Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Küçük/Dar yüzler:125mm – 129mm (yani lens genişliği 50mm ya da daha az) Orta büyüklükteki yüzler: 130mm – 134mm (yani lens genişliği 51-54 mm arası) Büyük yüzler: 135mm – 145mm (yani lens genişliği 55 mm ve yukarısı) ölçülerinde gözlük denediklerinde, gözlük büyük ya da küçük durmayacaktır.
Takılan gözlükler, kaşları kapatmamalı fakat göz üzerinde de küçük durarak kaşları tamamen ortaya çıkarmamalı.
İdeal güneş gözlüğünün burnuna doğru şekilde oturması; camlarının kirpiklerine, kaşlarına ya da yanaklarına değmemesi gerekiyor. Tercih edeceğin güneş gözlüğünün çerçeve özelliklerine dikkat ederek tüm bu sorunları önleyebilirsin. Güneş gözlüklerinde çoğunlukla metal ve plastik çerçeveler kullanılıyor.
Taktığınız zaman burun üzerinden hareket sırasında düşen, sallanan ve sapları tam oturmayan ürünler, yüzünüze uygun değildir. Siz ne kadar hareket ederseniz edin gözlüğün yerinde sabit kalması ve sarsılmaması tam ölçüde olduğunu gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Yüzünüzü daha keskin göstermek için ise köşeli ve kare ürünler tercih edebilirsiniz. Eğer yüzünüz keskin bir yapıya sahipse ve alnınız geniş ise kare yüz şekline göre gözlük modellerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu yüz tipine yumuşak ve kıvrımlı çerçeveli modeller de oldukça yakışır.
En iyi şekilde ayarlanmış saplar burun üzerinde aşağı doğru kaymaması için gözlüklerin ağırlığını tutacak kadar, kulak arkasında yalnızca hafif bir basınca sebep olmalıdır. Bununla birlikte, eğer gözlükler çok sıkıysa, sapları kafanın yan taraflarına “gezinir” ve gözlük çerçeveleri burundan aşağıya kayar.
Çünkü gözlük yapılan müdahale sonrası yumuşak olan burun yapısı üzerine baskı yapar. Bu baskıdan dolayı burun formu çökebilmektedir. Burna istenilen formu kazandırmak ve dik olmasını sağlamak için yumuşak bir dermal dolgu maddesi enjekte edilmektedir.
Plastik çerçevelerde burunluk plaketi olmadığı için sonradan bir ayarlama yapılamaz. Bu nedenle seçim anında, çerçevenin burun köprüsünün iç yüzeylerinin tam olarak buruna oturması gerekir.
Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak da başka bir sağlıklı gözlem yöntemi olacaktır.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Kişi gözlükle iyi görmenin nasıl olduğunu anladığı için gözlükten vazgeçemez. 1) Yanlış: Gözlük veya lens takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller!
Eğer yuvarlak bir yüze sahipseniz bu noktada yuvarlak model gözlüklerden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Yüzünüzün daha keskin, uzun ve belirgin bir hatta sahip olması için kedigözü, köşeli, dikdörtgen ya da kare model gözlüklerle zıtlık yakalayabilirsiniz.
Kemerli burunlu bir kişi burun üzerinde yükseğe, yukarıya oturan güneş gözlükleri seçmelidir. Ayarlanabilir burunlu güneş gözlükleri var, onlar mükemmel bir seçim olabilir.
Kişide burun 16 yaşına kadar kemik doku ve kıkırdak açısından büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu yaşın sonrasında ise burun yapısı tam olarak oturur ve orantısız büyüme nedeniyle kemiklerde eğrilik oluşabilir. Tabi bu durum kişiyi sadece görüntü olarak rahatsız etmez.
Burun şeklini sonradan bozan en önemli nedenler kazalar ve travmalardır. Özellikle çocukluk çağındaki düşme ve çarpmalarda kırılan buruna zamanında müdahale edilmediği için, burun gelişimi olması gerektiğinden daha kötü gerçekleşir. Bu da hem şekil hem de sağlıklı nefes fonksiyonu bozukluğu şeklinde karşımıza çıkar.
Gözlük gövdesinin her iki yandan bakıldığında yanağa doğru eğimi ( pantoskopik açısı) eşit olmalı ve yanağa değmemelidir. Sapların kulak arkasına dönen kısmi, kafa ile kulağın birleşme eğrisini takip edecek gibi olmalıdır. Sabin en uç noktası, hem kulak arkasına hem de kafa derisine fazla baskı yapmamalıdır.
Eğer gözlük yüzünde çok yukarıda duruyorsa burun pedlerinin birbirinden ayrılması gerekir. Eğer gözlük çok aşağıdaysa burun pedlerini birbirine yaklaştırman gerekir. Gözlüğün simetrisini korumak için, burun pedlerini yaklaştırırken ya da uzaklaştırırken birbirine eşit miktarda hareket ettirmeye dikkat et.
Pek çok gözlük burnun üstünde dururken, metal çerçeveler ağırlığı eşit olarak dağıtmak için burun pedlerine dayanırlar. Yanlış biçimde ayarlandıklarında, izler bırakabilir ve acı veren sıkıştırmalara neden olabilirler.
İŞPORTA GÖZLÜK TAKMAK YERİNE HİÇ KULLANMAYIN DAHA İYİ
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Camın rengi homojen (her yerde aynı) ya da grade olmalıdır. Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır. Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir (numarasız camlarda). Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri