Kalkerli kayaçların ufalanmasıyla oluşmuş açık renkli bir toprak çeşididir. Organik maddeleri parçalayan ve gevşek yapısı yetişen bitki çeşitliliğini azaltır. Buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün kireçli topraklarda yetişen bitkiler arasında yer alır.
Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.
Çok yıllık ve yıllık kır çiçekleri de tam güneş/kuru toprak bitkileri için mükemmel bir seçimdir. Portulaca, battaniye çiçeği, ekinezya, rudbeckia ve civanperçemi, son derece uyumlu ve toleranslı yaz çiçek açan bitkilerden sadece birkaçıdır.
4. Kireçli Toprak Çeşidi. İşlemesi en zor toprak tiplerinden biri olan kireçli toprak; içerisinde bol miktarda kil, kireç, taş, humus ve kum bulundurur. Kalın bir tabakaya sahip olan kireçli topraklar, su geçirgen yapıda değillerdir.
Killi toprakta yetişen bitkilerin bazıları şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
İlgili 38 soru bulundu
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
Hacim üzerinden su içeriği, topraktaki su hacminin toprağın toplam hacmine oranı (yüzdesi) olarak ifade edilir ve genellikle "hacimsel su içeriği" olarak isimlendirilir. Bu değer, doygun koşullarda kumlu topraklarda, % 40-50; orta bünyeli topraklarda % 50 ve killi topraklarda % 60'a yakın çıkabilir.
Ancak bütün torf topraklar, aynı zamanda doğal bir gübre oldukları için hemen her bitki için tercih edilebilirler. Seracılıkta, turfandacılıkta, çiçekçilikte, mantar yetiştiriciliğinde, fidelerde, topraksız yapılan tarımda ve toprağın ıslah edilmesinde yaygın olarak kullanılır.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
⇒Öncelikle toprak birçok kumtanesinden oluşmuştur ve sertdir.
Ülkemizde kuru tarım sisteminde en çok yetiştirilen bitkiler; buğday, arpa, çavdar, yulaf, triticale, nohut, mercimek, fiğ türleri, korunga, bazı yaygın yonca tipleri, kışlık kolza ve aspirdir.
Drenaj, daha çok killi yapıya sahip geçirgenliği az topraklarda suyun akıp gitmesi için alınan önlemdir. Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Toprak İsteği:
Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır.
Domatesin Toprak İsteği
Domates toprak bakımından pek seçici değildir. Kumlu topraklardan hafif killi topraklara kadar her tip toprakta yetiştirilmesine rağmen; en iyi netice organik maddelerce zengin hafif topraklardan alınmaktadır. Yetişme periyodu çok kısa olan yerlerde erkencilik çok önemlidir.
Toprak İsteği
Derin köklü olduğu için (kökleri 2 m'ye kadar ulaşır) derin, geçirgen iyi havalanan, tınlı, tınlı-kireçli topraklarda topraklar da en iyi şekilde yetişir. Taban suyuna çok hassastır. Çok nemli, killi, ağır ve asitli toprakları sevmez çok fakir, kuru topraklarda iyi gelişmez. Kuraklığa dayanıklıdır.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Torf bakımından zengin toprakları tercih edebilirsiniz. İç mekan bitkilerinde, kompost amacıyla meyve ve sebze atıkları kullanıyorsanız, sineklenme sorunu artacaktır. Sıvı kürler daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu sorun özellikle yaz aylarında görülür.
Killi topraklara, kumlu topraklara kıyasla daha fazla organik madde konulması gerekmektedir. Bu işlem her yıl tekrardan yapılmalıdır. Bitkilerin yer almış olduğu topraklarda, bitki kök ve gövdelerinde hasar oluşturmadan yüzeysel bir şekilde çapalanmalı ve çapa yapılan yerin üzerine organik gübre serilmelidir.
Toprak İsteği
Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri