Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Bol miktarda sıvı tüketmek.
Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı belirtileri de varsa bol sıvı içmek önemlidir. Böylece sinüsler ve burun boşluğundaki mukusun atılması kolaylaşır. Aksi takdirde mukus koyu ve yapışkan bir kıvam alır ve sonuç olarak burun daha da tıkalı hale gelir.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Ampül şırınga
Bu klasik seçeneği, ampulün içindeki havayı sıkarak ve ampule baskı uygularken ucu nazikçe çocuğunuzun burnuna yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Pıhtılaşan kanamalar burun deliklerini tıkayabilir. Doktorunuzun önerdiği yumuşatıcı solüsyon ya da merhemleri sürüp bir süre bekleyebilirsiniz. Ardından yumuşak bir kulak çöpü ile burun deliklerindeki pıhtıları nazikçe temizleyebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bu kabuklar da yine aynı şekilde sprey ve krem ile temizlenir. Kabuk oluşumunun verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmak için,gece yatmadan önce her iki buruna sürülen krem içine çekilir. Böylece kabuk oluşumu azalır ve oluşan kabuklar sabah kalkınca burun hafifçe sümkürülür ve temizlenir.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Kolaylıkla uygulanabilen, vücuda zararı olmayan bu ürün pratik ve sağlıklı olduğu için çok sık tercih edilir. Serum fizyolojik ne işe yarar diyorsanız kurumuş veya birikmiş olan mukus yüzünden zorlaşan nefes alıp verme eyleminde burnun temizlenmesi için kullanılır.
Genellikle günde 1 veya 2 defa uygulanır. Uygulama sıklığı konusunda doktorunuzun tavsiyesine uyunuz.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Bunun için 1 bardak ılık suya bir miktar tuz atın ve burnunuza çekin. Böylelikle burnunuzda inanılmaz bir rahatlama hissedebilirsiniz.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Burun yıkama yani nazal sulama tıkanıklıktan kurtulmak için yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir. Ancak bebeklerde burun yıkamanın zararlı olup olmadığı ebeveynlerin merak ettiği bir konudur. Nazal sulama, doğru yapıldığında güvenlidir. Kirlenmiş su kullanırsanız, hafif bir enfeksiyon riski vardır.
Tuzlu su
2-3 tatlı kaşıyı iyotsuz tuzu kaynatılıp soğutulmuş yarım litre su ile karıştırarak kendi tuzlu su spreyinizi yapabilirsiniz. Spreyi uygularken kafanızı geriye doğru yatırmalısınız. Uyguladıktan sonra nazikçe burnunuzu temizleyin.
Evet, bazı burun spreyleri bağımlılık yapar. Alerjik nezlesi olan hastalarda kullandığımız burun spreylerinin bir kısmında kortizon bulunmaktadır. Kortizon miktarı çok az olduğundan bu spreyler genellikle önemli yan etkilere yol açmazlar. Bazen kabuklanma, kuruluk ve burun kanaması nedeni olabilirler.
Serum Fizyolojik: Burun tıkanıklığı tedavilerinde en fazla kullanılan yöntemlerden biridir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Serum fizyolojik, izotonik su olarak da adlandırılır. Serum fizyolojik kullanımı ise yaraları ve sinüsleri temizlemek başta olmak üzere bazı durumlarda dehidrasyonu tedavi etmek için de kullanılır. Topikal ya da intravenöz olarak kullanılabilir. Eczanelerden satın alınabileceği gibi evde de hazırlanabilir.
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
Derin Toplardamar Pıhtısı (DVT) ve Akciğer Embolisi
Vücudunuzun içinde, cildinizden uzakta derin toplardamarlar vardır. DVT esas olarak bacağınızda veya kalçanızda (alt ekstremite trombozu) olur fakat kolda ya da omuzda da (üst ekstremite trombozu) gelişebilir. Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri