama sağlayabilir. Hemen tıbbi yardım alın: Güneş çarpması ciddi bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Belirtiler şiddetli ise veya belirtiler hızla kötüleşiyorsa, hemen bir sağlık uzmanına başvurun veya acil servisi arayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri