İlk ve acil yardım bölümü mezunları, 112 acil çağrı merkezlerinde, acil servis ve ambulans hizmetleri veren sağlık kuruluşlarında, özel ve kamu hastanelerinin acil tıbbi tesislerinde paramedik unvanı ile görev almaktadır.
Paramedikler özel ve devlet hastanelerinde, avm revir hizmetinde çalışabilir. 26.02.2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 29636 sayılı alışveriş merkezleri hakkında yönetmeliğe göre her avm'nin bünyesinde paramedik bulundurma yükümlülüğü vardır.
Kamu hastanelerinde, Özel hastanelerde, 112 merkez ve istasyonlarında, Ambulans hizmetlerinde paramedik olarak kariyer yapabilirler.
Mezun olduktan sonra atanamayan paramediklerin çalışabilecekleri istihdam alanları; özel hastane acil servis ve yoğun bakımları, özel ambulans şirketleri, özel helikopter ambulanslardır. Günümüzde her yıl ortalama 6000 paramedik mezun olmaktadır.
Paramedik olmak için ön lisans programları arasında yer alan İlk ve Acil Yardım Bölümü okumak gerekmektedir. Aynı zamanda sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü'nü bitirenler de bu mesleği icra edebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Paramediklerin maaşları, deneyimleri, çalıştıkları kurum ve çalıştıkları bölgeye göre değişebilir. Türkiye'de bir paramedikin ortalama aylık maaşı, 14.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.100 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Paramedik personelleri kamu personeli seçme sınavı ile kadrolu olarak atanabilmektedirler. Devlet, Şehir ve Üniversite eğitim -araştırma hastanelerinde görev yapabilirler. Paramedik atamaları sağlık bakanlığının belirlediği ihtiyaç sayısınca belirlenir.
Paramedik olarak çalışanların bildiğim kadarıyla doğu görevi yok. Ancak, paramedik olarak atama doğu ya da batı şehirlerinde olabiliyor. Atandıktan sonra istersen gittiğin şehirde kalabilirsin. Dilersen de görev yaptığın süre boyunca biriken hizmet puanlarını kullanarak başka bir şehir için tayin isteyebilirsin.
Paramedikler, acil hastalara ve yaralılara ilk yardım sağlar, temel yaşam desteği uygular, ilaçları doğru bir şekilde verir, tıbbi cihazları kullanır ve hastaları tedavi etmek için gerekli prosedürleri gerçekleştirir.
Hastane öncesi acil müdahaleler de ve acil servislerde sağlık personeli (Paramedik, ATT, hemşire vs.) özellikle kritik hasta bakım süreçlerinde planlanan ilaç ve intravenöz sıvı uygulamalarını gerçekleştirebilmek için çok kısa sürede etkin bir damar yolu açmak zorundadırlar.
Staj sayesinde öğrencilere iş hayatını tanıma, mesleklerine ilişkin tecrübe kazanma ve uygulama ile teorik bilgilerini karşılaştırma olanağı sağlanır. İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, iki yıllık eğitimleri süresince yaz dönemi uygulamalarını farklı hastane ve 112 istasyonlarında yapmaktadır.
b) Vekil ebe veya hemşire olarak çalışan kişiler de başvuru yapabilecektir. Fakat günümüzde aile sağlığı merkezlerin de varolan paramedik arkadaşlarımız işlerinden çıkarılmaktadır. Onlara çalışma olanağı verilmiş sahalarda çalışamamaktadır.
Temmuz zammıyla birlikte Paramedik maaşları oldukça arttı. Kamuda çalışan paramedik maaşları şu şekilde sıralanmaktadır: Mesleğine yeni başlayan acil tıp teknikeri maaşları: 26 bin 200 TL – 29 bin TL. 5 yıllık deneyimli acil tıp teknikeri maaşları: 26 bin 400 TL – 32 bin TL.
Ekipte en az bir hekim veya bir paramedik veya Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş modül eğitimlerini tamamlamış bir acil tıp teknisyeni ile diğer bir sağlık personeli ve bir şoför bulunur. Ambulansta sürücülük görevini öncelikle acil tıp teknisyeni veya zorunlu hallerde paramedik yürütebilir.
Özellikle mesai sonrasında gelişen acil durumlar için acil servisler hayati öneme haizdir. Hastanın poliklinik muayenelerinde hastadan belli bir muayene ücreti alınır. Günümüzde yapılan uygulama ile bu muayene ücreti, eczanelerden ilaç alınırken tahsil edilir. Fakat acil muayeneleri hiçbir şekilde ücrete tabi değildir.
Acil Servis Hemşiresi Olmak İçin Gerekenler
Sağlık meslek lisesinden acil tıp teknisyenliği bölümünü bitiren acil tıp teknisyenleri, sağlık meslek yüksek okulundan paramedik mezunu olanlar ve üniversitede hemşirelik bölümünü bitirenler kamu veya özel hastanelerde acil servis hemşiresi olarak çalışabilir.
Paramedik (resmi adıyla Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri ) acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın en önemli parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyonelidir.
İşlerinin doğası gereği, paramedikler, gece ve hafta sonları da dahil olmak üzere düzensiz saatlerde çalışabilirler. Acil durumlar, herhangi bir zamanda meydana gelebilir, bu nedenle paramediklerin 24 saat nöbet tutmak gibi görevleri olabilir.
80 BİN KİŞİ ATAMA BEKLİYOR
Türkiye genelinde 326 ayrı İlk ve Acil Yardım Bölümü bulunduğunu ve atama bekleyen 80 bin paramediğin olduğunu hatırlatan gençler, her yıl mezun olan kişi sayısının yaklaşık 15 bin olduğunu; bu yıl atanan paramedik sayısının ise 1000 olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı 2022/5 yılında yaptığı Sağlık Teknisyeni İlk ve Acil Yardım alımlarda oluşan taban puan 77,76451 olurken tavan puan ise 94,25181 puan olmuştur.
Paramedik bölümü atamaları KPSS/14 puanıyla yapılıyor.
Paramedik İş İmkanları
O yüzden hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde ve pek çok kurum ile işyerlerinde iş imkanı bulunur.
İlk ve acil yardım bölümü mezunları, 112 acil çağrı merkezlerinde, acil servis ve ambulans hizmetleri veren sağlık kuruluşlarında, özel ve kamu hastanelerinin acil tıbbi tesislerinde paramedik unvanı ile görev almaktadır.
eleman.net verilerine göre, Ambulans Hemşiresi 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ambulans Hemşiresi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.100 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri