Kuşluk (
İşrak veya duhâ (kuşluk) namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır.
İşrak namazı 2 rekat kılınır. Duha (kuşluk) namazı ise 2, 4, 6, 8, rekat kılınabilir. İşrak namazının kılınması için doğru zaman güneşin doğması ile başlayan 30- 45 dakikadır.
Bu durumda İşrak veya Bayram namazının vakti, astronomik güneş doğuşundan sonra Güneş yuvarlağının 5 derece ufkun üzerine çıktığı vakit olarak hesaplanmaktadır.
Kuşluk namazı mukīm iken kılındığı gibi seferî halde de kılınabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Muhtemelen efendimizin 2 rekattan fazla kıldığı zamanlarda bütün gece ibadet etmişse son iki rekatta takatten düşmüşse oturmuş olarak namazı kılması rivayetini gören birisi bunu sünnet zannetmiştir ve efendimiz 12 rekat kıldığında son iki rekatta oturarak kılardı biz oturarak kılarız şeklinde konuşmuştur.
Kuşluk namazı 2 rekat olarak kılınır. Günahlarından pişman olup tövbe eden kişinin günahlarından af dilemesi için de kuşluk namazına devam etmesi önerilir. Nitekim Ebu Davud şöyle demiştir: " Günde 2 rekat kuşluk namazı kılanın günahları denizlerin köpüğü kadar olsa bile affedilir".
Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rek'attan on iki rek'ata kadar kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-84 [719 vd.];
Güneş doğduktan 40-50 dakika sonra, güneş tam tepede iken ve güneşin batmasına 40-50 dakika kala kaza edilmez ve bu vakitlerde hiçbir namaz kılınmaz.
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
Öyle ki, bu hadisler Peygamberin (s.a.v) kuşluk namazını kılması hakkında dört farkı bilgi vermektedir. a. Peygamber (s.a.v) kuşluk namazını kılardı. b. Peygamber (s.a.v) seferde ve hazarda kuşluk namazını kılmadı.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî'u evbâbi'l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu', 18 [1309]).
Dinî bir terim olarak yatsı namazı ile fecr-i sâdık arasında bir müddet uyuyup uyandıktan sonra namaz kılmayı ve bu süre içinde kılınan nâfile namazı (teheccüd namazı, kısaca teheccüd) ifade eder; teheccüd özellikle vitir ve terâvih gibi diğer gece namazlarından bu yönüyle ayrılır.
İşrak ortalığın aydınlanması demektir. Güneşin ortalığı aydınlatması sırasında kılınan namaz için "İşrak Namazı" ismi kullanılmıştır.
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir. Sabah namazı, imsak vakti girdiğinde kılınabilir.
Kaza namazı, günün her anında herhangi bir vakit namazının öncesinde ya da sonrasında kılınabilir. Örneğin, öğle namazını kaçıran biri ikindi namazını kıldıktan sonra öğle namazının kazasını yapabilir.
CEVÂB: Sabâh nemâzını güneş doğuncaya kadar kılmak câizdir. Güneşin doğmasına 15 dakîka kalınca kılmak mekrûh olur, sözü yanlıştır. Yani mekrûh olmaz.
Kuşluk, güne ait bir zaman dilimidir. Arapça karşılığı duhadır. Güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlar ve öğle vaktinden 20 dakika kadar önce sona erer. Halk arasında sabah ile öğle vakti arasında kalan zaman dilimi olarak da tanımlanır.
İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Duha namazı dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir.
Akşam namazından sonra veya kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Farz ve vâcip niteliğinde olmayan ibadet anlamında fıkıh terimi.
Ettehiyyatü, Salli ve Barik duaları okunduktan sonra sağ tarafa ve sol tarafa selam verilir. Selam verirken "Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah" denmelidir. Eğer kuşluk namazı 4 rekat olarak kılınacaksa, bu iki rekat ikişer defa tekrarlanmalıdır.
Güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlar ve öğle vaktinden 20 dakika kadar önce sona erer. Halk arasında sabah ile öğle vakti arasında kalan zaman dilimi olarak da tanımlanır.
Nafile (tatavvu) namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri