Yağmurlar. Çok şiddetli bir sağanak yağışa uzun süre maruz kalsa bile güneş panelleri bu durumdan fazlaca etkilenmezler. Zira güneş panelleri su geçirmez özelliktedir. Eğer kaynağı belli ve kaliteli bir üreticiden panel aldıysanız, en ekonomik panellerin bile su geçirmesinden endişe etmemelisiniz.
Güneş panellerin su geçirme özelliği yoktur. Dolu : Güneş enerjisi sistemi denildiğin de yatırımcının aklına gelen ilk sorulardan biridir.
Güneş paneli kurdurmadan önce herkesin aklında oluşan bu soruya verilecek yanıt oldukça nettir. Evet, güneş panelleri yağmurlu havalarda da çalışabilmektedir. Şiddetli sağanak yağışlı durumlardan bile fazla etkilenmeyen güneş panelleri, bu hava şartları içerisinde güvenlik olarak da oldukça güvenilirdir.
Güneş enerjisi panelleri sayesinde elektrik enerjisi üretilir. Bu yüzden de panellerin temizliği her zaman yüksek gerilime kapılma riskini de beraberinde getirir. Akıma kapılmamak için paneller iletkenliği olmayan deiyonize edilmiş saf suyla temizlenmelidir. Bu sayede iş güvenliği korunabilir.
Güneş panelleri, çeşitli nedenlerle tahmin edilenden daha hızlı bozulabilir. Güneş panelleri, iklimdeki aşırı değişikliklere maruz kaldığında, yoğun bir şekilde kirlendiğinde veya yanlış monte edildiğinde daha yüksek oranda bozulma yaşayabilir. Güneş panelleri, minimum bakım gerekliliğine sahip bir teknolojidir.
İlgili 43 soru bulundu
En eski faal güneş enerjisi santrali 60 yaşın üzerindedir. Bugün çoğu üretici, 25 yıllık garantili bir kullanım ömrünün reklamını yapsa da. Ancak ortalama tahminler, kurulumun gerçek hizmet ömrünün 40-50 yıl kadar uzun olabileceğini göstermektedir.
Tipik bir güneş panelinin ortalama ömrü 20-25 yıl arasındadır. Bu süre, kullanıma, bakım şartlarına, iklime ve içinde bulunulan dış etkenlere göre değişebilmektedir. Bu süreden sonra paneller hala elektrik üretmeye devam edecek ancak üreticinin belirttiği elektrik üretim sürelerinde önemli miktarda azalma olacaktır.
Güneş paneli temizleme işlemi kurulumun olduğu çatı veya araziye bağlı olarak ayda en az bir kere olmak üzere saf su kullanılarak yapılmalıdır. Bu yöntemin Ayrıca temizlik yaparken Yüksekte çalışacak personellerin, çalışma yerlerine güvenli bir şekilde erişmeleri uygun araç ve ekipmanlarla sağlanmalı.
Yüzeyin kirli ve tozlu olması panelin güç üretmesine engel olur. Panellerin nominal güç üretebilmesi için toz, kir, polen ve çeşitli pisliklerin yüzeylerine yapışmaması gerekir. İstenmeyen kirlilikler uzun süre temizlenmezse panelin arızalanmasına neden olabilir.
Panel temizliği her mevsim başlangıcında ve düzenli aralıklar ile yapılmalıdır. Temizlik esnasında özel solar fırçalar kullanılmalıdır. Güneş paneli temizliği esnasında dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise temizleme suyunun sıcaklığı ile panelin sıcaklığı birbirine yakın olmalıdır.
Ancak şunu söylemek gerekir ki güneş panellerinin kış mevsiminde çalışması mümkündür ve hava şartları çok keskin olmadıkça herhangi bir sorun olmaz. Şiddetli yağan kar, güneş panelleri tarafından üretilen enerji miktarını biraz sınırlandırabilir ancak ışık hala karda ilerleyebilir.
Özetle; güneş panelleri bulutlar varken de çalışmaya ve elektrik üretmeye devam eder ama en iyi şekilde çalışmak için açık gökyüzüne ihtiyaç vardır.
Güneş paneller, gün boyunca ve geceleri elektrik kullanımı için çalıştığından dolayı, yeterli elektriği üretebilmek için gün batımı da dahil olmak üzere tüm gün çok yoğun bir şekilde çalışmaktadır.
Yangın riski: fotovoltaik sistemler güvenli mi? Birçok kişi çatıdaki bir PV sisteminin yangın riskini artırıp artırmadığını merak ediyor. Fotovoltaik panellerin yıldırım çarpmalarını çektiği doğru değildir. Solar modülleri olan bir bina, çatısında PV sistemi olmayan bir bina ile aynı yıldırım deşarjı riski altındadır.
Strafor en zor çözülen malzemelerden biridir ve ıslandığında kimyasallar bırakarak suyu da kontamine eder.
Suya ve neme dayanıklı olan strafor duvar paneli banyo ve mutfak gibi nem oranı yüksek yerlerde de rahatlıkla kullanır. Bu sebeple, banyo ve mutfaklarda yenileme yapılacağı zaman fayans ve mermer yüzeyin sökülüp yenisinin yapılması yerine, strafor duvar panelleri tercih edilir.
Sıcak olduğunda, hemen hemen her şey gibi güneş panelleri de genişlemeye, soğuk olduğunda ise büzülmeye çalışmaktadır. Meydana gelen bu zorlamalar mikro çatlakların oluşmasına sebep olmaktadır. Benzer şekilde, kuvvetli rüzgarlarda panellerin esnemesine neden olabilir.
Güneş panellerinin çalışabilmesi için ısı olmasına gerek yoktur. Bu paneller Güneş'in ışınlarından faydalanarak enerji üretmektedirler. Yani kış günü de olsa yaz günü de olsa güneş olduğu zaman enerji üretimi gerçekleşmektedir.
Kurulum problemleri, kalite yetersizliği ve zorlu çevre faktörleri güneş panelinin hasar görmesine neden olabilir. Güneş panelinin zarar gören ilk kısmı çoğunlukla ön yüzeydeki koruma camıdır. Güneş panelinin ön yüzeyinde kullanılan cam, sertleştirilmiş cam olarak da adlandırılan temperli camdır.
Güneş panellerinin nominal güçlerini üretebilmeleri için ortam koşullarının uygun ve yüzeyinin temiz olması gerekir. Güneş panellerinin üzerinde oluşabilecek kir, toz, kuş dışkısı verimliliği düşürür. Kirli ve tozlu ortamlara kurulan ve 7/24 açıkta tutulan güneş panellerinde yüzde 30'luk bir güç kaybı yaşanabilir.
Güneş panelleri teknik olarak bir yangın sebebidir, ancak diğer ev yangın sebepleri kadar yaygın değildir. Güneş panelleri sürekli elektrik ileten ve kurcalanmaması gereken elektrik yüklü kablolar bulundurmaktadır. Aynı şekilde fişe takılı veya bir enerji kaynağına bağlı herhangi bir elektrikli araç için de geçerlidir.
- Güneş panellerinin alüminyum çerçevesinde meydana gelecek deformasyon ve kırıklar, raylarla değiştirilerek, tamiratı yapılmaktadır.
Arazi GES projeleri Çatı GES projelerine göre daha fazla yer kaplamaktadır. Ortalama olarak arazi GES projelerinde 1 MW 15000 metrekareye oturduğu düşünülür ve 1 MW içn 550 Wp panellerin kullanıldığı düşünülür ise 1 MW da 1818 adet panel kullanılır. Aynı oranlar bakacak olursak 1 dönüme 120 adet panel sığabilmektedir.
Ev tipi güneş panelleri 300 W'a kadar enerji üretebilmektedir. Ancak güç büyüdükçe boyutun da büyüdüğünü unutmamak gerekir. Günde 1 saat güneşlenme halinde 300 W'lık paneliniz 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneşlenme baz alınırsa 2,1 kW elektrik üretilmiş olacaktır.
Cevaptan önce bir ön bilgi olarak belirtmeliyiz ki tüm enerji santrallerinde hedef süre kendini 4-5 yıldır. Güneş enerjisi sistemlerinde de hedef, sistemin kendini 4 yılda amorti etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri