Kürt güneşi (Kürtçe: Roja Kurdî), Kürtlerin sembolü olan altın renkli güneştir. Eski çağlardan beri kullanılan sembolün Kürt milleti için dinî ve kültürel önemi mevcuttur. Ayrıca güneş, Kürdistan bayrağında da bulunur. Güneş, 21 sayısının Yezdânizm'de yeniden doğuşu temsil etmesi nedeniyle 21 ışına sahiptir.
Kürt Mitolojisinde, güneş tanrısı MİTRA su tanrısı ise güzelliği ile ünlü ANAHİTA dır. Güneş, Zerdüşt dininde de önemli bir yer tutar. Ahura Mazda'nın özelliklerinde sayılan yaratıcı güç Vohumanah (Ameşa Spenta-Ölmez Azizler) dünyaya mutluluk veren güneşin ışığıdır.
Kırmızı, beyaz ve yeşil şeritlerden oluşmaktadır. Bayrağın beyaz şeridinde koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı güneş bulunmaktadır. 20. yüzyılda birçok bağımsızlıkçı Kürt örgütü tarafından Kürtlerin ulusal bayrağı olarak kabul edilen bayrak, ilk olarak Teşkilat-ı İçtimaiye Cemiyeti tarafından kabul edilmiştir.
Kızıl Kürdistan, 1923 yılında Azerbaycan topraklarında, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında kuruldu, ancak ömrü sadece altı ay sürdü. Kürtlerin Kızıl Kürdistan'dan göçünün üzerinden 31 yıl geçtikten sonra bölge yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne girdi ve bölge sakinlerinin geri dönüş koşulları oluştu.
Kürt dilinde "Tanrı" ismini karşılayan iki kelime mevcuttur: Bunlar "Ezda" ve "Xweda"'dır. Ezda beni yaratan, veren ve var eden anlamlarına gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Har, Türkçede “düşüncesizce ve hesapsızca harcamak, bol bol harcayıp tüketmek”, Kürtçede ise “azgınlık” anlamında kullanılıyor.
Kelimenin bugünkü şekli, yazılı kaynaklarda ilk kez 12. yüzyılda Büyük Selçuklu Sultanı Sencer tarafından kurulan, günümüzde İran'ın Hemedan, Kirmanşah, Dinever, Senendec bölgelerini kapsayan eyalet için kullanılmıştır.
İran Kürtleri, Farslılar ve Azerilerle genetik benzerlik gösterirken, Irak Kürtleri Sami topluluklarla(Arap,Yahudi,Arami,Süryani) , Anadolu Kürtleri ise Rumlar ve Türkmenlerle genetik benzerlik göstermektedir. Modern Kürtleri anlayabilmeniz için İran göçebelerini ve Kuzey Mezopotamya yerlilerini bilmemiz gerekiyor.
Cumhuriyetin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 tarihinde Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti'nin kuruluşunu Çarçıra Meydanı'nda ilan etti. Kürdistan Cumhuriyeti hükümeti 13 bakanın bulunduğu bir yönetim kurulundan oluşuyordu. Qazi Muhammed Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Mela Mustafa Barzani seçildi.
Sayfada, Kürdistan Bölgesi hakkındaki bilgiler, Kürdistan için özel bir emoji olmadığı için, büyük bir Kürdistan bayrağı fotoğrafı ile paylaşıldı. Paylaşımın yorum kısmında, “Kürtler için henüz bir emoji bayrağı yok. Bu nedenle Kürt bayrağını bir imge olarak yerleştirmeye karar verdik” denildi.
PKK'nın ideolojik yapısı Marksizm-Leninizm, Maoculuk, Apoculuk, Kürt milliyetçiliği ve demokratik konfederalizm'dir. Abdullah Öcalan, PKK'yı "Kürt proleter devrimci hareketi" ve "ulusal kurtuluş mücadelesi" olarak tanımlamıştır.
Erbil (Rûdaw) - 17 Aralık 1945'te Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti'nde dalgalanan Kürdistan Bayrağı, bugün Kürdistan Bölgesi'nin resmi bayrağı olarak dalgalanmaya devam ediyor. Kürdistan Bayrağı (Ala Rengîn), Qazi Muhammed tarafından Kürdistan'ın doğusunda ilan edilen Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti'nin ilk bayrağıdır.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Bölüm adlı Ankara'da yeni basılan broşürümüzde işlenen «<tarih, millî destanlar ve an'anelere göre incelemelerin vardığı sonucu: Kürtlerin Oğuzların (Bogduz ile Becen adlı iki boyu) soyundan geldiği gerçeğini, elimizdeki bu dil belgesi de, dil ba- kımından doğrulamaktadır.
Med'lerin kökeni çokça tartışılan bir konu olan olurken , araştırmacıların bir kısmı pers kökenli , bir kısmı ise kürt kökenli bir halk olduklarını savunmakta. Hadi gelin antik çağın ilk imparatorluklarından biri olan Med imparatorluğunu daha detaylı inceleyelim.
Birkaç yıl Kürtler arasında da bulunan ünlü Alman tarihçi B. G. Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Başta eski bir Kürt emirliği olan Botan Emirliği'nin sınırları içinde kurulu olan eyalet daha sonra kademeli olarak genişletildi ve en büyük hali eski Diyarbekir Eyaletini, Van, Hakkari ve Muş çevresindeki alanları ve Mardin ve Cizre şehirlerini kapsıyordu.
“Zexel” (Âl-i İmrân, 3/161) sözcüğünü, ganimet mallarında ihanet etmek anlamında kullanılan “ُّلُغَي” fiiline karşılık kullanmanın da uygun olmadığı söy- lemek mümkündür. Nadir de olsa Kürtçede “zexel” sözcüğü, “hain” anlamın- da kullanılmaktadır.
Bugün Kürtçede Or/Ûr sözcüğü, şehir hakimi anlamındaki Or-xan (Orhan), Baxor (şehir kapısı), Ordû (ordu, şehir birliği), Ûran (ekin sapı, devletin ekindeki vergi hakkı, oran) gibi sözcüklerde yaşıyor.
CEH'in açılımı Certified Ethical Hacker, Türkçe'de ise Sertifikalı Etik Hacker'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri