E-Sağlık, elektro- nik altyapı kullanılarak, özellikle de internet üzerinden sağlık hizmeti sunma süreci olarak tanımlanabilir.
e-Sağlık; “sağlık hizmetlerinde bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılarak hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavi edilmesi, izlenmesi ve sağlığın yönetilmesi” olarak tanımlamıştır.
E-Sağlık: Sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli sunulabilmesi, vatandaşın hızlı erişiminin sağlanması ve ilgili paydaşlar ile veri paylaşımının sürdürülebilir olması için bilişim teknolojilerinin sağlık alanında kullanılmasıdır.
Başlıca e-sağlık uygulamaları içerisinde; elektronik sağlık kayıtları, teletıp, tüketicilere ya da vatandaşlara yönelik bilgi verici uygulamalar, sağlık bilgi yönetimi sistemleri, sanal sağlık ekipleri ve geniş veri tabanlarını kullanarak yapılan araştırmalar yer almaktadır2.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin tüm fonksiyonlarının vatandaşların, hastaların sağlığının iyileştirilmesinde, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği arttırmak ve sağlık sektöründe yer alan tüm paydaşlara kaliteli, verimli ve etkili hizmetlerin sunumu için kullanılmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Dijital dönüşüm olarak da ifade edilen e-Dönüşüm; bilgi teknolojilerini kullanarak zaman ve para tasarrufu sağlayan, kişi ve kurumların faaliyetlerinin dijital ortamlara hızlı bir şekilde taşınmasını kolaylaştıran sistem olarak tanımlanabilir.
e-Müstahsil, Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarında oluşturulmuş müstahsil makbuzunun, elektronik ortamda oluşturulması ile; hem kağıt hem de elektronik ortamda muhafazası ve ibrazını kapsayan bir uygulamadır.
E-sağlık uygulamaları şunlardır; Tele-Tıp, Elektronik Medula Sistemi, Elektronik Reçete (E-Reçete), Elektronik Nabız (E- Nabız), Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS), Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS), Sağlık.Net, Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi (ÇKYS) ve Sağlık Bakanlığı ...
Akıllı telefon, tablet bilgisayar ve diğer mobil iletişim araçlarının sağlık bilgisi iletmek ve sağlık hizmeti sunumunu desteklemek için kullanılmasıdır.
Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde çağı yakalayabilmek için 2005 yılında "e-Sağlık Projesi"ni başlatıyor.
Eğer şifre almak için e-Devlet şifresi, mobil imza veya e-imza yoksa aile hekiminize başvurarak sisteme cep telefonu kaydınızı oluşturabilirsiniz. Daha sonra cep telefonuna gelen SMS ile sisteme giriş için tek kullnımlık şifre ile giriş yapıp şifrenizi oluşturabilirsini.
Çocuğun muayene sonucuna göre, sizin başvurunuzu onaylarlarsa, tanıyı sistemden düşecekler. Yani tanı tamamen silinir.
Türkiye'de 2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm stratejisi, sağlıkta dijitalleşmenin önünü açarak temel çerçevede 15 yıl içerisinde dijitalleşme yolunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir.
Vatandaşın, ilgili hastanedeki herhangi bir hekime aynı gün içinde muayene kaydı veya MHRS üzerinden randevusu var ise e-Devlet veya e-İmza girişi yaparak hastanın sağlık verilerine erişim sağlayabilir.
Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.
1. Sağlığın Tanımı: Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür.
Tıbbi verinin, danışma veya uzaktan inceleme amacıyla, mobil bilişim ürünleri aracılığıyla internet veya diğer ağlar vasıtasıyla iletildiği klinik uygulamadır.
Tele sağlık, “sağlık personeli ile hasta, öğren- ci ve diğer sağlık personeli arasında telefon, bilgisayar, interaktif televizyon ya da bunların kombinasyonu kulla- nılarak, sağlık verilerinin, bakım bilgisinin, eğitimin, tele- komünikasyon aracılığı ile paylaşılmasıdır'' (3).
Bu alanda ilk sırada Norveç gelirken, bu ülkeyi Hollanda ve Avustralya izliyor. ABD'deki bir düşünce kuruluşuna göre, Avrupa ülkeleri ve Avustralya uluslararası sağlık sistemleri açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Bu alanda ilk sırada Norveç gelirken, bu ülkeyi Hollanda ve Avustralya izliyor.
Akıllı hastane, binanın kendi özelliklerinden, hastanenin tanı ve tedavi sırasında kullandığı tekniklere kadar birçok alanda akıllı teknolojileri kullanan hastanelerdir.
E-Dönüşüm, Maliye Bakanlığı Gelir İdare Başkanlığı tarafından faaliyete geçirilen e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye, e-Bilet ve e-Adisyon gibi dijital dönüşüm uygulamalarıdır. Bu uygulamaların tamamına e-Dönüşüm adı verilmekte ve GİB tarafından e-Belge olarak adlandırılmaktadır.
E-fatura mükelleflerinin e-fatura keserken kullandığı değer birimine e-fatura kontör denilmektedir. E-fatura mükellefleri müşterilerine e-fatura keser ise ya da alıcı olarak kendisine e-fatura düzenlenirse bakiyesinden 1 e-fatura kontör düşmektedir.
e-Fatura mükellefi olmayan gerçek ve tüzel kişilere düzenlenen, oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlaması dijital ortamda yapılan faturaların dijital ortamlara aktarılması uygulamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri