Güneş ışığı doğrudan egzama oluşumuna neden olmaz. Ancak güneş ışığına aşırı maruz kalmak, hali hazırda egzama probleminiz varsa semptomlarınızı tetikleyebilir veya mevcut bir enflamasyonu daha da kötü hale getirebilir.
Nurşen Durukan, yaz aylarında yaşanan terleme veya güneşe ve sık duş almaya bağlı cilt kuruluğunun egzamayı tetiklediğini kaydetti.
Güneşe uzun süre maruz kalmak cilt sağlığı için büyük tehdit olsa da yeteri kadar ve doğru vakitlerde güneşe maruz kalmak, birçok cilt sorununu engelemektedir. Egzama, akne, kepeklenme gibi problemlerin etkileri güneş sayesinde giderilebilmektedir.
Egzamanın nedeni sabun ve deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici veya alerjenle temas, soğuk ve kuru hava, nem gibi çevresel faktörler toz, polen ve küfler gibi uyaranlar, stres ve genetik geçiştir. gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur.
Egzamaya yatkın cildin varsa yaz aylarında cildin daha da fazla hassaslaşacağı için güneşten korumalısın. Güneş ışınları, cildinde kuruluk, hassasiyet ve kaşıntı yaratabilir, özellikle senin gibi hassas ciltlerde!
İlgili 31 soru bulundu
6. Evde yünlü ya da polar battaniye, yorgan, tüylü halı ve oyuncak gibi toz çeken eşyaları özellikle yatak odasından uzak tutun. 7. Elinizi sık sık nemlendirin. 8. Temizlik yaparken eldiven kullanın. Deterjan, çamaşır suyu gibi temizlik maddelerinin elinize temas etmemesini sağlayın.
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın iki ana sebebi olan iltihabı azalar ve egzamaya karşı sizi korur. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler prebiyotik içerir.
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Özellikle çocuklarda, inek sütü ve yumurta egzamayı alevlendiriyor. Yer fıstığı ve soya içeren yiyecekler de bu hastalığı tetikliyor. Yine egzamayı etkileyen gluten ve buğdaydan ne kadar uzak durulsa da her ikisi birçok yiyecekte,hatta sakızlı şekerler çorbalar ve soslarda bile bulunuyor. Ve balık.
Yaz aylarında ise ani sıcaklık değişimleri, terleme artışı atopik egzamayı tetikleyebilir. Her iki durumda da doktorunuz size çeşitli tedavi seçenekleri ve bakım önerileri sunacaktır.
Bol bol su tüketmek, su oranı yüksek besinlerle beslenmek, cildinize uygun nemlendiricilerle cilt yüzeyini nemli tutmak egzamalarınızdaki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesine destek olabilir. Nemlendirici seçiminde içeriğinde hiyalüronik asit ve üre bulunan, su bazlı ürünleri tercih edebilirsiniz.
Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür. Birçok kişi güneşte uzun süre kaldıktan sonra güneş yanığı olabilir. Ancak güneş yanığından farklı olarak güneş alerjisi nadir görülen bir sağlık sorunudur.
Egzama alevlenmeleri yaz aylarında ve kış aylarında sık görülür. Cilt sıcaklıkta büyük değişiklikler yaşadığında kurumaya ve kaşıntılı hissetmeye başlar. Dışarıdaki soğuk havadan içerideki sıcak ve kuru havaya geçiş, cildin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir.
Alerjik hastalığı olanların ciltleri genelde hassastır. Sıklıkla egzama da birlikte görülmektedir. Bu nedenle de özellikle alerji yapma potansiyeli olmayan ürünler seçilmelidir. Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir.
Aşırı sıcaklık ve rutubet atopik dermatitli kişiler için problem olabilir. Aşırı sıcak ve aşırı nemden kaynaklanan terleme cildi tahriş edebilir.
sirke İle Egzama Tedavisi
Yara halindeki egzamalarda doktorunuzun vermiş olduğu kremleri kullanıp yaraları azaltmalı ve sonrasında sirkeli bakım uygulamalısınız. * Bakterilerle mücadele eden sirke, egzamanın yayılmasını engellemektedir. Tahriş olan bölgeye uygulandığında tahrişi azaltır ve kaşıntının azalmasını sağlar.
Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan mikroorganizmaları içerir. Bu besinler egzamada, alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olurlar.
Özellikle bu belirtiler ile yaz aylarında başa çıkmak daha zordur. Tuzlu su, cildin şişkinliğini azaltan ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliğe sahiptir. Tuzlu suyun egzamaya iyi geldiği bilinse de her gün denize girmek ve uzun saatler suyun içerisinde durmak cildin kurumasına yol açabilir.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Strese bağlı egzama kişiden kişiye değişmekle beraber genelde bacaklar, sırt, ense ve ellerde görülebilmektedir. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler.
Egzama tedavisinde banyo oldukça önemlidir.Egzamalı çocukların ciltlerinde mikroplar daha fazladır ve bu mikroplar hem egzamanın kötüleşmesine hem de tedaviye cevabı azaltmaktadır. Günlük banyolar mikropların temizlenmesinde önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri