4- Kendi kelimesi cümle içerisinde sadece zamir olarak değil sıfat ve zarf olarak da kullanılabilir.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Asıl şahıs zamirlerinden daha kuvvetli bir ifadeye sahip ve anlam bakımından berkitilmiş olan şahıs zamirlerine “dönüşlülük zamirleri” denir. Bugünkü Türkiye Türkçesinde dönüşlülük zamiri kendi'dir.
Kim-Kaçı-kimler-ne-neler-neresi-nereyi-nereye-nerede-nereden-hangisi-hangimiz-hangileri-kaçıncı-kaçta- kaçtan... sözcükleri en çok kullanılan soru zamirleridir. Not: Kim zamiri soru zamiridir. Diğer soru sözcükleri cümledeki kullanımlara göre zamir, sıfat, zarf olabilirler.
(benim) evim, (senin) işin vb. ” (Korkmaz 2003: 261-262) diyerek iyelik grubunda bir ad tamlamasından söz etmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "Sıfat Tamlaması" denir.
Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler.
Bu zamirler hem tekil hem de çoğul kelimelerin yerine kullanılabilir. Belgisiz zamirlerle belgisiz sıfatları ayırt etmek için bir sonraki kelimeye bakılır: Örnekler: Kimi zaman - ''Kimi'' sözcüğünden sonra isim soylu bir kelime geldiği için sıfattır.
Şahıs (Kişi) Zamirleri
Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır.
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir. “Sen” şahıs zamiri saygı için kullanıldığında “siz” kullanılır ve cümledeki yüklemde çoğul olur.
Asıl şahıs zamirlerinden daha kuvvetli bir ifadeye sahip ve anlam bakımından berkitilmiş olan şahıs zamirlerine “dönüşlülük zamirleri” denir. Bugünkü Türkiye Türkçesinde dönüşlülük zamiri kendi'dir. Fakat kendi'nin zamir olarak dönüşlülük ifadesi ile kullanıldığı örnekler fazla değildir.
Cümle içinde yer alan varlıkları kişi olarak temsil edebilen yani gerçek kişilerin isimleri yerine kullanılabilen sözcüklere Türkçede kişi zamiri adı verilmektedir. Diğer zamirlerden farklı olarak kişi zamirleri yalnızca insanlar için kullanılmaktadır.
Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Dönüşlülük zamiri, ''kendi'' sözcüğü ve onun iyelik eki almış halleridir: Dönüşlülük zamiri örnekleri ise şu şekildedir: Bütün salonu kendi süpürmüş. Ne söylediğinden kendisinin bile bilmiyor. Suçunu kendi kendine itiraf etti.
Sıfatlar daima isimden önce gelir ve. onları niteler ya da belirtir. İsmin olmadığı yerde ismin. yerini tutan sözcüklere ise zamir denir.
Sıfat= parası olmayan adama " herhangi bir sıfatı olmayan herifin teki " felan denir.. Zamir= Arabistanda, emir'in yaptığı zam'a Zamir denir.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Şey sözcüğü hem sözlü hem de yazılı iletişimlerde sıkça kullandığımız kelimelerden biridir. Bu kelime cümle içerisinde kullanıldığında zamir görevini üstlenmektedir. Şey kelimesi zamir türleri arasında bulunan belgisiz zamir olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
Bu belgisiz zamirler şunlardır; - Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
İsimler cümlede özne veya nesne olabilir. Sıfatlar ise bu özne ya da nesneleri nitelemekle görevlidir.
Biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, kimi, kimileri, kimse, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, hepimiz, hepsi, birazı, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi sözcükler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Ölçü zarfları kimi kaynaklarca azlık çokluk zarfları olarak da incelenir. Ölçü zarfları; pek, çok, en, kadar, daha, en çok, fazla gibi sözcüklerdir. Bu zarflar bir ismi nitelediklerinde sıfat olmaktadırlar.
Cümledeki özne ve nesne hakkında sorulan sorulara soru sıfatları denir. Başlıca soru sıfatları şunlardır: kaç, kaçıncı, hangi, nasıl ve ne kadar.
İsimlere gelen ve isimleri renk, durum, bi- çim yönünden niteleyerek “nasıl” sorusunun cevabı olan sözcüklere niteleme sıfatı denir. Evin kapısı büyük bir salona açılıyordu. Yukarıdaki örneklerde “niteleme sıfatı” dediğimiz sıfat türünü bulmak için önce isim tespit edilir ve isme “Nasıl?” sorusu sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri