Şeker pancarı sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir. Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir.
Kış mevsimi gelince rengarenk sebzeler ve meyveler tezgahları doldurur. Rengi ile en dikkat çeken sebzelerden biri de kırmızı pancar.
Pancar tüm yıl boyunca bulunabilmektedir. Beyaz pancar ile çeşitli yemekler yapılabilirken, kırmızı pancarın içeriğinde bulunan ve pancara canlı rengini veren güçlü bir antioksidan olan betalain sayesinde kansere karşı savaşma özelliği bulunmaktadır.
Tam da mevsimi olmasına rağmen sofralarımızda hak ettiği ilgiyi göremeyen kırmızı pancarın faydalarını bir bilseniz! Rengini veren pigmenti, posası, suyu hepsi ayrı faydalara sahip. İşte kırmızı pancarın 5 müthiş faydası ve kırmızı pancar ile yapılabilecek nefis tarifler... İşte kırmızı pancar ve mucizevi faydaları…
Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir.
Sonbahar ve kış ayları için tohum ekimlerine başladık. İlk tohum çeşidimiz kırmızı pancar, yaz aylarında dahi salatalarda aranan bir çeşittir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Pancar Nasıl Tüketilir? Pancar tüketimi kişisel tercihlere ve damak zevkine bağlıdır. Pancarı tüketirken suyunu sıkabilir, kızartabilir, buharda pişirilir veya turşu yapabilirsiniz. Pişirme yöntemleri pancarın besin değerini etkileyebileceği için mümkün olduğunca çiğ tüketilmesi önerilir.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
İdrar ve dışkı rengi sağlığınız hakkında önemli ipuçları veriyor. Tüm yapmanız gereken tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra sifonu çekmeden bir göz atmak. Araştırmacılara göre normal bir idrar saman renginde olmalıdır. Ancak pancar gibi yiyecekler doğal boyalardır ve idrar renginizi aniden kırmızıya çevirebilirler.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz. Özellikle anneler emzirirken yedikleri besinler süte de geçtiği için gaz sorunu yaşanabilir.
Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasiteleri, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül - 10 Ekim arasında yapılır.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Pancar besinleri, kan damarlarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olan bir vitamin olan folat ve kalbinizi korumaya yardımcı olan potasyum içerir . Kırmızı pancarın bazı zararları da bulunmaktadır; Böbrek taşı, duodenum ve ülser hastalıkları olan kişilerin kırmızı pancar tüketilmesi önerilmez.
Pancarı mutlaka pişirin
Çiğ pancarda bulunan bir madde, B1 vitamini alımını önlüyor. Bu madde yüksek ısıya maruz kaldığında ise etkisini kaybediyor. Pancarı salata kullanacaksanız bile haşlayın.
Kansızlıkta ve demir eksikliğinde çok etkilidir. Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.
Ozman: Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler.
Rengiyle oldukça dikkat çeken pancar, kış sofralarında sıklıkla yer alır. Şalgam, zerdeçal, havuç, yer elması ve kereviz gibi toprak altında yetişen kök sebzelerden biridir. Pancardan çorba veya yapraklarıyla birlikte yemek yapabilirsiniz.
Meyvelerden ilk akla gelenler mürdüm eriği, kavun, karpuz, incir, üzüm ve kızılcık. Sebzelerden ise patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, mantar, kabak, dolmalık biber ve kırmızı biber ön plana çıkıyor. Tabi ki taze fındık ve ceviz gibi yemişlerle, biberiye gibi baharatları da unutmayalım.
Kesilmiş ve temizlenmiş pancar buzdolabında yaklaşık bir hafta taze kalacaktır. Taze kalmalarına yardımcı olmak için sebzelik çekmecesinde saklayın. Temizlenmemiş pancar karanlık bir yerde üç gün, buzdolabında on gün saklanabilir.
Pancar üreticilerine verilecek avans, kota tamamlama primi ve posa bedellerinde yüzde 100'e varan oranlarda artış yaptıklarını belirten Erdoğan, "Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri