Güneş, Dünya'ya en yakın yıldızdır. Buna rağmen Güneş ile Dünya arasındaki mesafe çok fazla olduğundan Güneş, gerçek büyüklüğünden çok daha küçük görünür.
Çünkü yıldızlar bu gökcisimleriyle kıyaslandığında bizden çok uzaktadır. Yani Dünya'dan bakıldığında boyutsuz birer nokta gibi görünürler. Bu nedenle yıldızlardan gelen ışınlar aynı doğrultudaki tek bir ışık demeti gibidir.
Güneş'in çapı Dünya'nın çapının 109 katıdır. Yani Güneş Dünya'nın yaklaşık 1 milyon katı büyüklüğündedir.
Güneş, Ay'a göre Dünya'ya çok daha uzaktır. Bu yüzden Ay ile aynı konumda olduğunda gökyüzünde kaplayacağı alanla şu anki konumundaki kapladığı alan farklıdır. Ayrıca Dünya, Güneş etrafındaki yörüngesini izlerken bazen Güneş'e daha çok yaklaşır, bazen ise Güneş'ten uzaklaşır.
Gökcisimlerinin gökyüzünde görünür büyüklüklerine, astronomide “açısal büyüklük” (Angular size) adı veriliyor. Cismin gökyüzünde kapladığı alan, büyüklüğü ve uzaklığı ile orantılıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Aslında küçük bir gök cismi olan Ay, Dünya'ya diğer gök cisimlerinden çok daha yakın olduğu için hepsinden daha büyük gözükür.
Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar. Güneş, yaklaşık olarak, Dünya'nın çapının 109 katına (1,5 milyon km), hacminin 1,3 milyon katına ve kütlesinin 333 bin katına sahiptir.
Ay'dan yansıyan ışık gözümüze ulaşmadan önce atmosferdeki parçacıklar tarafından saçılır. Farklı dalga boylarındaki ışık ışınlarının farklı miktarlarda saçılması Ay'ın farklı renklerde görünmesinin temel nedenidir. Benzer bir durum Güneş için de geçerlidir.
Güneş Sistemi kütlesinin yüzde 99,86'lık kısmını oluşturan Güneş'in içerisine kaç adet Dünya sığdırabiliriz? Güneş'in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar. Bu da muazzam sayıda Dünya anlamına geliyor. Satürn ve Jüpiter gezegenleri ise Güneş Sistemi'nin yüzde 0.14'lük kısmını oluşturur.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır.
Güneş en büyük yıldız olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyadan ve aydan da daha büyüktür. Güneşten sonra ise büyüklük sıralamasında dünya yer almaktadır. Son olarak ise en küçüklerinin ay olduğu bilinmektedir.
Yıldızlar, gezegenler, hatta Güneş ve Ay dahi farklı derecelerde da olsa yanıp sönmektedir. Dünya atmosferi dışında konumlanmış her şey yanıp söner.
Peki, gezegenler neden yanıp sönüyormuş gibi gözükmezler? Gezegenler, hem yıldızlara oranla dünyaya daha yakın olmaları hem de atmosferik koşullardan yıldızların ışığı kadar etkilenmiyor olmalarıdır.
Her durumda Güneş'ten 8-29 kat kütleli yıldızların çekirdeği sönünce çökerek nötron yıldızına dönüşür. Bu durumda elektronlar sıkışarak atom çekirdeklerinin üstüne çöker, protonlarla birleşip nötronları oluşturur. En azından nötron yıldızının dış çekirdeği neredeyse tamamen nötronlardan oluşur.
Güneş de diğer yıldızlar gibi bir gaz küresidir. Atom sayısı bakımından %91,0 hidrojen ve %8,9 helyumdan oluşur. Kütle olarak, Güneş yaklaşık %70.6'sı hidrojen ve %27.4'ü helyumdur.
- Güneş beyaz renkte ışık yayar. - Güneş Samanyolu etrafında dönmesi ile beraber kendi ekseni etrafında dönme etkisi gerçekleştirir. - Güneş turunu kendi ekseni etrafında 25 günde tamamlar. - Güneş kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönüş yapar.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Bunun sebebi Dünya'nın kendi etrafında dönmesidir. Dünya, hem Güneş'in etrafında hem kendi etrafında dolanır. Küre şeklindeki gezegenimiz kendi çevresinde döndükçe Güneş ışınları da her yerine ulaşır. Ancak her yerine aynı anda ulaşması mümkün değildir.
Örneğin Ay, Dünya'nın etrafında döner; Dünya, Güneş'in etrafında döner; Güneş, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki bir kara delik etrafında döner. Dahası, bunların her biri kendi etraflarında da dönerler.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Esasında büyük yıldızlar mavi renge ek olarak insan gözünün ışık tayfında göremediği bölgelerden morö- tesinde de (ultraviyole) ışıma yapar.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri