Türkiye'de güneş panelleri için ideal açı, yön ve bulunduğu bölgeye göre değişmektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki güneş panelleri güneye bakmalı ve 30 ile 45 derece arasında bir açıyla eğilmelidir.
panelleri yatayla sabit bir açı yapacak şekilde konumlandırılabileceği gibi ay ve mevsimlere göre değişen bir eğim açısıyla güneye bakacak şekilde de konumlandırılabilir.
50 Kw Güneş Enerjisi Santrali İçin Yaklaşık 1.000 m2 Arazi Gerekir. Not: 1000 M2 Arazi demek 1 dönüm susuz tarla demektir. Dönüm Hesabı yaparsak; 1 Dönüm tarlaya 50 Kw Güneş Enerjisi Santrali kurulabilir.
Özetle; güneş panelleri bulutlar varken de çalışmaya ve elektrik üretmeye devam eder ama en iyi şekilde çalışmak için açık gökyüzüne ihtiyaç vardır.
En basit çözümlerden birisi de güneş panellerini dikey yerine yatay olarak monte etmektedir. Böylece yatay olarak gelen gölge solar panelin tamamının devre dışı kalmasına neden olmayacaktır. En başta da söylediğimiz gibi eğer fırsatınız varsa tamamen gölgesiz bir alanı kullanmanız en verimli kurulum olacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Araştırmacılar tarafından panel verimliliğinin artırılması için yüzey soğutma, yarı iletken malzeme değiştirilmesi, optimum açı yakalama, güneş takip sistemleri vb. çalışmalar yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda fotovoltaik panellere göre %47'e kadar verim artışı sağlanmıştır.
Güneş panelleri sadece güneş ışığı olduğunda elektrik üretebildiğinden bu sistemler ile gün içerisinde elektrik üretilebilen faydalı zaman aralığı da genişlemiş olur. Güneş enerjisi depolama sistemleri yani solar aküler / bataryalar kullanmak da solar verimliliği artırmaktadır.
Evet, güneş panelleri yağmurlu havalarda da çalışabilmektedir. Şiddetli sağanak yağışlı durumlardan bile fazla etkilenmeyen güneş panelleri, bu hava şartları içerisinde güvenlik olarak da oldukça güvenilirdir. Yağmurlu havaların, yarattığı zararın aksine büyük bir faydası da bulunmaktadır.
Yangın riski: fotovoltaik sistemler güvenli mi? Birçok kişi çatıdaki bir PV sisteminin yangın riskini artırıp artırmadığını merak ediyor. Fotovoltaik panellerin yıldırım çarpmalarını çektiği doğru değildir. Solar modülleri olan bir bina, çatısında PV sistemi olmayan bir bina ile aynı yıldırım deşarjı riski altındadır.
Ancak şunu söylemek gerekir ki güneş panellerinin kış mevsiminde çalışması mümkündür ve hava şartları çok keskin olmadıkça herhangi bir sorun olmaz. Şiddetli yağan kar, güneş panelleri tarafından üretilen enerji miktarını biraz sınırlandırabilir ancak ışık hala karda ilerleyebilir.
Genel olarak, bir ev için ortalama olarak 4-10 kW güneş paneli gerekebilir. Ancak, evin elektrik tüketimine, bulunduğu bölgenin güneşlenme koşullarına ve enerji verimliliği önlemlerine bağlı olarak bu sayı değişebilir.
Ev Tipi Solar Enerji Sistem Maliyeti 2021. 2021 yılı içinbir ailenin günlük elektrik tüketimini hesaba katarak ihtiyaç duyulacak güneş enerjisi sisteminin maliyeti yaklaşık 22.980 TL'dir: 325 W güneş paneli maliyeti: 900 - 1.100 TL x 4 adet = 4.000 TL. 100 Ah akü ortalama fiyatı: 1.300 - 1.500 TL x 5 adet = 7.000 TL.
Sert panellerin ortalama ağırlıkları güçlerine göre 10-18 Kg /panel civarındadır. Marin uygulamalarda panelin hafif ve esnek olması çok büyük önem taşımaktadır. Esnek panellerin ağırlığı gücüne göre 0,9 Kg – 2,6 Kg / adet arasında değişmektedir.
Çatı kendiliğinden eğimli bir çatı da olabilir, güneş panellerini en uygun şekilde yerleştirmek için farklı montaj yöntemleri vardır. Ülkemizde bulunduğumuz enlem dolayısıyla teknik olarak 20 derece açı ile kurulum yapılması gerekir.
Bundan dolayı duvara monte güneş panellerinin enerji emilimi en üst seviyeye çıkacak şekilde yerleştirilmesi gerekir. Güneş paneli modüllerini duvara paralel olacak şekilde, duvardan uzağa daha eğimli ya da duvardan sarkan bir gölgelik şeklinde yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz.
Güneş panellerinin doğu, kuzey ve batı cephelere yönlendirildiği uygulamalar yanlış yöne konumlandırılmıştır. Türkiye'nin her yerinde, Güneş paneli Güney cepheye doğru konumlandırılmalıdır.
Tipik bir güneş panelinin ortalama ömrü 20-25 yıl arasındadır. Bu süre, kullanıma, bakım şartlarına, iklime ve içinde bulunulan dış etkenlere göre değişebilmektedir. Bu süreden sonra paneller hala elektrik üretmeye devam edecek ancak üreticinin belirttiği elektrik üretim sürelerinde önemli miktarda azalma olacaktır.
Güneş panellerinin çalışabilmesi için ısı olmasına gerek yoktur. Bu paneller Güneş'in ışınlarından faydalanarak enerji üretmektedirler. Yani kış günü de olsa yaz günü de olsa güneş olduğu zaman enerji üretimi gerçekleşmektedir.
Güneş panelleri teknik olarak bir yangın sebebidir, ancak diğer ev yangın sebepleri kadar yaygın değildir. Güneş panelleri sürekli elektrik ileten ve kurcalanmaması gereken elektrik yüklü kablolar bulundurmaktadır. Aynı şekilde fişe takılı veya bir enerji kaynağına bağlı herhangi bir elektrikli araç için de geçerlidir.
Güneş panellerini temizlemek için panellerin sıcak olmadığı akşam veya sabahın erken saatleri tercih edilmelidir. Aksi halde paneller sıcak olacağından yüzey temizliği mümkün olmayabilir. Her mevsim değişiminde güneş panellerinin temizlenmesi verimliliğin korunabilmesi için önerilir.
Güneş paneli temizleme işlemi kurulumun olduğu çatı veya araziye bağlı olarak ayda en az bir kere olmak üzere saf su kullanılarak yapılmalıdır. Bu yöntemin Ayrıca temizlik yaparken Yüksekte çalışacak personellerin, çalışma yerlerine güvenli bir şekilde erişmeleri uygun araç ve ekipmanlarla sağlanmalı.
"Güneş Paneli (FV) : -10°C / 120°C sıcaklık aralığında 0-1200 metre yükseklikte, kurulu bulunduğu mahalde, % 0-85 Bağıl nem oranında sorunsuz çalışacaktır.
Mono kristal güneş panellerinin en büyük avantajlarından biri en yüksek verimlilik oranına sahip olmasıdır. Ayrıca mono kristal silikon güneş panelleri yerden tasarruf sağlaması bakımından da önemlidir. Mono kristal güneş panelleri uzun ömürlü yapıları ile tercih edilen güneş panellerindendir.
1 dönüm güneş enerjisi sistemi kurma maliyeti, sistem büyüklüğüne, kullanılan malzeme ve ekipman kalitesine, işçilik ücretlerine ve bölgesel fiyat farklılıklarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 1 dönüm arazi üzerinde kurulan güneş enerjisi sistemlerinin maliyeti 1.300.000 TL ile 1.600.000 TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri