Aynı şekilde anılan telefon numarasının kiminle hangi tarih ve saatte mesajlaştığı da görülebilmektedir. Ancak dediğimiz gibi ne telefon konuşmalarının içeriği ne de mesaj yazışmaları görülememektedir.
Telefon konuşma dökümü yalnızca hat sahibinin telefon konuşma ve SMS trafik bilgilerini vermekte olup konuşmanın ses kayıtlarına veya SMS içeriklerine ulaşmak mümkün değildir. Telefon görüşmelerinin ve mesaj içeriklerinin kayıt altına alınması TCK'da suç olarak tanımlanmıştır.
Aranan ve mesaj gönderilen numaralar ile görüşme saatleri ve tarihleri dışında herhangi bir bilginin paylaşımı mümkün değildir. Aile mahkemesi tarafından ayrıca bu dökümlerin talep edilmesi de mümkün değildir.
Bu kayıtlar, kişinin izni olmadan elde edilmişse mahkemede delil olarak kabul edilemez. Ayrıca SMS ve arama kayıtlarının içeriği, boşanma davasının konusu ile ilgili olmalıdır. Boşanma davasının konusu ile ilgili olmayan SMS ve arama kayıtları da mahkemede delil olarak kabul edilemez.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Telefon şirketleri, (Vodafone, Türk Telekom, Turkcell vs. gibi) telefon konuşma kayıtlarını tutmaktadır. Ancak bu kayıtlar yalnızca kim kiminle görüşmüş, ne kadar süre konuşmuş, saat kaçta görüşmüş, kiminle saat kaçta mesajlaşmış şeklinde gelmektedir.
TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.
Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Boşanma davalarında hukuka uygun birçok delil sayılabilir: Banka dekontları ve banka hesap dökümleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, telefon arama ve kısa mesaj(SMS) kayıtları, tanık beyanı, uzman görüşü, bilirkişi raporu, düğün CD'leri ve nüfus kayıtları bu delillerin başında gelir.
Başkasıyla Cinsel İlişkide Bulunmak
Dolayısıyla öpme, mesaj atma ya da sarılma gibi fiiller zina olması için yeterli olmayacaktır. Ancak eş ile aynı evde yaşamadığı dönemde hamile kalması ya da eşinin kısır olması halinde eşin hamile kalması halinde zina açısından yeterli delil olduğu kabul edilebilecektir.
Mümkün değil. Hat sahiplerinin hattı kullanma zorunluluğu olmadığı için bu istek özel hayata kaçıyor ve böyle bir şeyin mümkün olması mantıksız.
Mesaj içerikleri ise ancak telefonda kaldığı veya geri getirebildiği ölçüde delil olabilmektedir. Genelde operatörler 2 senelik kayıtları saklamaktadırlar. Bu nedenle mahkeme kararıyla bu kayıtlara ulaşılabilmesi mümkündür.
Sonuç olarak Devlet, WhatsApp mesajlarına ulaşamaz. Fakat yapılacak bir yasal düzenlemeyle WhatsApp mesajını gönderen Cihazın Bilgisi, Lokasyon bilgisi, Hesaba ait telefon bilgisi vs. ulaşabilir. Ya da Çin de olduğu gibi WhatsApp içerikleri kontrol edilemediğinden uygulamanın kullanılması tümden yasaklanabilir.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir.
Gönderilen mesajları silme
Android cihazınızda bir görüşmeye gidin ve gönderdiğiniz mesaja dokunup basılı tutun. Sil'e dokunun. İşlemi onaylamak için Sil'e dokunun.
YARGITAY'A göre telefon sms mesajı hukuka uygun delildir.
Yargıtay 9.
Emsal Yargıtay Kararları
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından, alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmaların belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Boşanma davasında whatsapp kayıtları delil olarak kullanılabilir. Bu yönde herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Boşanma davasında whatsapp kayıtlarının delil olarak kullanılması durumunda tabi ki de bu hususun hangi vakıanın ispatı için kullanılacağının belirtilmesi ile dilekçelerde bahsedilmesi şarttır.
Bazı insanlar mesajlaşmanın veya duygusal anlamda aldatmanın fiziksel aldatma kadar kötü olmadığına inanır. Ancak, ikisi de can yakar ve ilişkinde herhangi bir aldatmaya katlanmak zorunda değilsin.
Boşanma Davalarında Telefon Arama ve SMS(Kısa Mesaj) Kayıtları Getirtilebilir Mi? Boşanma davalarında telefon aramaları ve kısa mesaj(SMS)lara ilişkin HTS(Historical Traffic Search) kayıtları, ilgili operatöre müzekkere yazılması mahkemeden talep edilmek suretiyle dosya muhteviyatına kazandırılabilir.
Aynı durum Twitter, Instagram ve WhatsApp için de geçerlidir. Twitter, Instagram paylaşımı ya da WhatsApp mesajları hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilir ise mahkemede delil niteliği taşımayacaktır. Ancak kamuya açık alanda yapılan ve gizli olmayan hesap üzerinden yapılan paylaşım hukuka uygun delil niteliğindedir.
Boşanma davası açılacak kişi delil olarak kullanılacak mesajları veya görüntüleri kendi isteği ile kişiye yollamış ise bu kayıtlar delil olarak kullanılabilir. Ya da profili herkese açık ise paylaştığı gönderiler, videolar veya yorumlar mahkemeye delil olarak sunulabilmektedir.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
olayın ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir. HTS kayıtlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temin eder.
HTS kaydı ile iletişimin içeriğine, yani ne konuşulduğuna erişilemez. HTS verilerinin içeriği; ilgili kişinin telefonları ile gerçekleştirdiği görüşmelerde arayan, aranan, arama süresi, arama zamanı, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonu vs. bilgilerden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri