Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Kolesterol nasıl düşür, kolesterolü düşürmenin en iyi yolu sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizdir. Kolesterolü düşürmenin en iyi yolu sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı gıdalar ile beslen,p hayvansal kökenli gıdalardan uzak durmak gerekir. Kolesterolü düşürmek için rafine şekerden uzak durmak gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür.
Fast food besinler, kruvasan, kızartmalar, sakatatlar, işlenmiş etler, kek, tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, şeker barları, margarinler ve tereyağları kolesterolü yükseltir. Hayvansal gıdalar ve sayılan diğer gıdaların çok fazla tüketimi kolesterol seviyesini yükseltecektir.
Egzersiz çok önemli
Düzenli egzersiz de HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30 45 dakika süre ile yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapılmalıdır.
Kolesterolü yükselten etkenler ise;
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Ceviz üzerine yapılan çalışmalar, günlük ceviz tüketi- minin kandaki lipoprotein seviyesini olumlu şekilde etkilediğini ve toplam kolesterol seviyesini düşürdü- ğünü göstermiştir.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Ekmek içeriğinde karbonhidrat, az miktarda protein, lif özellikle B1 ve B6 vitaminleri gibi birçok besin ögesi yönünden zengin bir besindir. Yapılan araştırmalarla birlikte tam tahıllı ekmeklerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürdüğü ve kolesterol dengesi sağladığı görülmüştür.
Maden suyu kötü kolesterol üretimini durdurur. Vücuttaki yağ oranını azaltan maden suyu böylece kötü kolesterol üretiminin de azalmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol yağ dokularına, kılcal damarlara ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini yükselten kan basıncını artırır.
Kolesterol hayvan hücrelerinin duvarında, steroller ise bitkilerin duvarında bulunur. Bu benzerlikten dolayı bu maddeyi yediğiniz zaman kolesterol bağırsakta emilmez ve dışkı ile vücuttan atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri