Xeroderma pigmentosum (XP), ultraviyole (UV) ışığının neden olduğu DNA hasarını onarma yeteneğinin azaldığı genetik bir hastalıktır. Semptomlar güneşte birkaç dakika kaldıktan sonra şiddetli güneş yanığı, güneşe maruz kalan bölgelerde çillenme, kuru cilt ve cilt pigmentasyonundaki değişiklikleri içerebilir.
Güneş alerjisi, cildimizin güneş ışınlarına karşı aşırı bir hassasiyet göstermesidir ve cildin güneş ışığına maruz kalması nedeniyle ortaya çıkar. Güneş ürtikeri veya güneşe bağlı kurdeşen olarak da bilinir.
"Güneşe çıkamama hastalığı" olarak bilinen Kseroderma Pigmentozum, genellikle cilt ve göz kanserine neden oluyor.
Hafif güneş alerjisi vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Daha şiddetli vakalarda ise bazı steroid türevi kremler ya da haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisine sahip olan kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması ve kendisini zararlı güneş ışınlarından koruyacak giysiler giymesi önerilir.
Güneş ürtikeri ise sadece, güneş ışığına maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. İsilik her mevsimde de ortaya çıkabilir. Bebekler battaniyeye sarılırsa, isilik yaşayabilir. İsilik genellikle; birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolurken, güneş ürtikeri tipik olarak sadece saatler sürer.
İlgili 26 soru bulundu
Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür. Birçok kişi güneşte uzun süre kaldıktan sonra güneş yanığı olabilir. Ancak güneş yanığından farklı olarak güneş alerjisi nadir görülen bir sağlık sorunudur.
Akpınarlı'ya göre, deniz suyu, güneşle birleştiğinde atopik dermatit, ya da çocukluk cağı egzaması denilen deri hastalığından kurtulmada da etkili oluyor. Ayrıca ürtiker veya halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan kaşıntılı alerjik cilt lezyonları ve sıcağın etkisiyle ortaya çıkan isilikten korunmada da yararlı.
Yeterli güneş ışığı almamak, D vitamini eksikliği nedeni olabilir. Oysa güneş ışığına doğrudan ve yeterince maruz kalan deride vücutta ihtiyaç duyulan tüm D vitamini karşılanabilir.
Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen güneş alerjisi her yaş, cinsiyet ve ırktan insanda görülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda oluşma riski yüksektir. Ailesel yatkınlık. Ailesinde güneşe alerjisi olanlarda risk yüksektir.
Cildimize sıktığımız parfüm ve kolonya da güneşe maruz kalınca leke bırakabilir. Ayrıca bazı kişiler güneşe karşı hassas olur ve alerjik reaksiyonlar geçirebilir. Bu nedenle cildiniz leke oluşumuna yatkınsa veya güneş alerjiniz varsa, beta karoten tavsiye edilir.
Xeroderma Pigmentosum (XP), otozomal resesif (OR) geçişli kuru, pigmente deri ile karakterize genetik bir hastalıktır. Fotosensitivite, pigmentasyon değişiklikleri, erken cilt yaşlanması ve cilt tümörleri ile seyreden genodermatoz olarak tanımlanır.
Güneşe çıkamama hastalığı, güneş ışığına karşı duyarlılığı olan insanlarda gelişmektedir. Bu durum çoğunlukla güneşe maruz kalan gözleri ve cilt bölgelerini etkiler. Etkilenen bazı kişilerde ayrıca sinir sistemi ile ilgili sorunlar vardır. Diğer adıyla EPP veya Xeroderma Pigmentosum (XP) olarak bilinmektedir.
Yürüme, merdiven inip-çıkma zorlaşır. Dengede bozulma olup, düşme riski artar. Yorgunluk olur. Yaygın vücut ağrıları oluşur.
Genellikle 10-30 saat aralığında ortaya çıkan bu semptomlar çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilir. Semptomların tamamen giderilmesi birkaç günü bulabilir.
Hafif şiddette gelişen güneş alerjileri tedavisiz kendiliğinden kaybolabilir.
Güneş alerjisini iyileştirmenin en kolay yollarından biri aloe vera jeli kullanmaktır. Aloe vera, anti-inflamatuar özellikler içerdiğinden yüzyıllardır bir çare olarak kullanılmıştır. Güneş alerjisinin neden olduğu kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olur.
Güneş alerjisi, vücudun güneş ışığına özellikle ultraviyole (UV) ışınlarına aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Bu durumun temel nedenleri genellikle genetik faktörler, bağışıklık sistemi reaksiyonları ve cilt yapısıyla ilgilidir.
Bir UVA kimyasal filtresi olan oksibenzon, tahriş edici veya alerjik temas veya foto-kontakt dermatite neden olan en yaygın güneş koruyucudur.
Güneş yanığı kaşıntısı, yanığın iyileşme süresini uzatabilir. Bu nedenle kaşıntı hissini ortadan kaldırmak için nemlendiricilerden destek alabilirsiniz. Güneş yanığı yaşayan bölge, ciddi anlamda su kaybeder. Cildin nem dengesini yeniden sağlamak için bol miktarda su içmelisiniz.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerjik cilt hastalıkları kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kabuklanma, kuruluk ve su dolu kabarıklar gibi benzer belirtiler gösterse de tedavide altta yatan nedene yönelik bir planlama yapılıyor. Dış kaynaklı faktörlerin etkili olduğu durumlarda, bu etkenlerin azaltılmasıyla kişi rahatlıyor.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
Kabak Çekirdeği Yağı
Kabak çekirdeğinden elde edilen yağ güneş alerjisine karşı doğal bir koruma sağlar. B ve C vitamini açısından zengin olan bu yağ kızaran bölgeye düzenli olarak sürüldüğünde etkisini gösterir. Semptomların hafifletilmesi için tercih edilebilir.
Alerji olunca denize girilir mi? Deniz alerjisi hariç diğer alerjilerde denize girilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri