Dolmalık biber: Yeşil ve sarı cinsleri vardır. Fazla olgunlaşınca kızarır. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir.
Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Bu nedenle biber yaz ve sonbahar ayları boyunca market ve manav gibi yerlerde satışa çıkarılmaktadır.
Depoda yeterli bir hava hareketi sağlanarak, yer yer sıcak yuvaların oluşması önlenmelidir. Bu koşullarda dolmalık biberler 20 gün kadar depolanabilmektedir. Buna karşın sivri biberler 4 °C ile 5 °C'de %90-95 bağıl nemde 2 ay kadar depolanabilirler.
Orta ve Güney Amerika'ya özgü olan biber, domates ve ekmek unu ile ilgilidir. Tatlı biber veya kırmızı biber de denilen biberler çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.
Yeşil biber hangi Mevsimdedir? Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
-Kış aylarında ve her dönem biberler hiçbir sıkıntı olmadan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Biber C vitamini yönünden önemli bir sebze türüdür, iştah acıcı özelliği ile ön plana çıkmaktadır ve biberde hormon kullanımı bulunmamaktadır.
Dolmalık biberin kurusu da tazesi kadar lezzetli ve aynen o da ister dolmada ister kavurmada farklı yemeklerde kullanılabiliyor.
Dişi biberler dolmada kullanmak için daha uygundur. Dört yumrusu sayesinde tencerede çok daha rahat bir şekilde sabitleyebilirsiniz. Dişi biberlerin kabuklarının daha ince olması ekstra bir avantajdır. Biberin acı olmaması da yemeği daha lezzetli bir hale getirir.
Biber dolmasının oldukça yüksek besin değerine sahip olması vücut sağlığı açısından da son derece faydalıdır. Biber dolmasının bilinen faydaları şu şekildedir; - İçerisinde bulunan yağ ile vücut ısını korunur ve enerji sağlanır. - Hafızanın güçlenmesinde etkilidir.
Hatta bir tencerede kuru biberli getirseydiniz derim en sonunda. Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
2. Şekilde dolma biberleri çekirdeklerini çıkarıp yıkadıktan sonra bir gün bekletip ertesi güne buzluk poşetlerine porsiyonluk paket yapıp pipet ile havasını alıp vakumlayarak derin dondurucuya koyuyorum.
Dolmalık biber haricinde olanları küp küp doğrayın. Küçük küçük önce patatesleri, peşinden patlıcanları,sonra kırmızı ve yeşil biberi son olarak ta dolmalık biberleri kızartın.
Yaz mevsiminin vazgeçilmez klasiklerindendir biber dolması.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya. Yaz sebzelerinin çoğunluğunu çiğ kullanarak ya da sadece haşlayarak renkli ve lezzetli salatalar yapılabilir.
Biber hasadı ülkemizde genelde Haziran sonu – Temmuz başlarında başlayıp, Ekim ortalarında son bulur. Hasat işlemi genelde haftada bir olarak toplamda 9-15 defa yapılabilir.
Ben kuru dolma yapacaksam iç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendiriyorum. Bu sayede yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale geliyor.
Dolmalık kırmızı, sarı, turuncu ya da yeşil biberlerinizi güzelce yıkayın.
Suyunu süzüp, iyice kurulayın. Diğer tarafta suyu süzülüp kuruyan biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Biberleriniz aynı büyüklükte ise baş kısımlarını eşit bir şekilde kesip, iç içe geçirebilirsiniz. Biberleri poşetin içine koyduktan sonra poşetin içine bir pipet yerleştirin.
Kapyasından sivri biberine, acı biberinden sarı biberine kadar onlarca çeşit biber afiyetle yenir ve birçok farklı tarifte de kullanılır. Turşu olarak misafir ederiz, bazen közleyip lezzetine lezzet katarız.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Malzemeyi hazırlayıca fazla gelirse, 2. Tencerede pişirilebilir, biber fazla ise diğer yemeklerde kullanılabilir, dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Saklama poşetine istediğiniz miktarlarda yerleştirin. Havasını çıkarıp kapatın. Dondurucuda 6-8 ay muhafaza edebilirsiniz.
İnsan sağlığını tehdit eden birçok olguya karşı, tedavi niteliğinde olan kırmızı biberi hemen herkes tüketebilir. Kırmızı biberin önemli faydaları arasında bağışıklık sistemine olan katkılarıdır. Bağışıklığın güçlenmesine zemin hazırlayan kırmızı biber, vücudun hastalıklara karşı daha çok dirençli olmasının önünü açar.
Biberlerinizi Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın. Biberleri, buzdolabında 4 gün boyunca taze tutabilirsiniz. O süreye kadar tüketilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri