Güneş gözlüğü kullanmazsak yaşayacağımız göz problemleri: UVA ışınları gözün arkasındaki maküla noktası (sarı nokta) ve retinada, UVB ışınlarıysa gözün ön kısmındaki kornea, iris ve ışığın retinaya düşmesini sağlayan göz bebeğinde hasara yol açıyor.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Güneş gözlükleri UV ışınlarını engellemenin yanı sıra gözlerimizi zararlı güneş ışınlarından korur. UV ışınları kornea, göz merceği ve retina gibi gözün önemli bölümlerinde hasara neden olabilir ve katarakt, sarı nokta hastalığı gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir.
Güneşli havalarda dışarı çıktığımız güneş gözlüğü kullanmazken güneş ışınlarının yapısında yer alan UV ışınları ya da diğer bir değişle ultraviyole ışınlar gözlerimize çok ciddi seviyede zarar verecektir. Kızılötesi ışınlar da güneş gözlüklerine ihtiyaç duymamızın bir diğer sebebi olarak gösterilebilmektedir.
Vücudun en ince ve hassas deriye sahip olan bölgesi olan göz çevresi; UV ışınları nedeniyle kolayca lekelenme, kırışma ve yaşlılık belirtileri gösterebilir. Zevkine uygun olarak tercih edeceğin kaliteli bir güneş gözlüğü sayesinde hem göz sağlığını hem de göz çevresindeki cilt sağlığını kolayca koruyabilirsin.
İlgili 24 soru bulundu
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
Ultraviyole ışınlarına uzun dönem maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı, göz yüzeyinde ve göz kapağı cildinde iyi ya da kötü huylu kitlelere sebep olabilir. Seçilen doğru güneş gözlüğü gözlerinizi bu hastalıklardan korur.
Güneş gözlükleri bazen sadece şıklığı tamamlayan bir aksesuar olarak düşünülür. Ancak gözlerimizi ultraviyole (UV) ışınlarından korumak, görme kalitemizi arttırmak, göze zararlı toz ve yabancı cisimlerin gelmesine engel olmak gibi özellikleri olan güneş gözlüklerinin gerekliliği artık tartışma götürmüyor.
Güneş diski, ancak Güneş ışınımının zararlı bölümünün uygun şekilde filtrelenmesi ile güvenli olarak izlenebilir. Güneş gözlükleri, yeterli olmadığından uygun değildir. Ancak uygun olarak tasarlanıp üretilmiş sertifikalı Güneş filtreleri Güneş tutulmasının doğrudan izlenmesi için güvenli olabilir.
Yazın her günü güneş gözlüğü ile geçiren kişiler güneşin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ve sonbaharın gelmesi ile güneş gözlüklerini çekmeceye koyarlar. Maalesef bahar ayları gelene kadar gözlüklerini hiç çıkarmayan kişiler bulunur. Ancak kesinlikle kışın güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
Polarize gözlüklerin ışığı dengeleyici bir işlevi bulunmaktadır. Bu da kullanıcılarda ilk başlarda biraz baş ağrısı yapabilmektedir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Kalitesiz güneş gözlüğü kullanımı; gözlerde karanlık etkisi yaratarak, göz bebeğinin daralmasını engeller. Bu durumda daha fazla zararlı ışığın göz içine girmesine yol açar. Kişi, ışıktan korunduğunu düşünürken, aksine gözü daha fazla zarar görür.
Korunma. Güneş gözlüğünde yeterli UV korumaya sahip olanlar seçilmelidir. UV indeksinin 3 veya daha yukarı olduğu gün boyunca açık havada güneş gözlüğünün her zaman takılması gerekir, çünkü UV radyasyonuna maruz kalmanın gözle görülür bir "güvenli seviyesi yoktur.
Çocuğun gözünde güneş gözlüğü olsa dahi, asla direkt olarak güneşe bakmaması gerektiği öğretilmelidir. Çünkü güneş gözlükleri gözleri direkt olarak güneşe bakmanın verebileceği ciddi zararlardan korumaz” diye konuştu.
3D gözlük, röntgen gözlüğü/filmi, isli cam, polaroid filtre, renkli film şeridi, fotoğrafik nötral yoğunluk filtresi ve bildiğimiz güneş gözlüğü ile Güneş'e bakmamalısınız. Bunlar, sadece "karanlık" göstermeye yarayan gözlüklerdir; ancak Güneş'ten gelen ışık, görünür ışıktan ibaret değildir.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Güneş gözlüklerinde de Numaralı camlar kullanılabilir, ancak bunun bazı şartları vardır. Her güneş gözlüğü numaralandırılamaz.
Gece sürüşü sırasında polarize camlar, ışığı fazla engelleyebilir. Bu aşamada yansıma önleyici kaplamaya sahip güneş gözlüğü iyi bir seçimdir. Bu camlar, farlar ve sokak lambalarından kaynaklanan parlak ışıkların neden olduğu yansımaları azaltmaya destek olur.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarlarından bir tanesi de güneş gözlükleridir. Ancak güneş gözlükleri, sıradan bir aksesuardan çok daha fazlası! Her şeyden önce, güneşin yaz aylarındaki zararlı etkilerinden gözleri korumak güneş gözlüklerinin en temel işlevi.
Gözlüğün kış aylarında yağmur, yaz aylarında ise ter ve buğulanma nedeniyle rahatsızlık vermesi de kontakt lenslerin numaralı gözlüklerin yerini almasını sağlıyor. Ayrıca günümüzde lenslerin bakımının kolaylaşması, tek günlük lenslerin de satılması, kontakt lense tereddütle yaklaşanların bile rahatlamasını sağlıyor.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Numaralı güneş gözlüğü satın alabilmek için öncelikle bir göz doktoruna muayene olup reçete almalısınız. Doktor tarafından yazılan reçete ile Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bir gözlükçüye giderek kendi göz numaranıza uygun güneş gözlüğü edinebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri