Karnıyarık, musakka, imambayıldı, hünkârbeğendi gibi meşhur Türk yemeklerinin ana malzemesini oluşturan patlıcanın közlemesi de birçok mezenin yapımında kullanılıyor. Bazı yörelerde turşusu ve reçeli de yapılan Patlıcan Bostan ile hem aileniz hem de sevdiklerinize muhteşem yemekler hazırlayabilirsiniz.
Bostan Patlıcan, Kemer patlıcana kıyasla daha az çekirdekli, iri ve yuvarlak bir patlıcan türüdür. Bostan kelimesi, diğer bir çok sebze ve meyvenin yetiştiği, bahçe, tarla manasına gelmektedir.
Karnıyarık ( Bostan Patlıcanlı ) Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar alaca doğranır ve boylamasına ikiye kesilir tuzlu suda 15-20 dakika acısı çıksın diye bekletilir. O beklerken iç harcı hazırlanır. Kıyma az yağ ile iyice kavrulur kavrulurken az tereyağ eklenir.
Bostan patlıcanı ise bildiğimiz patlıcanın farklı bir türü. Görüntü olarak küçük ve tombik bir yapıya sahip olan bu patlican türü sofraları renklendirecek cinsten. Özellikle davetlerde ve özel misafirleri ağırlarken hazırlayacağınız sofralarda bostan patlıcanı kullanarak çok daha şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Bostan patlıcanlarını alacalı soyup 1 cm. kalınlığında halka halka doğruyoruz. Kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz.
bostan patlıcanı, tombik patlıcanlara denir. yani o kocaman, tombik patlıcanlar. uzun patlıcanlara kemer patlıcanı denir.
Patlıcanları güzelce yıkayalım, bıçakla derin yaralar atalım ki içi güzel pissin ardından yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Piştikten sonra kabuklarını soyalım.
Patlıcanların saplarını kısaltın ve kabuklarını alacalı soyun. Alta geçmiyecek şekilde boydan boya çizin. 20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın.
Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin. Pürüzsüz ve kahverengi lekeleri olmayanları alın. Közleme yapacağınız patlıcanlar kalın, karnıyarık ya da imam bayıldı için kullanılacak patlıcanlar daha ince ve orta boyda olmalıdır.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Patlıcan dilimlerimizi ilk önce yumurtaya sonra una bulayıp kızgın yağda iki taraflı kızartıyoruz. Kızaranları kağıt havlunun üzerine alıyoruz. Yağı çektikten sonra servis tabağımıza diziyoruz.
Bugüne kadar yediğim kötü karnıyarıkların ortak özelliklerinden biri çok fazla sarımsak kullanılmasıydı. Evet sarımsak yakışır karnıyarığa ama fazla kullanıldığı zaman yemeğin tadını tamamen bastırır. Bu yüzden sarımsak miktarını mantıklı ölçüde tutmaya çalışın. Az miktarda karabiber ve kimyon kıymaya çok yakışacaktır.
Yaz aylarında mezelerden de eksik olmaz, hepsine hafiflik ve lezzet katar. Ancak patlıcanı güzel bir şekilde pişirmek için patlıcanın o acı lezzetini almak gerekiyor. Alınmadığı takdirde yemekte acı, tadı pek de hoş olmayan bir aroma bırakıyor.
Lezzetli patlıcan yemek için yapmamız gereken şey ise çok basit: Sebzeyi sekerlemek! İsteğinize göre doğradığınız patlıcanları temiz bir bezin üzerine serin. Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Alüminyum folyo serdiğiniz tepsiye konulur. Patlıcanlara bıçakla derin yarıklar açılır (içleri çabuk pişsin diye) Ardından 200 derece fırına koyulur ortalama 30-40 dk pişirilir.
Kemer ya da bostan patlıcanı... Hangi tür patlıcanı közleyecekseniz közleyin öncesinde mutlaka güzelce yıkayıp kurulayın. Kurulamadığınız ve üzerinde su bıraktığınız takdirde közlenme süresi üzeyecek ve kabuğu dilediğiniz gibi çıkmayacaktır.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcanın en iyi tamamlayıcısıı mutlaka sade pirinç pilavıdır. Patlıcan yemeğinizin yanında ya da pilavın üzerinde servis edebilirsiniz. Pirinç pilavı tercih etmek istemeyenler patlıcan yemeğinin yanında bulgur pilavını deneyebilir. Bulgur pilavını sebzeli ya da sade olarak hazırlayabilirsiniz.
En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir. Patlıcan hangi mevsimin sebzesidir ve nasıl yetiştirilir soruları birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri