GÜNEŞ SAÇI YIPRATABİLİR. Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Güneş ışınları saçımıza yani cansız hücrelere çarptığında, saçımıza rengini veren melanini parçalar ve bu nedenle de kaybedilen melanin hücresi doğrultusunda saçımız bir o kadar açılır.
Güneş ışınlarının etkisiyle cilt renginde ortaya çıkan koyulaşmanın temel nedeni, güneş ışınlarına maruz kalındığında ciltteki melanosit hücrelerinin daha fazla melanin pigmenti üretmeye başlamasıdır. Saç kökü saçın biyokimyasal süreçlerin gerçekleştiği canlı olan bölümüdür.
Ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında kıl kökündeki bu hücrelerin, deriyi korumak için yüzeye doğru yöneldiği, bunun da "renksizleşmeye" yol açtığı görüldü. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı belirlendi.
Güneş ışınları, özellikle yaz aylarındaki yoğun etki ile saçların ve saç derisinin kurumasına sebebiyet verebilmektedir. Güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınan yaz döneminde, saç derisinde aşırı bir ısınma meydana gelmekte, bu durum ise saç yapısında bulunan suyun buharlaşmasına neden olabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Güneş'in ışık yayması şu prensiple alakalıdır; dört helyum atomu füzyon (nükleer kaynaşma) aşamasında açığa bir enerji çıkarır bu da şu an güneşin çekirdeğinde gerçekleşen bir olgudur. Bir nevi maddenin kendine uygulanan kuvvete şiddetle direnç göstermesidir.
Güneşe çık.
Güneş doğal bir saç açıcı ve renk soldurucudur. Saçını güneş ışığına maruz bırakmak, zamanla birkaç ton açılmasına yardımcı olur.
Denizden çıktıktan sonra güneşlenmeniz ya da güneşin altında vakit geçirmeniz durumunda deniz suyunun doğal saç renginizde açılma sağladığını gözlemleyebilirsiniz.
Güneş, saç derisindeki kan damarlarını genişleterek saç foliküllerine daha fazla besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur. Böylelikle saçlarınız daha güçlü ve sağlıklı olabilir. Ayrıca güneş ışınları D vitamini sentezine de yardımcı olur.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Güneşte uzun süre kalmak ciltte yanıkların oluşmasına yol açar. Güneş yanığı 5 ila 7 gün içerisinde geçip, derideki soyulmalar tamamlansa da cildin renginin açılması daha uzun sürebilir.
Vücut, güneş ışığına maruz kaldığında sağlıklı hücrelerini korumak için melanosit (cilde rengini veren pigment) üretimini arttırır. Melanositler, yüzeyde bulunan cilt hücreleri etrafında çeper oluşturur ve onları korumak için çoğalır. Bu durum cilt renginin koyulaşmasına yani bronzlaşmaya neden olur.
Papatya suyu, oksijenli su, elma sirkesi ve limonlu su gibi doğal yöntemlerin yanı sıra açıcı spreylerle de saç renginizi kolaylıkla açabilirsiniz. Evde doğal saç rengi açma yöntemlerine ek olarak oksidan da kullanabilirsiniz.
Melanin salgısının devam etmesi, koyulaşmaya sebep olmaktadır.
Güneş ışığına maruz kalmak, saç foliküllerinin rengini doğal olarak açar, bu da saçını daha sarı hâle getirir. Güneşte ne kadar çok zaman geçirirsen saçların zamanla o kadar açık renk olur. Dışarıda olabildiğince çok zaman geçirirsen 1-3 hafta içinde saçının tonunun değiştiğini fark edeceksin.
Boya kullanmadan saç renginizi açarken doğal yöntemi tercih etmek her zaman saçlarınıza daha az zarar verir. Papatya suyunu, limon suyunu, elma sirkesini kullanarak ya da bal, tarçın, karbonat gibi malzemeleri ile karıştırarak boya kullanmadan saç renginizi açabilirsiniz.
Güneş Görmeyen Saç Dökülür Mü? Sürekli kapalı kalan saçlar güneş görmediği sürece zamanla dökülebilir. Güneş görmediğinden ziyade kapalı olup hava alamaması nedeniyle dökülmeler daha çok yaşanmaktadır. Dökülmenin yanı sıra saç dibi sorunları olarak bilinen kepek, kaşıntı ve kırılmalar da meydana gelebilmektedir.
UV radyasyonunun en çok bilinen yararı vücudumuzdaki saç büyümesini olumlu yönde etkileyen D vitamini seviyeleri üzerindeki etkisidir. Bilimsel çalışmalar D vitamini gereksiniminizin büyük bölümünün güneş ışığının etkisiyle deride oluştuğunu göstermiştir.
Güneşten, sıcaktan ve sudan yeterince yorulan saçlarınızı yaz mevsiminde dinlendirmek için bazı günlerde sıcak saç şekillendiricileri ve kurutucularından uzak tutun. Güneşten yıpranan saçları ısı, fön ile şekillendirmek, saçları daha da kurutarak yıpratır.
GÜNEŞ SAÇI YIPRATABİLİR.
Bunun nedeni UV ışınlarının saç pigmentine etki ederek rengini açmasıdır. Burada daha çarpıcı olan haberse UV ışınlarının saçın protein kaybetmesine yol açması, ki bu bir saç yıpranması şeklidir, ve bunun güneşte rengi açılan saçları kurutmasıdır.
Vücutta saç ve deriye rengini veren melanin adında bir pigment bulunmaktadır. Güneş ışınlarıyla buluşan melanin pigmenti, saç ve cilt renginde değişime yol açar.
7) Çok sıcak sudan uzak durun
Çok sıcak sular saç telinin rengini açar. Ilık veya soğuk su ile saçlarınızı yıkayın.
Normalden fazla miktarda güneş altında kaldığınızda, güneşten gelen morötesi ışınlar (özellikle de UVA ve UVB ışınları), saçınızdaki melanin pigmentini parçalıyor. Melanin kaybeden saçlarınız ve vücudunuzun geri kalanındaki kıllar renk tonu olarak açılıyor; çünkü saçımızı farklı renklerde yapan pigment melanin.
Deniz veya havuza girerken önce saçınızı ıslatın. Çıktıktan hemen sonra da yıkayın. Suyunu havluyla aldıktan sonra koruyucu ürünü tekrar sürün. Saçlarınız boyalıysa, saçınızı bandana veya şapkayla kapatın.
Koyu renk saçtaki pigmentler bu yıpranmanın bir kısmını açık renk saç pigmentlerinden daha iyi filtreleyebilir ve böylece proteinlerin saça zarar verebilecek şekilde parçalanmasına karşı daha fazla koruma sağlar. Bu filtreleme işlemi, yine de saçın fazla güneşe maruz kaldığında renginin açılmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri