Oturulan sandalyenin sırtı desteklemesi ve kişinin dik oturmaya dikkat etmesi gerekir. Her 30 dakikada bir ofis içi ya da dışında ufak yürüyüşler yapmak bel ve sırt ağrılarının hafiflemesini sağlar. Tek taraflı çanta taşınmasına son verilmelidir.
* Otururken mutlaka sandalyenin en arkasına doğru oturulmalı. Tabure gibi desteksiz bir yerde oturuluyorsa, en uçta kısa süreyle oturmak gerekli. Otururken “oturma kemiklerimizin” üzerine, bel boşluğu hissedecek şekilde, omuzlar arkada rahat olarak oturulmalı.
Kişiden kişiye değişse de en uygun yatış pozisyonu sağ yana yatarak ayakları vücuda doğru çekmektir. Esas olan yan yattığınızda yandan bakıldığında omurganızın yatay bir doğru oluşturmasıdır. Uyumadan önce germe egzersizleri yapmanız sizi rahatlatacaktır.
Oturur pozisyon, özellikle de öne doğru eğilerek oturmak, omurga sistemi için kesinlikle doğal ve anatomik bir pozisyon değildir. Hareketsiz bir şekilde uzun süreler ekran karşısında zaman geçirmek, çeşitli bel, boyun ve sırt ağrısı sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Yürüyüş gibi düşük tempolu egzersizlerin bel ağrısını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Yürüyüş, basit olmasının yanı sıra günlük hayatınızda kolayca yapabileceğiniz bir egzersizdir. Örneğin, imkanınız varsa işe veya alışverişe yürüyerek gidebilirsiniz.
Sırt desteği olmadan, uygunsuz oturuş pozisyonu almak. Sırtı desteksiz, arkaya fazla esneyen koltuklarda veya taburede oturmak. Klavyeyi ve monitörü uygunsuz yerde konumlandırmak. Özellikle bilgisayar başında iki büklüm veya öne kaymış şekilde uzun süre oturmak.
Sırt ağrısı uzun süre geçmediği takdirde dayanılmaz bir hal alabilir. Bununla birlikte sırt ağrısına ek olarak görülen başka durumlar da olabilir. Eğer kişinin sırt ağrısı çok şiddetli ve zamanla şiddeti de artıyorsa, kişi bu ağrı ile başa çıkmakta zorluk çekiyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir.
Geçmeyen Sırt Ağrısı
Sırt ağrıları kimi zaman kas incinmesi gibi basit bir nedenle oluşabilir. Kimi zaman ise fibromiyaljiden osteoporoza kadar pek çok ciddi hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle, özellikle sabit bir bölgede ve sürekli devam eden sırt ağrıları mutlaka ciddiye alınmalı.
Sırt masajı, sırt ve boyun kaslarını gevşeterek stresi azaltır ve kan dolaşımını artırarak vücudunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, sırt masajı sırt kaslarınızın esnekliğini artırır ve daha iyi bir hareket aralığına sahip olmanızı sağlar. Bu nedenle sırt ağrılarına masaj herkes için faydalıdır.
Sırt ağrısında sıcak uygulama sıcak su torbaları, havlunun ütü ile ısıtılması sonrası uygulanabilir.
Sırt bacaklar ve dizler arasında dik açılı bir oturuş sağlanmalı. Ayaklar yerle tam temasta olmalı. Dirsek ve kol vücuda yakın ve rahat bir pozisyonda olmalı. Dirsekler ortalama 90-120 derecelik açıyla kullanılmalı.
Sağlık için doğru oturma pozisyonu vücudun en rahat olduğu oturma pozisyonudur. Sırtın desteklenmesi doğru oturma pozisyonun en önemli detaylarından biridir. Sandalye ya da koltuktan uzakta değil tam olarak sırtı yerleştirecek şekilde oturmak gerekir. Ayaklar yere basmalı, dirsekler L şeklinde uzanmalıdır.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Otururken bacakların konumuna dikkat edilmeli ve bacaklar kalça hizasında olmasına özen gösterilmelidir. Kesinlikle otururken bacak bacak üzerine atılmamalı. Eğer mümkünse ayakların altına bir basamak yerleştirilerek dik oturuş sağlanmalıdır. Sandalyede oturan kişi omurgasına yük bindirmemelidir.
Uzun sürelerle oturmak hem bağırsaklara giden kan akımını azaltarak bağırsaklarınız çalışmasını bozar, gaz, hazımsızlık, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu bulguları ortaya çıkar veya kötüleşir, bir yanda da karın boşluğunda tüm organlarınızı sıkıştırarak onlara zarar verir.
Omuzlarınızı rahat pozisyonda olmalıdır, öne ve yukarı doğru yaslanmayın. Bilgisayar karşısında öne doğru yaslanmayınız, sandalyenizi masaya yaklaştırınız. Sırtınızı sandalyenin arkasına dayayınız ve kollarınızı uzatınız. Ekran yüksekliği göz hizanızda olmalı.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri