Cilt yaşlanmasının bir numaralı sebebi: UV Güneşin ultraviyole ışınları (UV), dış faktörlere bağlı cilt yaşlanmasının en büyük nedenlerindendir. UV bunu, cildin bazal katmanındaki keratinositleri (derinin üst katmanında bulunan hücreler) hedef alarak yapar. Aslında, UV hasarı yaşlanma belirtilerinin% 80'ine neden olur.
Güneş cildi erken yaşlandırır. Foto yaşlanma olarak adlandırılan bu durum, cilt kanserine de yol açabilir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle uzun süre foto hasar meydana gelir. UV radyasyonu ciltteki kollajen liflerini etkiler.
2.Kırışıklıklar: Güneş ışınları derinizin zamanından önce yaşlanmasına sebep olur. Deri kırışıklıklarının %80'inden fazlası özellikle gençlik döneminde uzun süre güneş ışığına maruz kalan cildin yıpranması sebebiyle olur.
Güneş ışığı deri katmanlarını geçen ultraviyole (UVA ve UVB) içerir. Hem UV A hemde UV B ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Yaşlanmaya bağlı deri bozuklukları ve kansere neden olur. UVB dış deri katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan asıl etkendir.
Güneşe uzun süre maruz kalmak cilt sağlığı için büyük tehdit olsa da yeteri kadar ve doğru vakitlerde güneşe maruz kalmak, birçok cilt sorununu engelemektedir. Egzama, akne, kepeklenme gibi problemlerin etkileri güneş sayesinde giderilebilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Güneş ışınlarının ciltte geçici ve kalıcı olarak verdiği hasara foto yaşlanma denir. Periyodik aralıklarla kullanılan güneş kremleri ise foto yaşlanmanın önüne geçer. Cildi beslediği için kırışıklıkları giderir ve cildin sarkmasını önler.
Tüylerinizin hızlı bir şekilde sararmasını istiyorsanız, örneğin kolunuza oksijenli su sürüp 25 dakika kadar güneşte bekleyin. Güneş tüylerin kısa sürede sararmasını sağlayacaktır.
Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz. Ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız.
1 - GÜNEŞ CİLDİMİZİN DÜZENİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİĞE SEBEP OLUR
Güneşe maruz kalan ciltler, kendini korumak için kalınlaşır, kabalaşır ve sertleşir. Güneş cildimizde koyu renkte veya beyaz lekeler, bazen çiller oluşmasına neden olur. Kılcal damar çatlamaları, varisler ve yüzümüzdeki siyah noktalar güneşte artarlar.
Güneş, saç derisindeki sebum üretimini artırarak saçların daha nemli kalmasına da yardımcı olur. Güneşin saça faydaları, doğru miktarda ve doğru şekilde maruz kalındığında oldukça etkilidir. Güneş, saç derisindeki kan damarlarını genişleterek saç foliküllerine daha fazla besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
Güneş kremini kullanımının yaşlanmayı önlemesi mümkün değildir.
Yapılan bir çalışma güneş kremi kullanımının kırışıklıkları yüzde 24 azaltabildiğini ortaya koydu.
Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir. Tabii genetik yapı da diğer tüm organ yaşlanmalarında olduğu gibi etkendir.
25 yaşından itibaren ciltteki kolajen üretiminin azalması, elastikiyetin azalmasına yol açar. Daha az kolajen üretimi demek, göz kapaklarının sarkmaya başlaması ve kaç çatma gibi mimik çizgilerinin daha belirgin olması anlamına gelir. Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
Bu sebeple her gün düzenli olarak güneş kremi sürülmeli ve cildi hassasiyetten korumalıdır. Güneş kremi üzerine makyaj yapılmasında bir problem yoktur.
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
Ciltte Oluşan Güneş Kararması Neden Olur? Güneş kararması farklı nedenlerle olabilir. Bunlar arasında; güneşlenme, yaş, stres, ilaç kullanımı, karaciğer hastalıkları ve sağlıksız beslenme gibi etkenler bulunur. Güneş yanığı kararması yaz aylarında korumasız olarak güneşe maruz kalındığında ortaya çıkar.
Sağlığınız için Güneşten Faydalanmanın Ana Prensipleri
Sağlık için güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10:00 -1 5:00 saat aralığında olmalıdır. Bu saat aralıkları Türkiye'de Temmuz ve Ağustos ayları için geçerlidir.
UVB ışınlarının yoğun olduğu yaz aylarında gölgede bile güneşten D vitamini sentezi yapılabilir.
Uygun güneş ışını açısı (güneş ışınlarının yeryüzüne dik ulaştığı saatler) saat 10:00-15:00 arasında olduğu için, D vitamini sentezi için bu saatlerde güneşe çıkılması önerilir.
Beyaz tenli insanların derisindeki melanin miktarı düşüktür ve güneş ışığı altında kaldıklarında çoğunlukla bronzlaşmak yerine ciltleri kızarır. Çünkü güneş ışığına maruz kalan bu tür ciltlerde melanosit hücreleri yeteri kadar melanin üretemez.
-Limon: Güneş kararmalarını gideren en etkili ürün limondur. 1 limon sıkılarak, pamuk desteği ile kararmış olan bölgeye masaj yaparak limonu yedirmek gerekir. 30 dakika kadar bekledikten sonra güzel bir şekilde durulamak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri